11 maart 2011 -
Een groot deel van de Nederlandse werkgevers doet niets wanneer zij signaleert dat de werknemer fraudeert. Terwijl grote organisaties eerder geneigd zijn de politie er bij te betrekken, doet het MKB niets omdat ze het niet nodig vinden of niet weten hoe ze het aan moeten pakken.
Dat blijkt uit onderzoek van Securitas naar bedrijfsfraude in Nederland onder ruim 500 respondenten.
Niets doen
Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent van de MKB-organisaties en 17 procent van de grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers) niets doet wanneer zij bedrijfsfraude signaleren. Van de grote organisaties schakelt 21 procent direct de politie in en 28 procent kijkt wat zij kunnen verbeteren om een incident niet nogmaals te laten plaatsvinden. Bij MKB-organisaties is dit respectievelijk 14 procent en 16 procent.
Motieven
De belangrijkste redenen om te frauderen blijken 'gebrek aan loyaliteit' (41 procent), 'schulden in de privéomgeving' (25 procent), 'gedwongen vertrek' (24 procent), 'gebrek aan interesse in het werk' (21 procent) en 'de kredietcrisis' (15 procent).
Zullen we het eens over de grote bedrijven zelf hebben!? Zo werd er ongevraagd 375 van mijn account afgetrokken door een welbekend Elektriciteits bedrijf in Zaanstad, in 2006 omdat ik volgens hun dat bedrag over 2003 moest betalen, terwijl ik kon bewijzen dat ze mij juist geld terug hadden gegeven eind dat jaar. Ze stuurden iemand aan de deur om het geld handmatig aan te nemen. Ik had twee wijkagenten bij mij in huis. De beste man werd helemaal bleek toen hij ze zag. Maar het geld werd wel van mijn rekening gestolen!. Zo kreeg ik een rekening van een welbekende Provider.. Ik zou 800,-- moeten betalen voor een telefoon aansluiting die ik niet eens meer bij ze had. Toen ik aangaf contact met een advokaat te zullen opnemen ontving ik opeens een ''spook rekening'' van 200,00. Het bedrag was opeens aanzienlijk verlaagd. Maar nog steeds niet correct! Mijn dochter die amper een inkomen heeft zou een internet aansluiting krijgen, die ik voor haar had aangevraagd om zodoende contact met haar te kunnen onderhouden, er zouden volgens hun advertentie op internet geen aansluitkosten berekend worden, even later kwam de rekening, juist! wel aansluitkosten. Men besteelt de inwoners van Nederland, en er werd niets aan gedaan door de regering ''Balkenellende'' of was het ende?. Ik heb ze regelmatig gewaarschuwd, maar dat werd ''JUIST DOOR HEN'' genegeerd. Dat is waarom ik zeer blij ben niet meer in het ''al je geld opslokkende'' land te wonen!. Het land van die goedgelovende Nederlandse koetjes, die stevig gemolken worden. Zo zei een Turkse jonge man ooit eens tegen mij ''de Nederlanders zijn dom''. Tja, wij tollereren een heleboel denk ik vaak. Zou het mogelijk zijn, dat het ÉÉN van de redenen is, dat die grote bedrijven de kleine fraudes liever negeren!! Er zouden dan namelijk andere dingen aan het licht komen!. Zo, verbaas ik mij ook over de ontbrekende informatie over het aanpakken van ''overstromingen'' ik zei laatst tegen iemand dat ze de bevolking liever dom houden, onder het mom, dat zo ''slecht gaat met onze economie'', maar intussen proppen zij al ons geld op de bank-rekeningen in Zwitserland en tegenwoordig de Benelux, dat zodra er overstromingen komen in Nederland, de rijken kunnen vluchten naar een veilig oord. Iedere keer verzint men meer dingen om je maar zo veel mogelijk afhandig te kunnen maken. Het interesseert niemand iets hoe de werknemers rond moeten komen, ik ben ervan overtuigd dat zij alles goed vooruit plannen. Terug naar het verleden, zeg ik dan.. de tijd waar onze grootvaders zo hard voor gestreden hebben, voor een beter bestaan. Denk maar eens aan de afsluitdijk die zij met het handje hebben bewerkt. En ik blijf het zeggen ''Europa'' richt Nederland te gronde met hun Euro en goedkope arbeidskrachten die men liever neemt dan de Nederlanders, die zijn te duur!.
bert
|
|
24
-
03
-
2011
|
08
:
22
uur
Goed artikel. Organisatie kunnen eenvoudig veel ellende voorkomen. Bv door gebruik te maken van emmployment screening. Wil je alle do's en dont's weten op het gebied van pre employment screening lees dan het boek: Employment screening.
ISBN-13: 9789059315549 Zeer actueel en informatief.
De wet geeft voldoende ruimte om zelf een pre employment screening toe te passen zonder een duur extern bureau in te huren. Alphium BV in Nieuwegein levert hier software voor en er zijn deze maand al meer dan 5000 screeningen (online) uitgevoerd. In 25 minuten tijd kan elke organisatie meten hoe groot het risico is dat een kandidaat overgaat tot het plegen van fraude. Voor de kosten hoef je dat niet te laten, een online screening kost nog 0,15% van een modaal inkomen.