zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Collega’s helpen? Alleen als het geen moeite kost

19 juli 2011 - Driekwart van de medewerkers is dan wel bereid om collega’s te helpen, maar dat geldt alleen als het geen extra inspanningen vraagt. Dit staat in schril contrast met het bedrijfsleven dat juist zoekt naar mensen die bereid zijn de ‘extra mile’ te gaan.

De geringe bereidheid zich in te spannen voor collega’s komt naar voren uit de Talent-O-Meter van Acerta, in samenwerking met iNostix zo meldt 6Minutes.be. Deze Meter peilt bij meer dan 2.000 werknemers uit alle sectoren de stand van zaken op het vlak van talentmanagement. In de meest recente editie (uitgevoerd in mei 2011) werden de respondenten ook gepolst naar hun bereidheid om extra inspanningen te doen voor het bedrijf waar ze werken. 



Extra Mile
Paul de Schepper, HR Consulting Manager bij Acerta Consult: "The Extra Mile – een rechtstreeks gevolg van engagement - wordt stilaan een begrip in de bedrijfswereld. Hoe schaarser het talent en hoe beperkter de middelen, des te belangrijker wordt het om op spontane, extra inspanningen en betrokkenheid van medewerkers te kunnen rekenen, maar ook die resultaten vallen tegen." Acht op tien van de ondervraagden is wel bereid om overuren te maken als een belangrijke opdracht die tot de functie behoort afgerond moet worden. 77 procent is spontaan bereid het werk van zieke collega’s over te nemen. Slechts 57 procent zou de organisatie echter verdedigen, als anderen die bekritiseren en amper 58 procent zal zich vrijwillig aanbieden om dingen te doen die formeel niet vereist worden door de functie. 

Talentmanagement
De Schepper: "De Talent-O-Meter toonde al eerder het verband aan tussen de betrokkenheid van de werknemers en de inspanningen op het vlak van talentmanagement door bedrijven. We zien ook dat daar waar de HR-afdeling instrumenten ter beschikking stelt om het talent van de medewerkers optimaal te benutten en te ontwikkelen, en leidinggevenden over coachende vaardigheden beschikken, het engagement stijgt. Als bedrijven dus klagen over het gebrek aan talent, dan moeten ze bereid zijn te investeren in talentmanagement."


Bron: 6Minutes
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leiderschapsontwikkeling? Alleen als die transparant is
 Binden en boeien personeel krijgt hoogste prioriteit
 Betrokkenheid medewerkers belangrijkst bij talent management
 Extra werkdruk grootste ergernis tijdens vakantie collega’s
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
19-07-2011
 | 
12:03 uur
Het is zo jammer vaak dat artikelen met tal van exegese worden gelardeerd die, wanneer je er even over nadenkt, de lading weinig tot niet meer dekt.

Ik mag me een beetje gelukkig prijzen met collegae binnen organisaties te hebben gewerkt waar men niet te beroerd was de handen uit e mouwen te steken, voor elkaar klaar stonden, ook buiten de kantooruren, of die wat van elkaar wilden overnemen wanneer een situatie daar om vroeg. Ik noem dit gewoon Betrokkenheid en Collegiaal.

Uit het artikel begrijp ik dat dit steeds verder in het ras van de 'Flexibilisering' van de arbeidsmarkt aan het wegzinken is. Dat is een heel ander signaal dan dat hier in het artikel naar voren word gebracht. Het is een veeg teken waar zowel overheid als wel het bedrijfsleven zich eens zeer kritische en grote noodzakelijke kanttekeningen bij zou moeten plaatsen.

Laten we bij deze dan ook even inzoomen op 'Talent management'. Een prachtig gehyped woord die werkelijk aandacht verdient. Op welke wijze denkt men 'Talent' te herkennen en daarna succesvol toe te passen wanneer de kans erg aanwezig is dat het betreffende Talent, onder de huidige markt omstandigheden, heel Flexibel naar 'betere oorden' kan vertrekken omdat diens betrokkenheid door houding van datzelfde bedrijfsleven en overheden tot een minimum is gereduceerd.

Immers, je kunt talent bezitten maar wanneer men geen werk maakt van een systeem dat talent te behouden maar vrolijk allerlei eisen durft te stellen aan dat talent, is de kans meer dan 75% dat datzelfde talent de organisatie zal gaan verlaten. Dat systeem heette o.m. 'Vast dienstverband', iets wat men met man en macht 'en masse' de laatste 15 jaar volledig op de helling heeft gegooid.

een tweede, even verwijzend naar mijn eerdere stelling in deze, op welke wijze denkt men 'Talent management' te kunnen bedrijven als mening W&S en HR geen flauw benul blijkt te hebben hoe 'Talent' op te sporen en inzichtelijk te maken? Laten we wel zijn, steeds meer en meer wordt het duidelijker dat W&S en HR hier maar bijzonder summier 'talent' voor bezit dit te kunnen. Dat maakt de kans op het vinden, inzetten en behouden van talent wel een bijzondere opgave.

Wanneer men kritisch beschouwd, dient men ook met oplossingen te komen is dan de stelling. Dat betekend dat we eens kritisch moeten gaan kijken naar de vormen van dienstverband en de inrichting hiervan. In tweede zal men op zoek moeten naar een manier waarin talent ook daadwerkelijk herkend kan worden en helder inzichtelijk worden gemaakt. Voor alsnog is dit laatste 'talent' niet aanwezig bij W&S of HR.

Als men een manier heeft gevonden, op volkomen onafhankelijke merite, zonder de kans op inmenging van de persoon in kwestie, talent inzichtelijk weet te maken, hier aan een duidelijk carrierepad koppelt, kan daadwerkelijk investeren in talent. Voor alsnog zie ik dat in de hausse van hypes en prachtige frases de komende jaren niet gebeuren.

Enig idee wat daar de kosten van zijn?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10