zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager wil liever geen hiv-patient in vaste dienst

24 mei 2011 - De Commissie NVP Sollicitatiecode is geschrokken van de onderzoeksresultaten zoals deze recent door TNS NIPO in opdracht van het Aids Fonds zijn bekend gemaakt. Daaruit blijkt namelijk onder meer dat acht op de tien leidinggevenden vindt dat een werknemer met hiv dit moet melden in een sollicitatiegesprek. Ook blijkt dat bijna de helft van de bedrijven minder snel een vast contract zal geven aan iemand met hiv.

De Commissie NVP Sollicitatiecode vindt de onderzoeksresultaten verbazingwekkend en bovendien voor de werving en selectie een onjuiste handelswijze. Een sollicitant is niet verplicht een ziekte te melden tijdens een sollicitatie, tenzij de medische aandoening de kandidaat ongeschikt maakt voor de functie. De NVP Sollicitatiecode en ook de wetgeving schrijven dit duidelijk voor. 



Beroepsgeheim
Tevens blijkt uit het onderzoek van TNS NIPO dat een ruime meerderheid van de leidinggevenden vindt dat in geval van hiv niet alleen de arbo-arts (95 procent), maar ook personeelszaken (90 procent), de direct leidinggevende (80 procent) en de directie (88 procent) moeten worden ingelicht. Dit is in strijd met de privacyregels. Een arbo - arts heeft zich bovendien te houden aan zijn of haar beroepsgeheim. 

Onwetendheid
De Commissie NVP Sollicitatiecode stelt vast dat er nog veel werk verzet moet worden op het gebied van voorlichting, scholing en training van selecteurs en leidinggevenden. Ook bij het opleiden van managers en HRM-ers zal veel meer aandacht moeten worden besteed aan de NVP Sollicitatiecode. Onwetendheid en misverstanden over hiv mogen niet leiden tot stigmatisering of discriminatie.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Heineken oogst lof met aidsbeleid werknemers
 Leidinggevende speelt hoofdrol bij bestrijding discriminatie
 Aantal discriminatieklachten neemt sterk toe
 Leeftijdsdiscriminatie is schering en inslag
 
 
reacties
 
Ben  |   | 
24-05-2011
 | 
14:53 uur
Niet erg verrassend deze uitkomst, als je bedenkt dat de werkgever moet opdraaien voor de kosten van ziekteverzuim. Nu doet men voorkomen alsof HIV-patienten werknemers zijn met exact dezelfde ziektekansen als iedere andere werknemer. Dat is natuurlijk onzin, want geen enkele levensverzekeraar zal een HIV-patient op dezelfde voorwaarden accepteren als een niet-HIVpatient. Van de werkgever wordt nu wel verwacht dat hij zonder meer de extra risico's van HIV zal accepteren. Flexibiliseer het arbeids- en ontslagrecht als je HIV-patienten een betere toegang tot de arbeidsmarkt wil geven!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10