zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Chinese managementstijl verovert ook Westen

9 mei 2011 - In het boek China's Management Revolution beschrijft Charles Edouard Bouée, bij Roland Berger verantwoordelijk voor de Belgische markt, hoe een typisch Chinese managementstijl ook de manier waarop Wetserse bedrijven geleid worden, ingrijpend kan veranderen.

Op Express.be stelt hij dat dit managementmodel beter past bij de snelle, onvoorspelbare en vluchtige zakelijke wereld van nu. 



Drie effecten

Chinese ondernemers grijpen terug naar hun culturele roots, die bestaat uit een drie-eenheid van spiritualiteit, land en energie. Hiermee ontwikkelen zij een specifieke Chinese managementstijl. De invloed van het spirituele op de materiële wereld heeft volgens Bouée drie effecten op de overheersende denkpatronen: 

1. 'Verandering is onvermijdelijk'

Deze gedachte is afkomstig vanuit de ‘I Ching’. Wanneer verandering tijdig herkend wordt, kan deze overigens wel gereguleerd worden. 

2. 'Bij goed leiderschap hoort goed gedrag'

Dit komt voort uit het gedachtegoed van Confucius, die zei dat een gestructureerde maatschappij voortkomt uit moreel juist gedrag. 

3. 'Alles draait om de groep'
Er is geen plaats voor het individu en zeker niet voor egotripperij. 

Negen eigenschappen

Volgens Bouée kent het model negen karakteristieke eigenschappen die het onderscheiden van andere managementstijlen: dynamisch, toegepast, flexibel, synthetisch, tweezijdig, verbindend, spiritueel, gedisciplineerd en natuurlijk.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Chinese middenklasse tevreden met huidig overheidsbeleid
 Zes aanbevelingen om de Chinese consument voor u te winnen
 Westerse manager onderschat zijn Chinese collega
 Bot gedrag kost Nederlander omzet
 
 
reacties
 
s.de-bruijn  |   | 
11-05-2011
 | 
14:25 uur
Wil men hier echt dezelfde kant op als in China??, aangezien die Chinese managementstijl slavenarbeid omvat, het werken onder verschrikkelijke omstandigheden, amper betaald. Geen wonder dat de econonmie daar goed is! Alleen de regering profiteert daar van nietwaar!?. Europa schijnt inderdaad dezelfde kant op te willen gaan, terug naar het slaventijdperk. Je kunt dan meer geweld verwachten, want hier pikt men dat echt niet meer. Mensen komen steeds verder in de financiële problemen, dankzij dit soort praktijken. Helaas reageren sommigen hierop door in het wilde weg te schieten. Je zou immers verwachten dat men dit bij de regering zelf afreageert, aangezien die alle ellende veroorzaken. Het is weer net als voorheen, alleen de rijken kunnen zich van alles veroorloven!! Weet niet of het bij jullie ook bekent is dat de jongeren in China hier juist tegen demonstreerden! Ik bekijk alles met steeds grotere verbazing! Tegenwoordig leven wij alleen nog maar om belachelijke rekeningen te betalen. Zo heeft men in Zaandam een nieuwbouw project: met grote dure gebouwen en een winkelconcern. Mijn dochter heeft ruim 3 jaar amper kunnen slapen door het heien van de palen, en nachtploegen met machines, nu komt de gemeente belasting opeens met een onverklaarbare rekening van 500 Euro. Ik vraag mij af waarom mensen niet eens een verklaring vragen voor hetgeen men betaald. Met Prinsjesdag wordt er aangegeven wat wij gaan betalen, maar je ziet nooit een overzicht van waar al ons betaalde geld naartoe is gegaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10