zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beveiligingsstrategie lang niet overal ingeburgerd

29 juni 2011 - Tien procent van de Europese bedrijven heeft geen beveiligingsstrategie en zeven procent heeft de strategie voor de ICT-beveiliging al meer dan drie jaar niet meer bekeken. Slechts 60 procent van de bedrijven heeft in de afgelopen twaalf maanden de beveiligingsstrategie volledig geëvalueerd. Ter vergelijking: van de Nederlandse ondervraagden gaf achttien procent aan helemaal geen beveiligingsstrategie te bezitten, dit is het hoogste percentage van heel Europa.

Vijf procent heeft meer dan drie jaar de beveiligingsstrategie niet bekeken, en 58 procent van de respondenten gaf aan dat de beveiligingsstrategie in het afgelopen jaar volledig onder de loep is gegaan. Dat blijkt uit Europees onderzoek van Fortinet naar de ICT-beveiligingsstrategie bij 300 middelgrote tot grote ondernemingen. In het onderzoek, dat door Vision Critical is uitgevoerd en in juni 2011 is afgerond, werden ICT beslissingnemers in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en Spanje ondervraagd over hun huidige en toekomstige beveiligingsstrategie.



Twee belangrijke verbeterpunten
Van een toekomstige beveiligingsstrategie verwachten de Europese gebruikers verbeteringen op twee belangrijke punten: systemen die meer bedrijfsaspecten beveiligen dan alleen maar de onderdelen die te maken hebben met het bedrijfsnetwerk, zoals mobiele endpoints en processen. Daarnaast verwacht men een grotere kostenefficiëntie. De belangrijkste redenen om strategische wijzigingen in de beveiliging aan te brengen, zijn veelzijdig. Enerzijds is er de wil de om de bedreigingen en aanvallen, die almaar verfijnder worden, de baas te blijven (25 procent van de respondenten haalde dit als de belangrijkste reden aan), en anderzijds de noodzaak om aan de normen te voldoen (zestien procent). Europese ICT verantwoordelijke voelden zich echter ook onder druk gezet door een reeks ICT-trends zoals cloud computing (negentien procent), mobiliteit (zestien procent) en virtualisatie (dertien procent). Allemaal belangrijke ontwikkelingen die individuele respondenten aanhaalden als redenen om hun beveiligingsstrategie aan te passen.
"Wegens de opmerkelijke snelheid waarmee cloud-IT nu ingevoerd wordt en de opkomst van tablets en smartphones voor zakelijk gebruik, moeten organisaties vaker hun strategie voor de ICT-beveiliging evalueren. Bedrijven die dat sinds een jaar of meer niet gedaan hebben, stellen zichzelf aan grote risico’s bloot," zegt Theo Schutte, country manager Nederland bij Fortinet. "Wanneer bedrijven geconfronteerd worden met de IT trend waarbij werknemers aangeven welke IT-praktijken en -technieken hun voorkeur hebben, is het niet verrassend dat 60 procent ICT managers van hen zich zorgen maakt over de beveiliging van de bedrijfsgegevens." 

Persoonlijke mobieltjes niet beveiligd
Van de Europese de respondenten gaf 88 procent aan dat ze heel specifiek de mobiele beveiliging in hun strategie voor de ICT-beveiliging opgenomen hebben. 66 procent van de bedrijven echter laat alleen het gebruik van mobiele toestellen van het bedrijf toe, waarop het beveiligingsbeleid direct verplicht kan worden. Van de ondervraagde de bedrijven legt 21 procent de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van persoonlijke mobiele toestellen bij de gebruiker/eigenaar van het toestel in kwestie. Nederlanders nemen dit punt veel serieuzer; slechts acht procent legt de verantwoordelijkheid van het beveiligen van mobiele toestellen bij de eigenaar zelf. 

Draadloze netwerken: de zwakste schakel

Bij de vraag welke onderdelen van de ICT-infrastructuur vanuit een beveiligingsstandpunt kwetsbaar waren, werden de draadloze netwerken door 57 procent van de respondenten het vaakst genoemd ( tegenover 42 procent van de Nederlandse respondenten). De draadloze netwerken werden niet alleen het vaakst vermeld, maar ze werden ook het vaakst als de zwakste schakel beschouwd, terwijl de netwerkinfrastructuur op de tweede plaats en databases op de derde plaats staan.
Traditionele firewalls verdwijnen van de kaart
Beveiligingssystemen die meer rekening houden met applicaties en meer regelmogelijkheden bieden, werken de opkomst van de next generation firewalls in de hand ten nadele van de traditionele firewall-oplossingen. Nu al gebruikt 50 procent van de Europese respondenten een firewall met regelmogelijkheden voor de applicatie (of is van plan om dat te doen). Gespecialiseerde webapplicaties en XML-firewalls worden ook in grote aantallen ingevoerd: 43 procent van alle respondenten past die technologie al toe om webapplicaties te beveiligen of is van plan om dat te doen. 

Consolidatie van de netwerkbeveiliging – werk in uitvoering?

69 procent van de respondenten heeft tot nu toe beveiligingselementen geconsolideerd. De reden hiervoor zijn: de lagere kosten, het eenvoudigere beheer en de betere beveiliging die met deze aanpak mogelijk zijn. 79 procent van hen zegt dat ze in de loop van de volgende twaalf maanden nog meer beveiligingselementen zullen consolideren. 

Consolidatiegegevens
Van de ondervraagde organisaties had 24 procent plannen om in de loop van de volgende twaalf maanden met een eerste consolidatieproject voor de netwerkbeveiliging te beginnen. Slechts zeven procent van de respondenten zegt geen onmiddellijke plannen te hebben voor consolidatieprojecten op het vlak van de netwerkbeveiliging.
- De bedrijven die nog het meeste werk voor de boeg hebben op het vlak van de consolidatie van de netwerkbeveiliging, vinden we in het Italië 60 procent van de respondenten zegt daar nog niet te zijn waar ze moeten zijn (het Europese gemiddelde is 55 procent).
- In Nederland zegt 24 procent van de respondenten dat ze de consolidatie van de netwerkbeveiliging zo ver als gewenst ingevoerd hebben (Europees gemiddelde is veertien procent).
- Procentueel de grootste groep organisaties die in onderzoek aangaven om voor het eerst werk te maken van de consolidatie, vinden we in Frankrijk (34 procent). In Nederland gaat het om zestien procent.
- In verhouding tonen meer Italianen en Spanjaarden zich weigerachtig om elementen van de netwerkbeveiliging te consolideren (tien procent); dat is bijna drie keer zoveel als bij de Duitsers en Britten (elk vier procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Computers liggen 150. 000 keer per seconde onder vuur
 Cybercrime kost bedrijfsleven vermogen
 Informatiebeveiliging is must voor organisaties die mobiel zakendoen
 Bedrijven slecht voorbereid op nieuwe IT-risico's
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10