zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds bredere steun voor Eerlijke Bankwijzer

27 juni 2011 - Van Lanschot Bankiers, NIBC en ING scherpten het afgelopen kwartaal op onderdelen hun duurzaamheidbeleid verder aan, zo blijkt uit de nieuwe update van de Eerlijke Bankwijzer. Sinds de lancering in 2009 zijn nu -door alle vergeleken banken samen- exact 100 meetbare aanscherpingen van maatschappelijk beleid doorgevoerd.

Woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer Peter Ras: "De steun van zoveel belangrijke organisaties laat zien dat de roep om maatschappelijk verantwoord gedrag van de banken steeds groter wordt, of het nu om bonussen gaat of om de manier waarop banken investeren of beleggen. Banken lijken dat ook steeds beter te begrijpen, maar we zijn er nog lang niet." 



Vooruitgang op diverse punten
Van Lanschot heeft voortgang geboekt op het gebied van gezondheid en de maakindustrie, met criteria voor veiligheid op het werk, mensenrechten, giftige stoffen en milieu. NIBC voert nieuw beleid op landbouw, met eisen op het gebied van arbeidsrechten, duurzame productietechnieken en dierenwelzijn. In de maakindustrie stelt NIBC nu voorwaarden voor arbeidsrechten en de transparantie van toeleveringsketens. De ING, die eerder dit jaar zwaar onder vuur lag in verband met haar bonusbeleid, paste dat beleid aan met meer nadruk op lange termijndoelstellingen. De score voor haar bonusbeleid ging daarom van 'onvoldoende' naar 'matig'. ABN Amro heeft voor het eerst in jaren weer een duurzaamheidverslag volgens internationale richtlijnen uitgebracht. Eerder had de Eerlijke Bankwijzer de bank hier met klem om verzocht, en ook minister De Jager van Financiën heeft zich hier ferm voor uitgesproken. De bank publiceert echter nog niet haar beleid op sociale en milieuthema's en per sector. 

Te veel onvoldoendes
Toch halen de banken nog steeds te veel onvoldoende of matige scores. Het wapenbeleid van ING en Rabobank's dochter Robeco schiet ook nog steeds tekort, ondanks herhaalde oproepen tot aanscherping vanwege investeringen in bedrijven die wapens leverden aan onder meer Libië. De meeste banken scoren niet goed op klimaatbeleid en diverse banken blijven achter op transparantie en bonusbeleid. Uit praktijkonderzoeken blijkt verder regelmatig dat banken nog lang niet altijd krachtige MVO-criteria in bijvoorbeeld kredietovereenkomsten met hun klanten opnemen, of een dialoog aangaan of druk uitoefenen op klanten bij wie misstanden voorkomen. 

Achtergrond
Vanaf 21 juni wordt de doelstelling van de Eerlijke Bankwijzer, ‘verduurzaming van banken met behulp van consumenten’ officieel gesteund door de volgende organisaties: CNV, Cordaid, Greenpeace, BothEnds, Hivos, ICCO, IKV Pax Christi, Green Cross Nederland, Natuur en Milieu, VBDO, WSPA, Niza, TNI en Eurogroup for Animals. Deze organisaties hebben een achterban van zo'n 1,3 miljoen mensen. 
De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Op 5 juli zal het eerstvolgende praktijkonderzoek, over investeringen van banken in varkenshouderijen, worden gepubliceerd.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal
 Banken verduurzamen steeds trager
 Bonusbeleid banken schiet nog steeds tekort
 Bankcultuur verandert niet door gebrek aan nieuw leiderschap
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10