zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Belegger maakt zich weinig zorgen over inflatie

28 april 2011 - Nederlanders verwachten dat de toename van inflatie zich de komende twaalf maanden zal voortzetten maar dit leidt nog niet tot ongerustheid. Dit blijkt uit onderzoek dat Robeco door CentERdata van de Universiteit van Tilburg onder bijna 3.000 Nederlanders liet uitvoeren. Slechts dertien procent van de ondervraagden is bezorgd over de invloed van inflatie op hun beleggingen.

Robeco heeft in 2008 en 2009 ook al laten onderzoeken of het thema inflatie leeft onder de Nederlandse bevolking. Opvallend is dat de uitslagen in hoofdlijnen niet of nauwelijks verschillen. 



Toenemende inflatie
Robeco verwacht dat de inflatie op middellange termijn zal toenemen. Om de in- of deflatie te volgen heeft Robeco een inflatiemonitor ontwikkeld. De monitor is gebaseerd op 25 indicatoren in de categorieën economie, inflatieverwachtingen, grondstoffen en monetaire ontwikkelingen. Door deze indicatoren samen te voegen ontstaat een overzicht van de in- of deflatierisico's in Europa, de Verenigde Staten en opkomende markten. Op dit moment laat de monitor inflatierisico's in alle genoemde markten zien maar vooral in Europa is een verhoogd risico waarneembaar. De inflatie in opkomende markten is al hoog en vanwege hogere voedsel- en grondstoffenprijzen zal deze na verwachting nog meer stijgen. Tot nu zijn centrale banken terughoudend met renteaanpassingen. Robeco gaat de inflatiemonitor per kwartaal op zijn website publiceren.

Kennis
Aan het panel is ook gevraagd wat zij verstaan onder inflatie. De meest genoemde omschrijving is 'waardevermindering van het geld' (37 procent). Vijftien procent geeft aan niet te weten wat onder inflatie wordt verstaan. 88 procent van de respondenten denkt dat de stijging van inflatie van invloed zal zijn op zijn of haar koopkracht. Tegelijkertijd leidt de stijging van inflatie slechts bij minder dan de helft van de ondervraagden tot ongerustheid. Slechts zestien procent van de ondervraagden geeft aan dat zijn van plan zijn meer of evenveel te gaan sparen. Het feit dat slecht dertien procent van de ondervraagden niet bezorgd is over de invloed van inflatie op zijn beleggingen heeft ook te maken met het feit dat meer dan de helft aangeeft geen beleggingen te hebben. Vermoedelijk betrekken mensen de vraag naar het effect van inflatie op beleggingen en spaartegoeden niet op hun - door de werkgever geregelde - pensioenvoorziening.  Meer dan 80 procent van de ondervraagden geeft aan dat de stijging van inflatie voorrang moet krijgen bij de regering.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO: economische vooruitzichten rooskleuriger
 Goud en zilver naar recordhoogte
 Huishoudens hebben fors minder te besteden
 Donner wil lonen bevriezen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10