29 april 2011 -
De helft van de allochtone studenten die solliciteert voor een stage heeft het idee dat bedrijven stagiairs selecteren op basis van afkomst. Twintig procent van hen heeft ook daadwerkelijk te maken gehad met discriminatie. Dit blijkt uit de Landelijke Stage Enquête 2011 die werd gehouden door Stagemotor.nl.
Van de allochtone studenten die vermoeden dat bedrijven discrimineren, past een grote meerderheid van 82 procent zich niet aan om discriminatie te voorkomen en de kans op een stageplek te vergroten. De studenten die zich wel aanpassen doen zich doorgaans anders voor tijdens een sollicitatiegesprek en een enkeling past zelfs zijn naam aan in de sollicitatiebrief.
Autochtone studenten positiever Uit het onderzoek blijkt verder dat autochtone studenten aanzienlijk meer vertrouwen hebben in een eerlijk verloop van de sollicitatieprocedure. 78 procent heeft niet het idee dat stagiairs worden geselecteerd op basis van afkomst en slechts vier procent heeft zelf ervaring met discriminatie.
Opmerkelijke verschillen
Er zijn meer opmerkelijke verschillen. 65 procent van de stagiairs van niet-Nederlandse afkomst heeft doorgroeimogelijkheden na zijn stage, terwijl stagiairs van Nederlandse afkomst met 56 procent een stuk minder kansrijk zijn. Ook blijkt dat 47 procent van de allochtone stagiairs het gevoel heeft als goedkope arbeidskracht gebruikt te worden, tegenover 39 procent van de autochtone stagiairs. Daarnaast heeft slechts negentien procent van de allochtone stagiairs een bijbaan naast zijn stage, terwijl dit bij stagiairs van Nederlandse afkomst 50 procent is.
Daar gaan wij weer met die allochtonen! Allemaal onzin over discriminatie, zij die dit vinden hebben nog steeds een negatief zelfbeeld en zijn waarschijnlijk nog niet helemaal goed ingeburgerd. Als allochtoon heb je juist meerwaarde en by the way, ik weet waar ik het over heb! Wil men meer inzicht in zichzelf om eruit te halen wat in je zit, dan kan men contact met mij opnemen!
Niet elke afwijzing is gelijk racisme. De gewenste kwaliteit is vaak niet aanwezig.
Arvel
|
|
2
-
05
-
2011
|
10
:
17
uur
Natuurlijk worden alle stageairs benut als goedkope arbeidskracht. Tenminste, als ze door veel intensieve begeleiding enigszins productief worden. Als iemand op die opleidingen nou eens zou kunnen uitleggen dat stageaires veel inspanning vergen en dat je als ondernemer alleen maar stageaires plaatst vanuit je maatschappelijk verantwoordingsgevoel, dan zouden dit soort onzin onderzoeken niet meer gebeuren.
Ik had gehoopt dat het vijand-denken zo onderhand wel zou zijn verdwenen nu de vakbond niet meer representatief is.
W.Gillis-Burleson
|
|
2
-
05
-
2011
|
12
:
06
uur
Alles wegzetten als onzin is onzin in zichzelf. Actief binnen organisaties vanwege mijn reintegratiebureau, heb ik zelf gezien hoe sommige namen er bewust en onbewust uitgefilterd worden. Namen die vreemd klinken associeert men toch vaker negatief. Dat is van alle tijden. Het andere onderzoek in deze nieuwsbrief dat de naam Peter de beste kans geeft op succes zegt wat dat betreft ook genoeg. Het feit dat eenmaal ''binnen'' de doorstroming redelijk op orde is zegt ook voldoende over onterechte drempelvrees bij sommige werkgevers. Gelukkig gaan steeds meer werkgevers zich realiseren dat het bieden van stageplaatsen ook aan allochtone studenten, geen liefdewerkoudpapier is maar goed begrepen eigenbelang en een goedkopen en efficiënte wijze van recruteren.
Astrid Elburg
|
|
4
-
05
-
2011
|
18
:
08
uur
Het is elke keer weer schokkend om te lezen hoe een deel van de autochtonen onmiddellijk in de slachtofferrol kruipt als opnieuw wordt aangetoond dat allochtonen een grote kans lopen om, bij instroom en doorstroom op de arbeidsmarkt, te worden gediscrimineerd.
Een ander deel weet gelukkig wel beter...
Het gaat ook hier om gedegen onderzoek, verricht door een betrouwbaar bureau maar het mag niet baten.
Daar gaan we weer met ie autochtonen! denk ik dan. Het wordt tijd dat zij hun zelfbeeld bijstellen.
Het GUNNEN van een plekje op de arbeidsmarkt, hoe klein dan ook, is de enige manier om alle arbeidspotentie te benutten zodat wij als samenleving VAN ELKAAR kunnen profiteren.
ab h. bouvy
|
|
5
-
05
-
2011
|
11
:
28
uur
'Het gaat ook hier om gedegen onderzoek, verricht door een betrouwbaar bureau, maar het mg niet baten', zegt Astrid Elburg van Elburg Consultancy. Hoe weet mevr. Elburg dit? Het is al jaren 'bon ton' om de werkgever van 'discriminatie' te beschuldigen. Er zijn instituten die 'leven' van discriminatie zoals strafrechtadvocaten van de misdaad leven! i.p.v. het altijd maar over discriminatie te hebben, zou men zich eens moeten realiseren dat een ondernemer niet discrimineert maar selecteert. Doet hij dat niet, dan kan hij de tent wel sluiten, zeker gezien de ontslagbescherming die hier geldt!
Jackie
|
|
18
-
04
-
2012
|
16
:
21
uur
Dit is een bericht voor Ab H. Bouvy en andere mensen die claimen dat racisme en discriminatie helemaal niet (meer) zo aanwezig is in de samenleving of dat onderzoek hiernaar wellicht valide is.
Uit verschillende wetenschappelijke artikelen is gebleken dat discriminatie op grond van ras op afkomst anno 2012 nog veelvuldig voorkomt. Dat is niet één, niet twee en ook niet drie keer onderzocht, maar DUIZENDEN keren. Uit vrijwel al het gedane onderzoek blijkt dat etnische minderheden benadeeld worden op de arbeidsmarkt. Dit valt simpelweg niet te ontkennen (voor wetenschappelijke documenten zie WebOfScience en PsychInfo).
Natuurlijk worden werkgevers vaak onterecht beschuldigd van discriminatie, maar nog vaker worden mensen onterecht geweigerd voor een baan omdat zij niet van Westerse afkomst zijn.
Sluit je ogen er niet voor omdat jij (als Nederlandse Westerling) er niet mee te maken hebt. Dat jij er niet mee te maken hebt betekent zeer zeker niet dat het niet voorkomt. Want dat doet het wel.
Discriminatie is het maken van onderscheid. Selectie is het selecteren op basis van het gemaakte onderscheid. Met selecteren is niets mis, maar met selecteren op basis van afkomst (iets wat geheel irrelevant is) is dat wel.
Emine
|
|
7
-
05
-
2012
|
22
:
46
uur
ja er is zeker discriminatie! wij hebben onlangs een werknemer gezocht voor ons belgische vennootschap via een interim. en de interim ZELF HEEFT GEZEGD dat werkgevers direct nee zeggen als ze een vreemde naam horen, ook al hebben die sollicitanten super diploma's op zak! De interimverantwoordelijke heeft het zelf gezegd aan ons dat er discriminatie is van werkgevers. dus alles is gezegd zeker???