11 mei 2011 -
Drie op de vijf werknemers rent niet direct naar de nooduitgang wanneer het brandalarm afgaat. Daarbij vindt niet alleen een kwart de BHV’er ongeschikt voor een crisissituatie, ook weet een kwart überhaupt niet wie in het bedrijf de BHV’er is. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1.000 respondenten.
Als het brandalarm afgaat, achterhalen de meeste werknemers eerst wat er aan de hand is. Twintig procent denkt echter dat het een oefening is en werkt stug door. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: "Opvallend is dat zo’n groot percentage niet verwacht dat er ooit brand uitbreekt op het werk. Nederlanders denken vaak ‘dat overkomt mij niet’. Met als gevolg dat ze de jaarlijkse brandoefening niet zo serieus nemen. Maar als er daadwerkelijk brand uitbreekt, is men onvoorbereid." Toch zegt ruim de helft in geval van brand zelf de leiding te nemen en de hulpdiensten in te schakelen. "Men lijkt te onderschatten welke paniek kan ontstaan bij brand, helemaal als er nooit gedegen is geoefend," aldus Borgman.
BHV’er niet capabel
Negentien procent zet vraagtekens bij de geschiktheid van de BHV’er. Een kwart van de werknemers denkt zelfs dat de BHV’er binnen hun bedrijf zelf in paniek raakt als er een crisissituatie ontstaat. Borgman: "Alhoewel niet alle BHV’ers grote crisissituaties zullen meemaken, is het wel belangrijk dat zij weten wat ze moeten doen. Blijkbaar heeft een groot deel van de werknemers echter geen vertrouwen in de capaciteiten van de BHV’er." Een kwart weet zelfs niet eens wie de BHV’er is. Borgman: "Men weet vaak pas wie de BHV’er is, als er zich een echte noodsituatie heeft voorgedaan. Werkgevers zouden er verstandig aan doen om de BHV’er als zodanig voor te stellen aan nieuwe collega’s." Driekwart van de werknemers weet wel waar ze de EHBO-trommel kunnen vinden. "Heel handig als iemand zich aan papier snijdt, maar niet voldoende wanneer er ergens een brand ontstaat," aldus Borgman.
Vreemd onderzoek (Een vacturebank die een onderzoek doet??). Als ik kijk naar mijn werk/en werkgever herken ik hier helemaal niets van. Maar ja, als er nooit een ontruimingsoefening met de medewerkers gedaan wordt, kan ik mij voorstellen dat men het alarm en de vluchtwegen niet weet. Op mijn werk wordt dit frequent geoefend.
Zoals C. Both al aangeeft is het erg belangrijk dat bedrijven zelf actie ondernemen met betrekking tot de veiligheid. Alleen een BHV'er aanstellen is niet genoeg. Ten eerste dient deze zorgvuldig uitgekozen te worden en daarnaast dienen alle werknemers op de hoogte te zijn van veiligheid en wat zij dienen te doen in noodsituaties.
''ook weet een kwart überhaupt niet wie in het bedrijf de BHV’er is.''
... ''Men weet vaak pas wie de BHV’er is, als er zich een echte noodsituatie heeft voorgedaan.''
Spijtig, maar anno 2015 ben ik van mening dat er niks veranderd is.