zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal

2 mei 2011 - Na Nederland, heeft nu ook Brazilië een banken-vergelijkingssite, waar consumenten kunnen zien hoe hun bank omgaat met ethische onderwerpen als arbeidsrechten en milieu. Vorige week lanceerde de Braziliaanse consumentenorganisatie IDEC het Braziliaanse zusje van de Eerlijke Bankwijzer, de Guia de Bancos Responsaveis.

De Braziliaanse versie van de Eerlijke Bankwijzer is niet een exacte kopie, maar op een aantal belangrijke punten aangepast aan de Braziliaanse situatie. Zo wordt nadrukkelijk gekeken hoe Braziliaanse banken presteren op het gebied van consumentenrechten en arbeidsrechten. Braziliaanse banken hebben namelijk een slechte reputatie op deze onderwerpen. Armen hebben maar moeilijk toegang tot financiële diensten en genieten nauwelijks bescherming tegen wanpraktijken. Werknemers in de banksector wordt het moeilijk gemaakt om zich aan te sluiten bij vakbonden en op te komen voor hun rechten. 



Beter toepasbaar
Ted van Hees, die vanuit Oxfam Novib nauw heeft samengewerkt met IDEC bij de ontwikkeling van de Guia de Bancos Responsaveis, en aanwezig bij de lancering in Sao Paolo: "De Braziliaanse versie van de Bankwijzer is veel beter toepasbaar in delen van de wereld waar de overheid minder toezicht houdt op de banken. En door een toepassing van een open source tool is deze bankwijzer zo over te nemen in andere landen." 

Mensenrechten
Bij de aanpassing aan de Braziliaanse omstandigheden zijn niet alle Nederlandse bankwijzer- thema's meegenomen. Zo zijn bijvoorbeeld wapens en mensenrechten niet als een apart thema meegenomen. Wel zijn mensenrechten verwerkt in de criteria voor sectoren als mijnbouw en landbouw. 

Transparantie
"Onze partners in Brazilië hebben een prachtige start gemaakt," aldus Van Hees. "De enige verbetering die wij hebben geadviseerd, en die zij ook zullen opnemen in de volgende versie, is het opnemen van transparantie in de criteria. In Nederland hebben we gezien hoe belangrijk het is dat banken transparant zijn over hun beleid. Dat is ook wat klanten verwachten en het is de beste voorwaarde voor verbetering van het beleid."

Duurzaam doel
De Eerlijke Bankwijzer is in 2009 gelanceerd in Nederland. Doel is het verduurzamen van banken door middel van transparantie en publieke druk. De Eerlijke Bankwijzer is een project van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie en DierenBescherming.  De Braziliaanse bankwijzer is opgezet door consumentenorganisatie IDEC, in samenwerking met verschillende Braziliaanse partners, waaronder milieuorganisatie Amigos de la Terra, Contraf, de vakbond in de bankensector en Observatorio Social, een onderzoeksinstituut naar arbeids- en andere sociale thema's.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Banken verduurzamen steeds trager
 Bonusbeleid banken schiet nog steeds tekort
 Bankcultuur verandert niet door gebrek aan nieuw leiderschap
 Consumentenvertrouwen in banken broos
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10