'Automatische piloot' funest voor veranderprocessen'
14 april 2011 -
Organisaties hebben voortdurend te maken met veranderingen. Maar in hoeverre houden organisaties eigenlijk rekening met het proces dat de betrokken medewerkers zelf doorlopen? Reinier Mak, Senior consultant bij Pentascope ging op onderzoek uit.
"In veel methodieken en modellen gaat veranderen over anderen en hoe u hun weerstand kunt wegnemen. Het is echter belangrijk om in de eerste plaats uzelf centraal te stellen: hoe kunt u door uw eigen denken en handelen midden in de verandering gaan staan?," stelt Mak.
Navigatie-instrument
In zijn nieuwe boek 'Het veranderkompas' brengt hij een navigatie-instrument voor verandermanagement. Het is bedoeld om mensen die bij veranderingen betrokken zijn aan het denken te zetten, nieuwe inzichten te geven en te laten afvragen waarom ze de dingen doen die ze altijd doen. Bovendien geeft het boek een aantal praktische handvatten om zelf te veranderen en daarmee in het proces voorop te lopen.
"Verandermanagement op de ‘automatische piloot’ is zelfs voor de meest ervaren veranderprofessional onverstandig," vertelt Mak verder. "Stel u open voor nieuwe inzichten, betrek mensen met verschillende perspectieven, bepaal de koers en blijf goed kijken naar zowel de zichtbare resultaten als de beweging in de onderstroom."
Hoe je mensen 'mee' krijgt
Modellen suggereren, als vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid, vaak een zekere maakbaarheid van de wereld. Zeker als ze gekoppeld zijn aan een recept voor de manager om veranderingsprocessen gemakkelijker te maken (lees: hoe u de mensen 'mee' krijgt). Maar dat is nu juist niet de bedoeling van dit boek. Het veranderkompas is een model dat geen antwoorden geeft, maar stimuleert om gevarieerde vragen te stellen, vanuit verschillende perspectieven. Het bevordert een nieuwsgierige en onderzoekende houding. Zo kunnen veranderprofessionals eigen routines onderzoeken, en die van de organisatie waarvoor ze werken.