zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT-professional heeft weer volop vertrouwen in banenmarkt

6 april 2011 - Een meerderheid van de Nederlandse IT’ers wil snel van baan veranderen. De redenen hiervoor zijn vooral uitdaging, inhoud van het werk en doorgroeimogelijkheden. Salaris vormt hiervoor slechts een beperkte motivatie. Dat blijkt uit onderzoek van IT Job Board.nl en Automatisering Gids onder 156 IT’ers in loondienst en 104 ZZP’ers.

Ruim tweeëneenhalf jaar na het uitbreken van de economische crisis geven IT’ers aan dat ze snel van baan willen veranderen. 37 procent van de ondervraagden geeft aan binnen een half jaar van baan te willen veranderen. Nog eens twintig procent geeft aan dat ze zelfs binnen nu en drie maanden weg wil uit zijn of haar huidige functie. In 2010 veranderde een kwart van de respondenten van baan of – in het geval van ZZP’ers - van opdrachtgever. Op dit moment is 56 procent actief op zoek naar een nieuwe baan of klus en 39 procent passief. Slechts vijf procent zegt helemaal niet op zoek te zijn naar iets anders. 



Salarisontwikkelingen
De IT-professionals verwachten door een aankomende baanwisseling financieel niet veel voordeel te behalen. Circa 57 procent van de IT’ers in loondienst verwacht zijn of haar huidige salaris te behouden, 21 procent denkt een hoger salaris te ontvangen en 22 procent denkt er op achteruit te gaan. Van de ZZP’ers verwacht 72 procent bij een nieuwe opdrachtgever hetzelfde uurtarief te behouden, denkt vijftien procent een hoger tarief te kunnen vragen en verwacht dertien een lager tarief te kunnen berekenen.  IT-professionals in vaste dienst gingen er bij de laatste salarisonderhandeling niets (31 procent) of marginaal met een tot twee procent (bijna 33 procent) op vooruit. Tien procent gaf aan dat ze salaris hebben ingeleverd. 

Tarieven ZZP’ers
De ZZP’ers die deelnamen aan het onderzoek vragen gemiddeld iets meer dan 70 euro per uur voor hun werkzaamheden. De laatste keer dat zij hun contract vernieuwden bleef het uurtarief veelal onveranderd, ruim 42 procent voerde geen tariefswijziging door. Een grote groep van circa 30 procent heeft het uurtarief verlaagd, waarvan het grootste deel zelfs met meer dan vijf procent. De overige 28 procent heeft een tariefsverhoging kunnen doorvoeren, bij deze groep ging het in de meeste gevallen om een minieme verhoging van een tot twee procent. 

Herstel van de IT markt
Een ruime groep IT-professionals blijft onzeker over de ontwikkelingen op de IT-arbeidsmarkt, zo geeft een kwart van de respondenten aan dat ze onzeker zijn over hun positie. Hier staat tegenover dat 35 procent aangeeft ‘zeer zeker’ en twintig procent ‘zeker’ te zijn van zijn eigen positie. Dit blijkt ook uit de onderzoekcijfers, 23 procent van de ondervraagden kreeg de afgelopen twaalf maanden te maken met ontslag, 38 procent zat zelf midden in een reorganisatie en 32 procent had last van bezuinigingen binnen het team.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Agile komt tegemoet aan behoeften jongste IT’ers
 Krapte op de IT-markt tast populariteit Randstad aan
 IT-industrie klimt in 2011 uit recessiedal
 ICT-branche lijkt crisis definitief te boven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10