25 mei 2011 -
Het bieden van opleidingsmogelijkheden beperkt het verloop van personeel. 70 procent van de werknemers ziet opleiding en training als reden om langer bij een organisatie te blijven. Dit blijkt uit online onderzoek van ISBW Opleiding en Training. Ruim 90 procent van de ondervraagde HR-professionals sluit zich hierbij aan en ziet opleiding en training als een middel om werknemers aan zich te binden.
Werknemers zijn opvallend gemotiveerd om zich binnen een bedrijf te ontwikkelen: ruim 94 procent vindt het geen probleem om vrije tijd te besteden aan opleiding en training. Uit het onderzoek blijkt verder dat bedrijven door personeelsverloop binnen de organisatie niet terughoudender worden met investeringen in opleiding en training. Bijna 85 procent van de organisaties heeft te maken met een verloop tussen de nul en tien procent, maar slechts tien procent van de organisaties geeft aan hierdoor minder te investeren in training en opleiding.
Tijd om te investeren
Else Slegers, algemeen directeur van ISBW: "De resultaten van onze online enquête bieden een mooi perspectief voor zowel werknemers als werkgevers. Nu de markt weer aantrekt, wordt er sneller van baan gewisseld en lopen bedrijven het risico dat het verloop toeneemt. Dit is dus het juiste moment om te investeren in werknemers. Zij blijken enorm gemotiveerd te zijn om zichzelf op zakelijk en persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen en willen hier zelfs vrije tijd voor opgeven. Voor de werkgever zijn deze cijfers een mooie bevestiging van het feit dat hij mensen door opleiding en training langer bij zich kan houden."
Een opleiding biedt natuurlijk ook veel carričremogelijkheden en dat is waar iedereen op zit te wachten. Natuurlijk wilt iedereen een stapje verder komen en hier de vruchten van plukken.
Het is een goede ontwikkeling denk ik dat mensen zich binnen een bedrijf willen blijven ontwikkelen door middel van trainingen, cursussen en opleidingen. Want een minder goede zaak is, is het feit dat vele onderzoeken uitwijzen dat er in tijd van crisis minder budget beschikbaar is voor trainingen. Mijn mening is dat juist dan er meer geinvesteerd zou moeten worden in trainingen. Zodat je als organisatie op het moment dat de crisis weer aantrekt een flink concurrentievoordeel hebt door de kennis die je in huis hebt.
Een opleiding naast het werk volgen is zeker een verstandige keuze. Dit kan je natuurlijk zelf regelen, maar scholing wordt ook gestimuleerd door de overheid. Werkgevers kunnen in aanmerking voor belastingvermindering als tegemoetkoming voor de studiekosten. Voor 2012 kan dit bedrag oplopen tot € 2.753, - per medewerker per jaar!