zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Quota voor vrouwen? Nee bedankt!

3 juni 2011 - Bedrijven zouden geen quota moeten hebben voor het aantal vrouwen dat ze aannemen. Dat vinden twee op drie Europeanen. Deze mensen zijn er duidelijk van overtuigd dat de kwaliteiten van het personeel van een bedrijf belangrijker zijn dan het geslacht. Dit zijn de conclusies van een onderzoek van StepStone waar meer dan 7.200 mensen uit acht Europese landen aan deelnamen.

StepStone voerde een onderzoek naar de mening van Europeanen over quota voor het aantal mannen en vrouwen in een bedrijf. Slechts één op drie deelnemers (34 procent) is een voorstander van quota voor het aantal mannen en vrouwen in een bedrijf. Negentien procent van de Europeanen bevestigde dat er in hun bedrijf quota zijn voor het aantal mannen en vrouwen. De overige Europese deelnemers werken in een bedrijf dat zelf kiest hoeveel mannen en vrouwen ze aannemen.



Getalenteerde vrouwen

Er zijn evenveel getalenteerde vrouwen als mannen, vrouwen hebben dus geen quota nodig om hun plaats te vinden in de arbeidsmarkt. Natuurlijk is het wel belangrijk dat bedrijven ervoor zorgen dat medewerkers een gezonde worklife balance kunnen hebben. Dit is voor veel vrouwen een belangrijke voorwaarde bij de keuze voor een functie. Zeker nu de War for Talent weer volop aan de gang is, kunnen bedrijven zich profileren als gezinsvriendelijk bedrijf om zo meer kandidaten aan te trekken voor hun vacatures. Werkzoekenden van hun kant, moeten gewoon hun best doen om te bewijzen wat ze waard zijn. Het belangrijkste is dat je je toekomstige werkgever kan overtuigen van je professionele kwaliteiten, of je nu een man bent of een vrouw," zegt Piet Derriks, Directeur van StepStone Nederland.

Interessante verschillen
De resultaten in de Europese landen zijn redelijk gelijk. Toch zijn er een aantal interessante verschillen. Bij onze zuiderburen in België zijn quota redelijk populair: 38 procent van de Belgen is er voorstander van, terwijl dat in Nederland 34 procent is. Ongeveer een vijfde van de Nederlandse bedrijven heeft al quota voor het aantal vrouwen in hun bedrijf, dat loopt ongeveer gelijk met de negentien procent in heel Europa. De Denen staan het meest negatief tegenover quota: 85 procent van hen is er tegen.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer vrouwen in de top: een mannenzaak
 Bedrijfsleven kent wel degelijk machtige vrouwen
 Vrouwenquota: niet doen
 Meer vrouwen naar de (wetenschappelijke) top: zo doe je dat
 
 
reacties
 
Anne  |   | 
3-06-2011
 | 
08:33 uur
Hoe onafhankelijk is het resultaat van dit onderzoek, als de directeur van Stepstone overduidelijk tegen een vrouwenquota is?
Ellen  |   | 
5-06-2011
 | 
16:03 uur
Uit de link blijkt al dat het geen onderzoek, maar een poll was.

Ik zou bijvoorbeeld heel benieuwd zijn naar wat de verhouding man/vrouw was die de poll hebben beantwoord en de verschillen tussen wat m/v gestemd heeft.

Ik vind het jammer dat MO steeds vaker resultaten van een simpele poll van een vacaturebank plaatst alsof het wereldnieuws is en een deskundig onderzoek is geweest.
Mirjam ten Cate  |   | 
6-06-2011
 | 
10:16 uur
Vreemde conclusie: 'er zijn evenveel getalenteerde mannen als vrouwen, dus geen quota nodig'. Juist daarom wel!
Edwin Dijk | TimeTick Urenregistratie Software  |   | 
6-06-2011
 | 
13:13 uur
Nou, laten we eerlijk zijn: een goede werknemer is een goede werknemer. Het is prima dat er duidelijk wordt gemaakt dat vrouwen niet onderdoen voor mannen, maar om dit daadwerkelijk in aantallen of percentages vast te leggen gaat mij een beetje ver.

Als de betere kandidaat een man is, neem ik een man aan. Als de betere kandidaat een vrouw is, neem ik een vrouw aan. En dan heb ik het niet alleen over de werkprestaties natuurlijk. Ook qua aanvulling van het team, sociale vaardigheid, etc.

Zou wat zijn, als je niet eens meer zelf mag bepalen wie je aanneemt.

Piet Derriks mag misschien ietwat partijdig tegenover de poll staan, maar ik ben het wel met hem eens. Iedereen moet zich bewijzen en moge de beste winnen.
M.  |   | 
6-06-2011
 | 
13:17 uur
Ik zou geen baan willen krijgen omdat ik een vrouw ben. Ik wil een bepaalde functie krijgen omdat ik daar (het meest) geschikt voor ben. Ik werk nu ook in een 'mannenwereld' en heb mijn baan onder andere gekregen omdat ik een goede indruk had achtergelaten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10