zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HBO-crisis of niet: hoogopgeleiden alleen maar gewilder

3 juni 2011 - Hoewel het niveau van sommige hbo-opleidingen onder vuur ligt, vinden bedrijven hbo-diploma’s met het jaar waardevoller en zijn de hoogopgeleiden alleen maar gewilder. Dat ontdekte Intermediair tijdens een rondgang langs bedrijven en wetenschappers die onderzoek doen naar de arbeidsmarkt.

"De waarde van een hbo- of wo-diploma neemt alleen maar toe," zegt Rick Mooijweer, secretaris innovatie en hoger onderwijs van VNO-NCW. "Het diploma is bij starters zo’n beetje het enige waar je ze objectief op kunt beoordelen," aldus Mischa Voogt, managing director Noord-Nederland bij Michael Page. In de tien jaar dat ze bij Michael Page werkt, heeft Voogt de waarde van een hogeronderwijsdiploma alleen maar toe zien nemen, zegt ze.



Startende hbo'ers zijn er niet ongewilder door geworden
Startende hbo’ers zijn op de arbeidsmarkt de laatste jaren zeker niet ongewilder geworden, zeggen ze bij het ROA, het Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht. Studenten van het veelbesproken hbo-conglomeraat InHolland (vier opleidingen moeten mogelijk sluiten van de Onderwijsinspectie) lijken het bovendien op de arbeidsmarkt niet slechter te doen dan andere hbo-afgestudeerden: ze worden in ieder geval niet vaker werkloos. De hogescholen van Windesheim en Leiden, die ook beide door de inspectie op de vingers zijn getikt, doen het in dit opzicht zelfs een stuk beter dan gemiddeld.

Economisch effect alleen maar gestegen

Econoom Dinand Webbink, hoogleraar policy evaluation aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, en gespecialiseerd in de economie van het onderwijs: "Hoger onderwijs is een enorm goede investering in jezelf. Ieder jaar dat je extra studeert, levert je de rest van je leven gemiddeld zeven procent meer inkomen op."
Webbink publiceerde een tijd terug een wetenschappelijk artikel over de waarde van een hbo- of wo-diploma in de afgelopen decennia. Anders dan je misschien zou verwachten was het inkomenseffect van een hogere opleiding in de jaren zeventig en tachtig - toen veel minder mensen gestudeerd hadden - minder groot dan nu. ‘Vanaf de jaren negentig is het effect sterker geworden." De CBS-cijfers waar Webbink zich op baseert, lopen tot 2006. Zijn Engelse en Amerikaanse collega’s hebben wél recentere cijfers van hun statistische diensten. ‘Daaruit blijkt dat het economisch effect van onderwijs de afgelopen jaren alleen maar verder gestegen is. Eerlijk gezegd denk ik dat dat ook voor Nederland geldt."

Promoveren
Hoewel een hbo- en wo-opleiding flink bijdragen aan een hoger inkomen, geldt dat niet voor de hoogste vorm van scholing: de promotie. Tenzij je de wetenschap ingaat, kost een promotie je alleen maar geld, blijkt volgens econoom Dinand Webbink uit onderzoek. Het volledige artikel kan hier gevonden worden.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis: meer mensen volgen MBO- en HBO-opleiding
 Loonontwikkeling hoogopgeleiden bij overheid blijft achter bij markt
 CFO: economische vooruitzichten rooskleuriger
 Talent start 2011 met strijd om droombaan
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
4-06-2011
 | 
11:54 uur
Ook hier zie je dus een verdere toename van incompetentie en afkalving van kennis van zaken en op waarde schatten van persoonlijk talent.
Verbazingwekkender is de intonatie van dit artikel waar het gaat om de huidige stand van zaken en de perikelen rond de HBO diplomering.

Dat men meent mensen op werkelijke waarde te kunnen schatten is een gotspe. Het enige wat men van een diploma kan afleiden is op die of gene in een bepaalde richting goed heeft kunnen leren. Overigens, niets ten nadele in deze van de eigenaren natuurlijk.

Dan geef ik graag nog even drie redenen mee waarom de hooghartigheid van veel recruiters en HR de bron is van aanzienlijke schade door incompetentie.

1. Persoonlijk potentieel
Aan een diploma is niet af te zien welk persoonlijk potentieel de betreffende kandidaat werkelijk en van nature bezit. Een recruiter en HR specialist heeft niet de kennis en kunde of tooling dit op juiste merite te kunnen beschouwen

2. Persoonlijke voorkeur
Het is al sinds jaar en dag bekend dat de persoon zelf, pas rond de 25 tot 28 werkelijk volwassen is. Uiteraard uitzonderingen daargelaten, pas dan weet men werkelijk wat men wil. Tot die tijd is het betreffende talent veelal aan het jobhoppen, feesten, genieten van het leven en minder serieus.

Dat men roept dat men bij 18 of 21 reeds voor vol wordt aangezien doet niets aan dit gegeven af. Dus hier investeren?

3. Pretentieuze aanvragen
Er word tegenwoordig voor het minste geringste gevraagd naar een HBO opleiding. Men vraagt zich hierbij niet af wat het nut is van een dergelijk niveau voor bepaalde functiecategorieën.

Dat is namelijk ook één van de redenen waarom een werkelijke HBO-er niet zo lang op een bepaalde plek zal blijven zitten als het gras elders groener is.

Neem even als aanvullend dat menig HR of recruiter slechts fungeert als doorgeefluik, zonder intrinsieke kennis van zaken, en men kan niet anders dan tot de conclusie komen dat men hier wel aankijkt tegen een complexe combinatie van factoren waar men uiteindelijk een fatsoenlijke HBO-er niet eens meer in het vizier zal krijgen.

Noem deze insteek wat u wil, de praktijk spreekt boekdelen maar klaarblijkelijk zijn er steeds minder mensen die naar eenvoudige realiteit wil en durft te kijken maar mee gaat in de hype van de pretentie.

Mijn beste opdrachtgever en werkgever, het is relatief eenvoudig. Schakel HR en recruiter uit als dit geen toegevoegde waarde heeft en mijn beste manager, neem de taak op die ook binnen uw competentie behoort. Namelijk die van het zoeken en binnenhalen van gekwalificeerd en getalenteerd personeel.

Laat de leeftijds wens/eis voor wat het is en kijk naar gezonde economische continuïteit. Pas dan heeft men recht van spreken en anders is ook dit artikel slechts een wazige roep in een zandbak waar een zandstorm in heerst.

Bent u werkelijk zover dat u wil kijken naar de werkelijke verliezen die ontstaan door dit soort houding doordat u of onrealistische wensen hebt die door HR en recruiter blind worden overgenomen? Of dat u denkt de onmogelijke te kunnen vinden en de nodige vertragingen oploopt?

De keus blijft te allen tijde bij u liggen uiteindelijk.
EK artikelen  |   | 
15-03-2012
 | 
15:45 uur
Wel jammer, onderschat de MBO-ers ook niet. Er zijn veel mensen die in hun vak uitblinken terwijl ze er op school niks van bakken.
Frank van Krieken  |   | 
1-03-2013
 | 
18:59 uur
Ik ben zelf onlangs WO afgestudeerd. Daarvoor heb ik aan een hogeschool een HBO opleiding gedaan. Mijn mening is dat men teveel waarde hangt aan het behalen van een bepaald papiertje. Het is veel belangrijker te bekijken wat een persoon kan.

Ik wordt nu afgewezen voor functies omdat ik te hoog opgeleid zou zijn. Ondanks dat ik een zeer praktijkgerichte HBO opleiding heb gedaan, lijkt het erop dat werkgevers alleen de laatst behaalde diploma zien.

Daarbij is mijn mening dat Universiteiten meer onderscheid moeten maken tussen praktijk en wetenschap. Zo kunnen studenten die meer praktijkgericht willen studeren daar voor kiezen en studenten die de wetenschap in willen de andere keuze maken.
N. van Dongen  |   | 
3-04-2014
 | 
14:34 uur
@ Frank van Krieken, voor iemand die zowel hoger beroepsonderwijs als wetenschappelijk onderwijs heeft genoten is je grammatica niet al te best. Ik word met DT schrijven, tenenkrommend als je het mij vraagt.
Frank van Krieken  |   | 
3-04-2014
 | 
22:32 uur
@N. van Dongen:

Een foutje, inderdaad. Ik reageer slechts op een blog, dus type vluchtig een bericht. Van mij mag je gerust de tenen krommen over een blogreactie van ruim een jaar geleden ;).


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10