ANBO: pensioenakkoord goed voor koopkracht gepensioneerden
16 juni 2011 -
ANBO vindt dat het concept pensioenakkoord dat nu op tafel ligt een goede basis biedt om de problemen in de pensioensector het hoofd te bieden. Er is een goed evenwicht gevonden tussen zekerheid en koopkracht dat bovendien betaalbaar is. De hoge zekerheid waar FNV Bondgenoten voor pleit, is slecht voor de koopkracht van gepensioneerden. ANBO roept daarom FNV Bondgenoten op haar verzet te staken.
Op dit moment zijn de vooruitzichten voor gepensioneerden slecht. De kans is groot dat de pensioenen de komende tien jaar niet tot nauwelijks stijgen. Dat is desastreus voor de koopkracht van gepensioneerden. De oorzaak hiervan is de harde garantie in het huidige pensioencontract, waarvan we immers allemaal weten dat die vooral schijnzekerheid oplevert. Hierdoor moeten pensioenfondsen grote financiële reserves aanhouden. Verder mogen zij geen rekening houden met toekomstige beleggingsopbrengsten.
Geen spijkerharde toezeggingen
Voor gepensioneerden verbeteren de vooruitzichten aanzienlijk als we geen spijkerharde toezeggingen meer doen. FNV Bondgenoten vindt dat we hiermee de zekerheid over boord gooien en dat er eerst reserves moeten worden opgebouwd. ANBO vindt dat onzin. De mate van zekerheid is afhankelijk van de wijze waarop pensioenfondsen het geld beleggen. Daar worden keuzes gemaakt. Duidelijk is wel dat met een te defensief beleggingsbeleid pensioenen niet goed kunnen worden aangepast aan de inflatie.
Reserves
Er bestaat geen afspraak om pensioenen één op één gaan te laten meeademen met de beurs. Het plan is om met het geld dat na aanpassing aan de inflatie overblijft, reserves op te bouwen waarmee fondsen financiële schokken kunnen opvangen. Verder zullen aanpassingen van de pensioenen over tien jaar worden uitgesmeerd. Als de situatie verbetert dan kunnen fondsen meteen beginnen met het repareren van de schade.
Koopkracht
Berekeningen laten zien dat het nieuwe pensioencontract zeer gunstig is voor de koopkracht van gepensioneerden. En dat er bovendien geen rekeningen worden doorgeschoven naar jongere generaties. Het is daarom niet vreemd dat ook FNV Jong zich positief heeft uitgesproken over het resultaat van de onderhandelingen.
Verhoging AOW
Verder is afgesproken dat de AOW jaarlijks extra omhoog gaat met 0,6 procent. Dit is geen sigaar uit eigen doos zoals FNV Bondgenoten het voorspiegelt. Mensen met een AOW en/of een klein aanvullend pensioen gaan er op vooruit, waardoor zij op hun 65-jarige leeftijd met eenzelfde inkomen als nu kunnen blijven stoppen met werken. Er is lang over onderhandeld om hierover een goede afspraak te maken.
Werkgeversbijdrage
Het afgelopen jaar is veel gediscussieerd over de bijdrage van werkgevers. Duidelijk is dat pensioenfondsen financiële tegenvallers niet kunnen opvangen met het verhogen van pensioenpremies. Daarvoor is ons totale pensioenvermogen inmiddels te hoog. Maar werkgevers blijven meedelen in de risico's. Het plan bestaat om een opslag op de pensioenpremie in te bouwen waarvan de hoogte afhankelijk is van de aard van de beleggingen. En vakbonden en werkgevers kunnen natuurlijk altijd besluiten de pensioenregeling te verbeteren.