zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf mogelijke oorzaken van een burn-out

5 april 2011 - U krijgt een telefoontje van een huilende medewerker: 'Ik ben ziek, helemaal op, volgens mijn huisarts heb ik een burn-out. Ik moet voorlopig rust houden en ik weet niet hoe lang het gaat duren.' U bent verbaasd, gisteren leek alles nog oké met de medewerker. En het ergste: dit kan ook u zelf overkomen!

De diagnose burn-out betekent langdurige uitval en kost veel tijd, geld en energie. Er komt een extra druk op het team en op u als manager te staan. Er moet een invaller geregeld en ingewerkt worden, of de werkzaamheden moeten tijdelijk worden verdeeld binnen het team. Dat kan extra werkdruk opleveren bij collega's, en daardoor moet u uitkijken dat er op de afdeling geen domino-effect ontstaat. Ziektebegeleiding door manager, bedrijfsarts, sociaal medische team en anderen vragen ook extra aandacht en tijd. En laten we het leed bij de zieke medewerker niet vergeten. 



Overbelasting
Burn-out is overbelasting en overbelasting betekent dat u te lang over uw eigen grenzen bent gegaan. Draagkracht en draaglast zijn uit balans geraakt. Er is te veel energie gegeven en niet voor voldoende brandstof gezorgd. Vaak heeft iemand die een burn-out krijgt zelf niet in de gaten dat hij/zij op zijn/haar tenen loopt of wil dat voor zichzelf niet erkennen. Ontkenning of het niet herkennen van eigen stressklachten is een van de kenmerken bij een burnout. 

Vijf mogelijke oorzaken
De oorzaak van deze overbelasting, het niet aangeven of herkennen van grenzen, kan heel verschillend zijn. Ieder mens is uniek en heeft persoonlijke achterliggende redenen en oorzaken. Vijf mogelijkheden:

1. U heeft nooit geleerd om grenzen te stellen 
U bent niet gewend om te zeggen dat iets niet bevalt of dat u moe bent. U hebt geleerd door te werken, niet te zeuren, door te gaan tot het af is en uw verantwoordelijkheid te nemen voor de klus. 

2. U stelt te hoge eisen
 
Het is nooit goed genoeg wat u doet. U blijft verbeteren, u bent perfectionistisch. U wilt het graag voor iedereen goed doen. 

3. U geeft niet gauw iets uit handen
 
U vindt alles interessant en leuk. U regelt ook liever alles zelf, dan is de klus sneller klaar en weet u tenminste dat het gebeurt zoals u dat wil. 

4. Het werk past niet (meer) bij u
 
Er is een fusie of reorganisatie geweest, de werkzaamheden zijn veranderd. Of u had de inhoud van het werk anders ingeschat, maar ja...nu heeft u nog een inkomen. Of de promotie bevalt u niet, en u wilt liever terug naar uw oude functie. 

5. De relatie met uw leidinggevende is niet goed
Hierdoor wilt of durft u niet in gesprek te gaan over wat er speelt. U gaat door op uw eigen manier, zoals u denkt dat het goed is. 

Voorkomen
Wilt u burn-outklachten voorkomen of aanpakken, dan is het goed uit te zoeken welke oorzaken op u van toepassing zijn.  Pas als u dit weet en aanpakt, kunt u een burn-out of een terugval voorkomen. 

© 2011 Nell van de Ligt  / www.ligtpunt.nl
Vraag het gratis e-boek "7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen" aan op www.ligtpunt.nl

 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 WAI herkent burnoutrisico van hoger opgeleide niet
 Vijf tips om dreigend ziekteverzuim te herkennen
 Manager heeft steeds meer kans op burnout
 Dreigende burnout? Maak het werk leuker!
 
 
reacties
 
P. van der Ham  |   | 
5-04-2011
 | 
11:31 uur
De oorzaken volgens het onderzoek hebben allemaal te maken met het werk. Mijn ervaring is dat mensen die overspannen zijn / burnout hebben, thuis niet alles meer voor elkaar hebben. Er zijn geld problemen of hun relatie is stuk gegaan. Als ze dan ook nog hard moeten werken komen ze niet meer aan voldoende rust toe. De accu wordt niet meer opgeladen in het weekend.
H.A.  |   | 
5-04-2011
 | 
10:09 uur
Zoals je het beschrijft was alle aandacht op buiten gericht en vermoedelijk geen aandacht op binnen. Zo worden we helaas groot gebracht. Verkeerd begrepen aandacht.
Het enige wat geleerd moet worden is de aandacht op binnen te richten.
Leer mediteren.
H Beers  |   | 
5-04-2011
 | 
13:22 uur
Ben het ermee eens dat zowel zaken in de privesfeer als zaken in de werksfeer de spreekwoordelijke druppel kunnen zijn om in een burn out te geraken. Het is echter aan de werkgever om dit zonder vooroordeel professioneel te (laten) behandelen. Blijf erbij dat persoonlijke eigenschappen als perfectionisme en geen nee kunnen zeggen een belangrijke rol spelen, waardoor de energiehuishouding uit balans raakt.
P.P.  |   | 
5-04-2011
 | 
13:39 uur
Ik heb een geweldige baan maar heel druk. I.v.m. veel overwerk en geen vakantie nemen was na drie jaar de koek op. Ik heb 3 weken als een autist op de bank gezeten en het hele leven ging aan mij voorbij. Diagnose: burn-out. Heel verklaarbaar door hoe en hoeveel ik werkte. Ook de lichamelijke klachten werden steeds erger. Daardoor toch bij een internist onderzoeken gehad en hieruit bleek dat ik al jaren vitamine B12 tekort had. Gelijk met injecties begonnen (mijn lichaam neemt deze vitamine niet op zodoende hebben pillen geen effect)en die krijg ik nu iedere maand mijn hele leven lang.
Resultaat: mijn burn-out was met een maand over en ik werk weer net zo veel als daarvoor. Bij mij was het achteraf geen burn-out maar had het wel degelijk een lichamelijke oorzaak.
E.M. Oude Wolbers  |   | 
8-04-2011
 | 
13:09 uur
Burnout is een gevolg van niet aan willen, kunnen en vaak durven aangeven van grenzen. Angst en burnout gaan meestal samen. Stelregel hierbij is: een klein beetje angst is ook angst. Zal ik wel of niet zeggen dat ik te moe / niet gemotiveerd ben om die (extra) klus er bij te doen... het antwoord wordt gedomineerd door een antwoord op vragen als 'verlies ik er mijn baan/inkomen mee?' en 'wat zal mijn baas / wat zullen mijn collega's er van vinden?'

Werk is, met name voor mannen, vaak een grote compensatie voor iets dat ontbreekt: aandacht, bevestiging, goedkeuring etc. Meestal ligt de oplossing binnen in de mens en niet daarbuiten, hoewel de oorzaak daar vaak wordt neergelegd.

Burnout kun je van verschillende kanten aanvliegen; na eigen ervaring én jarenlang begeleiden van mensen kan ik zeggen dat oplossen/wegnemen van externe factoren over het algemeen geen blijvend resultaat heeft.
Marina  |   | 
11-04-2011
 | 
16:52 uur
Ook vind ik dat leidinggevende serieus moet luisteren. Als een medewerker van 7 tot 23 uur werkt en hij/zij komt naar je toe met een verzoek tot minder werk of meer collega's moet je dat als leidinggevende ook serieus nemen.
En hier zeker aandacht aan besteden.
Ik werkte 70 uur per week en toen ik mijn leidinggevende vroeg om een extra medewerker kreeg ik het niet. Pas toen alles verkeerd ging kreeg ik een bouquet lezende medewerker,die de volgende dag al vrij wilde hebben. nadat zij dus weg ging,werden er opeens 5 medewerkers extra aangenomen. Maar toen viel ik uit. Was al een paar keer flauw gevallen. Gevolg toen ik terug kwam,mocht ik ook weg Want op een burn-out medewerker zaten ze niet te wachten. Of ik het leuk vond!!
Guido  |   | 
1-06-2011
 | 
14:29 uur
Wat een onzin Heer van der Ham,

Een oorzaak kan zeker liggen in het feit dat er ook in de prive sfeer je iets kan overkomen waardoor je op je werk niet goed meer kunt functioneren. Maar ik ben gelukkig getrouwd (mijn vrouw heeft en staat voor 100% achter me) en had geen geldzorgen. Maar door te lang met emotionele gebeurtenissen uit het verleden rond te lopen en de druk op het werk van ''het willen en niet moeten'' presteren is bij mij het druppeltje over de rand gevallen. Dus er zijn meer oorzaken waarom mensen overspannen/depressief of burn out zijn of worden. Mensen met deze klachten kun je niet in 1 hoekje stoppen maar daar zijn meerdere hoekjes voor. Vaak hebben deze mensen een overmatig verantwoordelijks gevoel tov hun werkgever en zijn emotioneel zeer betrokken bij hun collega's.
Ik wens iedereen die dit is overkomen heel veel sterkte.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10