zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wat grenzen stellen zo moeilijk maakt

12 april 2011 - Grenzen zijn belangrijk, want ze geven kadering. Kadering geeft spelregels en de speelruimte waarbinnen u controle en grip houdt. Tot hier en niet verder. Dat geeft duidelijkheid en tegelijkertijd veiligheid, want u weet hoe ver u kunt gaan en waar u zich aan te houden hebt. Grenzen stellen is dus belangrijk in uw functie als manager, maar ook voor uzelf.

Grenzen overschrijden geeft problemen, want u houdt geen rekening met uw eigen kader (uw eigen kwaliteiten en beperkingen). Niemand is onuitputtelijk. Er is in ieder mens een goede balans nodig wat betreft draaglast en draagkracht. Dat stelt  Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl.



Klachten
Voorbeelden van te weinig begrenzing: u neemt steeds werk mee naar huis, u hebt het gevoel achter de feiten aan te lopen, u loopt over en bent druk druk druk. Allerlei kenmerken die wijzen op te weinig begrenzing. Als u te lang over uw grenzen gaat, dan raakt u oververmoeid en ontstaan er allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. U verliest de balans tussen prive en werk en gaat minder lekker in uw vel zitten. Uiteindelijk kunt u zelfs ziek worden. 

Zelfkennis
Meestal gaat u maar door, omdat u zich niet of onvoldoende bewust bent van het feit dat u geen grenzen stelt en/of niet weet waar uw grenzen liggen. U hebt nooit geleerd hoe u grenzen moet voelen of neemt uzelf niet serieus en stelt zich op de tweede plaats. Belangrijk is dus dat u er achter komt waar u grenzen liggen.
Zelfkennis is belangrijk, want pas als u zich bewust bent van het feit dat u geen grenzen stelt en de gevolgen daarvan (uw leerpunten en valkuilen) kunt u aan zelfverbetering werken. Daarom moet u zich je eerst bewust worden van wat er speelt. Hieronder staan stappen genoemd om u daarbij te helpen. Een coach kan u verder helpen als u er zelf niet uit komt, als het dieper ligt. 

Bewustwording
Lastig is het dat u vaak eerst tegen een grens moet aanlopen, om te weten waar die ligt. Een andere manier om u bewust te worden van waar uw grenzen liggen is steeds te luisteren naar uw eigen gevoelens en gedachten. Wat ervaart u als u denkt aan een bepaalde situatie, wat zijn gedachten die in u op komen, wat voelt u? Valkuil hierbij is dat u de gedachten of gevoelens die u ervaart wegredeneert of dat u zich vergelijkt met anderen en die ander onterecht als uitgangspunt neemt. 

Stappen
Welke stappen kunt u concreet nemen om uw grens te leren kennen?
Stap 1: Wees alert op momenten van boosheid of irritatie. Let op gedachten die opkomen na een gebeurtenis die deze gevoelens oproept en neem deze serieus.
Stap 2: Haal tien keer diep adem en vraag u af wat er in deze situatie gebeurt, waardoor u geïrriteerd of boos bent geraakt. Wat of wie raakte u zo? Waar bent u het niet mee eens? Wat kan volgens u echt niet in de situatie?
Stap3: Welke grens is er voor u overschreden? Iets of iemand heeft op dit moment uw grens overschreden want dit is niet wat u goed en aanvaardbaar vindt. Onderzoek wat niet aanvaardbaar is en geef argumenten waarom.

© 2011 Nell van de Ligt / www.ligtpunt.nl.
Vraag hier het gratis e-boek '7 tips om ziekteverzuim door stressen burn-out te voorkomen'

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips om dreigend ziekteverzuim te herkennen
 Manager heeft steeds meer kans op burnout
 Niet manager, maar persoonlijkheid leidt tot burnout
 Drie wapens tegen burnout
 
 
reacties
 
Hilde Clement  |   | 
12-04-2011
 | 
09:41 uur
Zeer interessant en herkenbaar artikel. Misschien is het ook goed eens te reflecteren over de reden waarom je het moeilijk hebt met grenzen stellen. Hoe wil je gezien worden door anderen? Voor welke gevolgen heb je schrik? Is 'geen grenzen stellen' hiervoor een oplossing of kan je beseffen wat hierboven staat op lange termijn helpend is voor je medewerkers en jouw betrouwbaarheid verhoogt?
Cees Dilweg  |   | 
12-04-2011
 | 
13:44 uur
Het zit meer in gestelde standards, die invloed hebben op je Corpus standards. Als je niet, binnen gestelde tijd, je taken, meestal ook nog door de mensen zelf te hoog ingesteld, klaar komt, neem je het werk dag en nacht mee.
Waarom zijn er destijds grenzen gesteld aan de werktijden, toen mensen werden uitgebuit? Toch niet om vrij en blij zijn alleen. Die standaarden verlaten en denken dat je grenzenloos door kunt werken is polderkolder! Je overwerkt jezelf en raakt op en US! Slimmer werken!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10