Toenemende risico’s zorginstellingen vragen om cultuuromslag risicomanagement
1 juni 2011 -
Zorginstellingen moeten in hun dagelijkse bedrijfsvoering actiever inspelen op nieuwe risico's en kansen die voortkomen uit marktwerking, vergrijzing, bezuinigingen en personeelstekorten. Nu is daar wel aandacht voor, maar vaak is het te gefragmenteerd. Dat concludeert Aon in de whitepaper ‘Risicomanagement in de zorgsector’.
Instellingen kunnen actiever inspelen op bovengenoemde ontwikkelingen door gestructureerd risicomanagement toe te passen. Door het vroegtijdig onderkennen van risico's kunnen deze worden omgevormd tot kansen, waardoor de concurrentiepositie verbetert.
Veelheid aan risico's
De whitepaper noemt een veelheid van risico’s waar zorginstellingen op dit moment mee te maken hebben en gaat vooral in op de vraag hoe ze daar adequaat mee om kunnen gaan. Naast bezuinigingen hebben ze te maken met actuele kwesties als marktwerking, nieuwe technologische ontwikkelingen en agressie jegens personeel. De instellingen moeten zich veel meer opstellen als ondernemer die niet alleen risico’s neemt, maar deze ook actief beheerst. Dit is een proces dat continu doorgaat en dat vraagt om een ‘bewuste en proactieve benadering in risicomanagement’, zo concludeert Aon in de whitepaper.
'Omdat het moet'
"Zorginstellingen doen nu vooral aan risicomanagement om aan de regels te voldoen," stelt Pieter Dijkstra, Executive Account Director van de afdeling Gezondheidszorg bij Aon Risk Solutions. Hij geeft aan dat risicomanagement bij zorginstellingen nog te vaak wordt geïnitieerd door de toezichthouders. "De tendens is compliance gedreven risicomanagement. Risicomanagement 'omdat het moet'. Het is nu noodzaak dat zorginstellingen zich bewust worden van het feit dat risicomanagement kansen biedt en dat zij hierin zelf een slag maken."
Interne en externe risico’s
"De vergrijzing zorgt voor een toename van de zorgvraag die gerealiseerd moet worden tegen lagere kosten," zegt Dijkstra. "Tegelijkertijd is ook het personeelsbestand aan het vergrijzen, stijgen daardoor de personeelskosten en neemt de kans op arbeidsongeschiktheid toe. Maar ook andere interne risico’s zoals de toenemende afhankelijkheid van ICT, het contractvormingsproces en het onvoldoende kunnen inspelen op marktontwikkelingen zorgen voor een toegenomen risicoprofiel. De identificatie van risico's binnen zorginstellingen gebeurt nu nog te veel gefragmenteerd zonder een duidelijke samenhang met een gestructureerde integrale visie."
Forse bezuinigingen
In de whitepaper constateert Dijkstra verder dat er vanuit de overheid forse bezuinigingen zijn, die in korte tijd moeten worden doorgevoerd. Tegelijkertijd worden er hogere eisen gesteld aan de zorg. "Een complicerende factor hierbij is dat de overheid in haar beleid inconsistent is en gedreven wordt door incidenten."
Van compliance gedreven naar proactief risicomanagement
"Hoewel risicomanagement steeds meer terrein wint binnen de zorgsector, dienen zorginstellingen risico's te benaderen als mogelijkheid om de instelling te verbeteren," stelt Iwan Drost, Managing Consultant en verantwoordelijk voor de risicomanagement advisering in de zorgsector bij Aon Risk Solutions. "Om organisatiedoelen te verwezenlijken, dient een zorginstelling risicomanagement juist als instrument in te zetten. Het vakgebied ontwikkelt zich razendsnel en wordt steeds meer toegepast om kansen te benutten. De toegevoegde waarde van risicomanagement is om risico's die impliciet op de radar van managers en medewerkers staan, te benoemen en de aanwezige kennis te benutten. Proactief omgaan met risico's helpt de organisatie om op koers te blijven, het verschil in de markt te maken en de juiste keuze te maken."