zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

446 miljoen euro aan illegale software in omloop

13 mei 2011 - De commerciële waarde van software zonder licenties op Nederlandse pc’s bedroeg in 2010 446 miljoen euro. In dat jaar was 28 procent van de software op pc’s illegaal. Dit is een van de conclusies van de Global Software Piracy Study 2010 van de Business Software Alliance (BSA). Dit onderzoek brengt softwarepiraterij in de gehele wereld in kaart.

Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Comité: "Hoewel Nederland zeven procent lager scoort dan het EU-gemiddelde, moet de strijd tegen softwarepiraterij doorgaan. In de afgelopen jaren is de hoeveelheid illegale software in Nederland gestabiliseerd, maar we moeten meer doen om deze cijfers te verlagen. De Nederlandse overheid heeft een bijzondere verantwoordelijkheid in het actief bestrijden van softwarepiraterij via wetgeving en handhaving. Zo hebben Italië en Frankrijk onlangs hun auteursrechtwetgeving aanzienlijk gemoderniseerd met het oog op de strijd tegen piraterij via elektronische netwerken. Hiermee bestrijden deze regeringen actief het illegaal downloaden van software. De Nederlandse auteursrechtwetgeving is echter nog steeds niet aangepast aan de moderne technologie. Het is nu tijd voor actie." 



Sociale dimensie
Dit is het achtste onderzoek naar wereldwijde softwarepiraterij, dat IDC uitvoerde in opdracht van de BSA. Het onderzoek is gebaseerd op 182 geanonimiseerde bronnen in 116 landen en regio’s over de gehele wereld. Aan het onderzoek van 2010 is een nieuwe dimensie toegevoegd: een inventarisatie van de sociale houding en het gedrag van pc-gebruikers in relatie tot softwarepiraterij. Deze inventarisatie is uitgevoerd door Ipsos Public Affairs.  Uit de inventarisatie van sociale houding en gedrag van pc-gebruikers blijkt dat intellectuele-eigendomsrechten op veel steun kunnen rekenen. Maar liefst zeven van de tien deelnemers aan het onderzoek vinden dat softwareontwikkelaars geld voor hun werk moeten krijgen om zo verdere technologische ontwikkeling te stimuleren. Opvallend genoeg was de steun voor intellectuele-eigendomsrechten het sterkst in landen met hoge piraterijcijfers. 

Intellectuele eigendomsrechten
Nederlandse deelnemers aan het onderzoek steunen ook de softwareontwikkelaars, maar er is minder steun voor intellectuele-eigendomsrechten. 71 procent vindt dat ontwikkelaars beloond moeten worden; dit is geheel in lijn met het wereldwijde gemiddelde. Slechts 68 procent zegt echter dat Intellectual Property Rights (IPR) de creativiteit beloont. 48 procent vindt dat IPR banen creëert en 52 procent geeft aan dat de lokale economie profiteert van IPR. Deze Nederlandse IPR-cijfers zitten aanzienlijk onder het wereldwijde gemiddelde. 

Onduidelijkheden
Een stevige meerderheid van de Nederlandse respondenten zegt dat software met de juiste licentie superieur is op het gebied van technische ondersteuning (90 procent), bescherming tegen malware (75 procent), betrouwbaarheid (76 procent) en functionaliteit (62 procent). Over het algemeen begrijpen Nederlandse consumenten het verschil tussen legale en illegale methoden voor het verkrijgen van software. Een meerderheid geeft aan dat peer-to-peer (P2P), het uitlenen van software en straatverkoop illegaal zijn. Een meerderheid (66 procent) gelooft echter dat veilingsites legale software aanbieden en 70 procent zegt dat het installeren van meerdere kopieën thuis legaal is. "Er is duidelijk een grote erkenning voor de meerwaarde die legale software biedt," zegt Brand. "Deze resultaten tonen eveneens de behoefte van gebruikers naar meer informatie. Bijvoorbeeld dat het downloaden van software van P2P-netwerken vaak illegaal is. Of dat het piraterij is om software die is gekocht voor één pc, op meerdere computers thuis of op het werk te installeren."

Andere conclusies
• De commerciële waarde van ongelicentieerde software in Nederland bedroeg in 2010 446 miljoen euro. Wereldwijd groeide de waarde van gestolen software naar 44,5 miljard euro. Dit is bijna het dubbele van de waarde in 2003, toen dit onderzoek voor het eerst werd uitgevoerd.
• In de helft van de 116 landen en regio’s is van alle software 62 procent of meer illegaal. Wereldwijd bedraagt het piraterijcijfer gemiddeld 42 procent.
• Opkomende economieën zijn de drijvende kracht achter pc-softwarepiraterij. Piraterij in deze landen is 2,5 keer hoger dan in de geïndustrialiseerde landen. De commerciële waarde van illegale software (24 miljard euro) bedraagt meer dan de helft van de totale wereldwijde waarde.
• Wereldwijd zijn de meest genoemde voordelen van legale software: toegang tot technische ondersteuning (88 procent) en bescherming tegen hackers en malware (81 procent).
• De meest voorkomende manier waarop mensen illegale software gebruiken, is door een softwareprogramma te kopen en dit op meerdere computers te installeren.
• Een grote meerderheid van de wereldwijde pc-gebruikers vindt dat intellectuele-eigendomsrechten en de bescherming ervan tastbare economische voordelen opleveren. Wereldwijd zegt 59 procent van de deelnemers dat lokale economieën profiteren van IPR, terwijl wereldwijd 61 procent zegt dat IPR banen creëert. 

Informeren
"Dit onderzoek toont aan dat, terwijl piraterij de wereldeconomie blijft bedreigen, mensen duidelijk de waarde inzien van intellectueel eigendom. En dan met name als drijvende kracht achter economische groei," zegt Robert Holleyman, President en CEO van de BSA. "Softwarediefstal blijft IT-innovatie, het creëren van banen en wereldwijde economische groei afremmen. Dit onderzoek laat duidelijk het belang zien van het informeren van bedrijven, overheidsfunctionarissen en eindgebruikers over de risico’s van illegale software — en wat ze kunnen doen om dit tegen te gaan."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Trojans nog altijd zeer geliefd
 Consumentenapparaten vervangen zakelijke devices
 BSA start nieuwe campagne tegen oneerlijke concurrentie
 Amerikanen zijn de grootste softwareleveranciers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10