5 april 2011 -
Het delen van informatie, reflectie op het eigen functioneren, onderling vertrouwen, de deskundigheid van bestuurders en oplossingsgericht omgaan met conflicten kunnen de effectiviteit van een bestuur van een pensioenfonds positief beïnvloeden.
Dit blijkt uit een onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van adviesbureau Montae heeft gehouden onder 850 bestuurders van meer dan 350 pensioenfondsen. Het doel was de relatie te onderzoeken tussen gedragsmatige processen binnen pensioenfondsbesturen en het functioneren van besturen.
Top vijf Op basis van de onderzoeksresultaten ziet de top vijf van gedragskenmerken die de effectiviteit van besturen positief dan wel negatief kunnen beïnvloeden er als volgt uit:
Positief 1. Delen van informatie
2. Reflectie op eigen functioneren
3. Onderling vertrouwen
4. Deskundigheid bestuursleden
5. Omgaan met conflicten door problemen op te lossen Negatief 1. Politiek gedrag
2. Oplossen van conflicten via dwang
3. Conflicten op professioneel vlak
4. Conflicten op persoonlijk vlak
5. Het bestaan van subgroepen
Bedrijfstakpensioenfondsen De onderzoeksresultaten voor bestuurders van kleinere en grotere ondernemingspensioenfondsen ontlopen elkaar niet veel. Bij besturen van bedrijfstakpensioenfondsen zien we wel behoorlijke verschillen. Bestuurders van grotere bedrijfstakpensioenfondsen lijken het beter te doen op het gebied van effectiviteit van het bestuur, het omgaan met tegengestelde visies en deskundigheid. Aan de andere kant hebben besturen van kleinere bedrijfstakpensioenfondsen minder te maken met conflicten en ook spelen bij hen de aanwezigheid van verschillende subgroepen in het bestuur en politiek gedrag minder een rol. Hoewel hun aantal klein is, lijken bestuurders van beroepspensioenfondsen in het onderzoek beter te scoren dan bestuurders van ondernemings- en bedrijfstakpensioenfondsen.
Eerste inzicht
Hoewel er nog verder onderzoek nodig is om de causaliteit tussen verbanden te kunnen vaststellen, geeft de analyse van de onderzoeksresultaten een eerste inzicht in welke gedragskenmerken de effectiviteit van een pensioenfondsbestuur kunnen beïnvloeden.