Aswolk leidde tot structureel gebruik videoconferenties
25 mei 2011 -
De eruptie van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland in april 2010 zorgde er vorig jaar voor dat zo'n 100.000 vluchten werden geannuleerd. Europese zakenmensen die belangrijke vergaderingen niet meer persoonlijk konden bijwonen, schakelden over op videoconferenties.
Door heel Europa zag Regus een maandelijkse groei van 180 procent in het aantal aanvragen voor videocommunicatie, gedurende de maanden april en mei 2010. Een jaar later ziet Regus nog steeds een niveau van aanvragen voor videocommunicatie ver boven het niveau van vóór de aswolk van april 2010. In de Benelux is sprake van een toename van 69 procent vergeleken met het voorgaande jaar.
Geen 'business as usual'
Velen hadden verwacht dat alles weer 'business as usual' zou worden toen de Europese luchtvaartautoriteiten in mei 2010 het luchtruim vrijgaven voor het vliegen bij hogere asconcentraties. De aanhoudende interesse voor videocommunicatievoorzieningen van Regus duidt er echter op dat bedrijven virtueel vergaderen inmiddels als een praktisch alternatief zien voor face-to-face vergaderingen.
Duurzaam alternatief
Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux: "De wereldwijde ontwrichting door de vulkanische aswolk van 2010 heeft een gunstig effect gehad: het heeft bedrijven geleerd dat videocommunicatie een goed alternatief kan zijn voor tijdrovende en dure vliegreizen. Waarom zouden grote en kleine ondernemingen, op een moment waarop zij hun vliegkosten en CO2-uitstoot willen beperken, geld uitgeven aan internationale vluchten wanneer zij dezelfde resultaten kunnen bereiken in een nabijgelegen communicatiestudio?"
Luchtvaartchaos
Dit effect is bovendien niet tot Noord-Europa beperkt gebleven. De belangstelling voor videocommunicatievoorzieningen is ook toegenomen in andere delen van de wereld die niet direct werden getroffen door de aswolk van Eyjafjallajökull. De luchtvaartchaos van april en mei 2010 heeft veel bedrijven in Azië en Europa ervan overtuigd dat zij geen intercontinentale vliegreizen meer nodig hebben voor effectieve vergaderingen.
We propageren zo verschrikkelijk heerlijk met zijn alleen duurzaam en ondertussen reizen we voor miljarden jaarlijks aan kilometers af. De Shell had dit in de jaren 90 allang begrepen. Wij hebben daar vele video conferencing rooms ingericht en zo 'travels' voor inmiddels ettelijke tientallen miljoenen bespaard..
Wanneer men nu nog steeds niet helemaal begrijpt wat duurzaam is zou hier eens iets van kunnen opsteken. Het gebruik van tools als skype en msn zijn al lang gemeengoed en de bandbreedte is ook aanwezig om die instrumenten gewoon te gebruiken. Zelfs binnen Nederland.
Vorig jaar merkte wij dat de aswolk als een katalysator werkte, maar over het algemeen hebben wij voorheen en daarna ook toenemende interesse in en vraag naar videoconferentie gezien. Deze trend heeft even een boost gekregen, maar zet zich gestaag voort. Met videoconferentie als goed alternatief voor face-to-face ontmoetingen, ben je minder afhankelijk van situaties waar je ook geen invloed op hebt, zoals toen en nu met de aswolk.
Jean-Paul Weterings, Commercieel Directeur GO Telecom BV