zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Consument betaalt honderden euro's te veel voor lening

23 mei 2011 - Financiële instellingen houden de leenrente, net als de hypotheekrente, kunstmatig hoog. De ophef over de marges op hypotheekrente heeft ertoe geleid dat de NMa er op dit moment onderzoek naar doet, maar de rente op leningen wordt daarin niet meegenomen.


Voor het uitbreken van de kredietcrisis was de marge (kosten en winst voor de bank) op leningen gemiddeld drie procent. Sinds het najaar van 2009 bedraagt de marge gemiddeld 7,7 procent, begin 2010 stond deze zelfs even op 9,0 procent. Dat komt neer op een marge die twee tot drie keer zo hoog is als voor oktober 2008. 



Enorme bedragen
Het gevolg is dat consumenten veel te veel betalen voor hun lening. Sinds het begin van de kredietcrisis in Nederland betalen ze gemiddeld zo'n 4,5 procent per jaar te veel. Op een lening van 10.000 euro komt dat neer op 450 euro per jaar meer. Voor consumenten die in oktober 2008 al een lening hadden afgesloten, betekent dit dat zij sinds de kredietcrisis ruim 1.100 euro te veel hebben betaald. 

Minder keuze
Consumenten die geld willen lenen, kunnen geen kant op. Door ondermeer de kredietcrisis is het aantal kredietverstrekkers met zo'n 30 procent afgenomen. Onder de afvallers zat een aantal aanbieders met lage rentes. De te hoge leenrente laat de consument, die nu extra geld nodig heeft, geen andere keuze dan een veel te dure lening af te sluiten. 

Groot verschil
Hoewel veel financiële instellingen de leenrente kunstmatig hoog houden, zijn de verschillen nog steeds groot. De rente op een doorlopend krediet van 10.000 euro loopt op dit moment uiteen van 5,6 procent tot 14,9 procent. Dat komt neer op een verschil van 930 euro per jaar.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander steekt zich in de schulden voor fiscus
 Banken zeer voorzichtig met kredietverlening
 MKB krijgt steeds moeilijker geld
 Explosieve stijging schuldsaneringen aan het eind van het jaar
 
 
reacties
 
C.Both  |   | 
24-05-2011
 | 
11:06 uur
Tja vergeet niet dat tijdens de financiële kredietcrises de banken enorm veel verloren hebben,dit moet snel ingelopen worden. En de bonussen voor de slecht betaalde managers moet ook ergens van betaald worden. Anders lopen deze managers weg…. Je hoeft niet te vragen wie dit moet doen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10