zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het Nieuwe Werken is nog geen gemeengoed in België

18 mei 2011 - In Nederland is het Nieuwe Werken al helemaal ingeburgerd. In België daarentegen is Het Nieuwe Werken nog relatief weinig bekend: slechts 42 procent kent het begrip überhaupt. Dat blijkt uit een enquête van Kluwer onder Nederlandstalige werknemers en mensen met vrije beroepen in België en Nederland.

Bepaalde facetten van Het Nieuwe Werken blijken in de praktijk toch ingang te vinden in België, zo destilleert 6Minutes.be uit het onderzoek. Zo zegt 39 procent van de respondenten zelf te beslissen waar hij werkt. Mannen beslissen veel vaker zelf waar ze werken: 49 tegenover 30 procent bij vrouwen. Mannen blijken ook vaker te beslissen wanneer ze hun werk uitvoeren: 57 tegenover 37 procent van de vrouwen. Daarnaast geldt: hoe hoger in de organisatie, hoe vaker men zelf beslist over de invulling van plaats en arbeidstijd. 



Mannenkwestie
Ook ’s avonds of in het weekend werken gebeurt vaker door mannen (75 tegenover 61 procent door vrouwen) en door hoger management (88 tegenover gemiddeld 68 procent).  In de praktijk kiest de Belg hoofdzakelijk tussen werken op kantoor of thuis werken. Slechts 22 procent werkt op andere plaatsen buiten het kantoor: in een businesscenter, hotspot of openbare plaats met internettoegang. 

Technologie is geen obstakel

Op technologisch vlak staat weinig een flexibele organisatie van werk in de weg: een ruime meerderheid van de Belgische respondenten heeft overal toegang tot zijn mail en werkbestanden. Toch stelt slechts 22 procent dat zijn organisatie klaar is voor Het Nieuwe Werken. Er bestaat nog wat schroom wat betreft het online factureren of offertes en contracten opmaken: een derde van de ondervraagden maakt hier al gebruik van. 

Vertrouwen in de medewerkers

Voor 61 procent van de respondenten begint de invoering van Het Nieuwe Werken met vertrouwen in medewerkers. Niet iedereen lijkt ervan overtuigd dat dit vertrouwen er is. 79 procent noemt het een nadeel dat Het Nieuwe Werken hem minder zichtbaar maakt voor collega’s en management. 65 procent vindt het ook normaal dat zijn werk meer wordt gecontroleerd als hij niet op kantoor werkt. Belgische respondenten zijn verder bang dat ze hun collega’s zullen missen. 63 procent vindt het directe contact met collega’s ook belangrijker dan thuis te kunnen werken. Social media kunnen dat gemis aan persoonlijk contact niet goedmaken, vindt 77 procent van de respondenten.


Bron: 6Minutes
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Niet Het Nieuwe Werken maar het ‘echte’ werken trekt starter
 Nooit meer in de file, nooit meer te laat, altijd productief
 De valkuilen van het nieuwe werken
 Twee derde van Nederlands ziet nieuwe werken niet zitten
 
 
reacties
 
Micky Navens  |   | 
18-05-2011
 | 
21:25 uur
Ik vind het nieuwe werken in Nederland ook nog niet echt ingeburgerd hoor. ik kom regelmatig bij onze internationals over de vloer maar het aantal mensen wat volgens het nieuwe werken werkt is echt beperkt! Vaak bieden bedrijven wel de mogelijkheden maar kiezen de medewerkers zelf om er geen gebruik van te maken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10