23 mei 2011 -
De meeste VMBO en MBO opgeleide Nederlanders zien een baan als privéchauffeur wel zitten. Het grootste deel ziet dit als de gouden baan (27 procent). Dierenverzorger (zeventien procent) en fotograaf (veertien procent) volgen op de tweede en derde plaats. Een baan in de glamourwereld is niet zo in trek, was de verrassende uitkomst van het onderzoek.
Banen als Personal Assistant, steward(ess) of weddingplanner zijn geen favoriet. Een jaarlijks kerstpakket maakt een baan extra leuk. Dit blijkt uit een onderzoek dat De Telefoongids BV liet uitvoeren onder VMBO en MBO opgeleide Nederlanders en hun banen. Dit onderzoek werd gedaan bij de lancering van de nieuwe vacaturesite GoudenGidsBanen.nl. Een ‘gouden baan’ is een baan waar je met plezier naar toe gaat, die goed betaalt en waar je niet langer dan een half uur heen hoeft te reizen.
Celebrity banen en moeilijk in te vullen banen
Koningin Beatrix heeft volgens VMBO en MBO opgeleide Nederlanders de gouden baan in de politiek. In de showbizz is dit Linda de Mol, in zaken is dat haar broer John de Mol. Over de gouden sportbaan zijn de meningen wat verdeeld: men vindt dat Bert van Marwijk als bondscoach van het Nederlands elftal een gouden baan heeft, maar de baan - of eigenlijk vele banen - van Johan Cruijff ziet men ook wel zitten. Een baan als lijkenwasser, slachthuismedewerker, putjesschepper, maar ook callcentermedewerker willen de meesten echt niet hebben. Respectievelijk 63 procent, 60 procent, 44 procent en 35 procent gaven dat aan.
Belangrijk in een baan
Wat werken extra leuk maakt (buiten een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden) is een jaarlijks kerstpakket, dat vindt 40 procent van de deelnemers aan het onderzoek. Gratis koffie en thee komen op de tweede plaats (37 procent). Een goede sfeer op het werk maak je met elkaar. Volgens VMBO en MBO opgeleide Nederlanders maken het elkaar helpen (76 procent), een gezellig praatje maken (73 procent) en een saamhorigheidsgevoel (56 procent) een goede sfeer. Ook een fijne en ruime werkplek helpt hierbij, volgens iets meer dan de helft. Verder vindt de helft van de VMBO en MBO opgeleide Nederlanders het belangrijk om complimenten te krijgen van hun baas. Ze vinden zelf dat ze dat ook verdienen: uit het onderzoek bleek dat VMBO en MBO opgeleide Nederlanders zichzelf gemiddeld een 7,7 als collega geven en een 7,8 als werknemer. Hun baas komt er minder goed af met een 6,8.
Reistijden
Uit eerdere onderzoeken bleek dat een korte reistijd een belangrijk punt is voor veel mensen. De Telefoongids speelt met de nieuwe website GoudenGidsBanen.nl in op de behoeften van werkzoekenden en het MKB (Midden & Klein Bedrijf) om woon-werkverkeer beperkt te houden. VMBO en MBO opgeleide Nederlanders vinden de juiste baan in de buurt via deze nieuwe vacaturesite.
Solliciteren
De meesten bereiden zich goed voor op een sollicitatiegesprek. Ruim op tijd van huis gaan doet de meerderheid. Meer dan de helft denkt eens na over zijn sterke en zwakke punten. Ook bezoekt de meerderheid de website van het bedrijf waar zij gaan solliciteren. Bijna de helft denkt goed na over welke kleding het beste is. Elf procent bereidt het gesprek helemaal niet voor. Tijdens een sollicitatiegesprek verzwijgt 24 procent wel eens bewust iets.
Alles wat het overgrote deel verlangt onder \\\'\\\'belangrijk in een baan\\\'\\\' is samen te vatten onder het begrip \\\'\\\'gezellig\\\'\\\', met het echte werk als bijkomstigheid. Niemand spreekt over een eventuele behoefte zich 100% in te zetten voor zijn/haar bedrijf. Het zou mij buitengewoon interesseren of U een zelfde onderzoek ook onder HBO-ers en WO-ers doorgevoerd hebt en, indien ja, welke antwoorden daarbij werden gegeven. Persoonlijk verwacht ik dat deze hoger opgeleidde mensen wel meer in het eigelijke werk geinteresseerd zijn en dingen zoals kerstpakket, gratis koffie en salaris als irrelevant beschouwen.