23 februari 2011 -
Terwijl sollicitanten in de huidige arbeidsmarkt extra hun best moeten doen om op te vallen, neemt bijna 62 procent van de Nederlanders maximaal een half uur de tijd voor een sollicitatiebrief. Daarnaast voegt ruim driekwart geen foto toe aan het CV. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar solliciteren van JobTrack.nl onder 1.186 respondenten.
Jongeren nemen meer de tijd voor het schrijven van een sollicitatiebrief dan ouderen. Van de 26 tot 35-jarigen doet vijftien procent er langer dan een uur over, bij de 55-plussers is dit bij slechts vijf procent het geval. Marco de Weerd van JobTrack.nl: "Ik vind het opmerkelijk dat mensen zo weinig tijd nemen voor de sollicitatiebrief. Er reageren veel mensen op een vacature, dat betekent dat sollicitanten juist extra hun best moeten doen om op te vallen. De sollicitatiebrief is daarbij de eerste indruk."
Foto Naast het feit dat Nederlanders zo weinig tijd nemen voor hun sollicitatiebrief, voegt ook nog eens 75,8 procent van de ondervraagden geen foto toe aan zijn CV. "Een foto is niet per se noodzakelijk, maar dan moeten de brief en het CV wel op een andere manier persoonlijk en vacaturegericht worden gemaakt," aldus De Weerd. Opvallend is dat hoe hoger men is opgeleid, hoe minder vaak een foto wordt toegevoegd. Van de WO’ers voegt maar liefst 87 procent geen foto toe, tegenover 72 procent van de vmbo’ers.
Tips voor een persoonlijke sollicitatiebrief Sollicitanten kunnen zich op de volgende manier onderscheiden:
1. Schrijf een korte tekst van drie tot vier regels waarin u uzelf omschrijft Deze beschrijving zet u in uw CV onder uw personalia, maar nog boven uw opleidingen en werkervaring. Pas deze tekst per werkgever aan. Weet wanneer u iets moet benadrukken en wanneer u juist iets moet afzwakken.
2. Fabriceer nooit een sollicitatiebrief enkel en alleen met behulp van ‘copy-paste’ U bent speciaal en de functie en het bedrijf zijn dat ook. Ervaren P&O’ers prikken gemakkelijk door zo’n knip- en plakbrief heen. Dit terwijl uw brief juist dé kans is om u te onderscheiden.
3. Laat uw brief en CV altijd door iemand anders nalezen Idealiter is dat iemand met veel kennis over de functie waarnaar u solliciteert. Sowieso ziet iemand anders vaak foutjes die u zelf over het hoofd ziet.
4. Zorg altijd dat u een sollicitatie naar een persoon stuurt Staat die niet vermeld in de vacature? Bellen! Zo leert het bedrijf u meteen kennen; veel persoonlijker kan niet.
Goed artikel en handige tips. Het is erg belangrijk voor recruiters om in het CV eigenschappen, werkzaamheden en vaardigheden te herkennen en te zien dat de sollicitant zich realiseert wat belangrijk is voor deze functie of binnen dit bedrijf (getuigt van inzicht, inlevingsvermogen en interesse!). Meer hierover is te lezen op: (Klik hier)
Wim Dammans
|
|
28
-
02
-
2011
|
09
:
38
uur
En zorgt dat als je een motivatiebrief schrijft, deze ook gericht is naar het bedrijf waar je voor solliciteert. Behalve als je echt gelooft dat een recruiteringskantoor ook wereldbekend/ gespecialiseerd is in het leveren van IT diensten.