zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips voor managers die hun baas niet kunnen respecteren

18 februari 2011 - U hebt van alles geprobeerd: excuses verzonden, begrip opgebracht en het gedrag van uw baas verdedigd. Maar nu is er nog maar één conclusie mogelijk: uw eigen leidinggevende is de zwakke schakel. Businessweek geeft tien tips om niet helemaal gek te worden.

1. Profiteer van de ervaring die u opdoet


Ooit was u gevleid dat uw baas u zo vaak om hulp vraagt; nu beseft u dat hij dat alleen maar doet om zijn eigen tekortkomingen te maskeren. U kunt er grapjes over maken dat uw baas nu eenmaal gelooft in delegeren, maar eigenlijk mag u heel erg dankbaar zijn dat u op deze manier de kans krijgt om de teugels over te nemen. Het zal niet lang duren of men grapt dat u eigenlijk de leiding hebt. En als uw kans zich aandient, hebt u alle benodigde ervaring om uw baas ook in functietitel te vervangen. 

2. Neem verantwoordelijkheid
Een goede manager zorgt ervoor dat zijn team niet afhankelijk van hem is. Wat dat betreft is uw baas een topper! U bent en blijft verantwoordelijk voor uw eigen succes. Het doet er niet toe dat uw baas niet capabel is, zolang u dat zelf maar bent. 

3. Word niet lui
Als het moeilijk wordt, ziet u uw baas consequent vertrekken – naar een afspraak of naar de dokter. Volg dit voorbeeld niet! Ook van gedrag dat u niet na moet doen, kunt u iets leren. Namelijk dat u het anders moet doen. Laat u niet verleiden er dan ook maar met de pet naar te gooien. 

4. Roddel niet
Uw baas vertrekt weer eens naar een afspraak buiten de zaak – en het geroddel begint. U wilt graag geloven dat hij heel goed mobiel kan werken, maar ja, u ziet zijn laptop onder het stof op zijn bureau staan. U kunt meegaan in alle complottheorieën die uw collega’s verzinnen maar in feite verlaagt u zichzelf daar alleen maar mee en gaat het van kwaad tot erger. Dus de volgende keer dat iemand vraagt ‘wat zou hij aan het doen zijn?’ gaat u er niet op in. Soms zegt zwijgen meer dan duizend woorden. 

5. Geef het tijd
De kans is levensgroot aanwezig dat u niet de enige bent die geen vertrouwen meer heeft in uw baas. Uiteindelijk zal het ook de directie opvallen dat de productiviteit daalt, het personeelsverloop toeneemt en het gefluister steeds harder gaat klinken. Wacht af en hoop er het beste van. Ook uw eigen baas krijgt een beoordelingsgesprek! 

6. Betrek uw baas bij de problemen
Uw baas lijkt op de automatische piloot te functioneren. Hij stuurt mailjes door, maar verlaat zelden zijn kantoor. U spreekt elkaar nauwelijks. Besef dat uw baas zich waarschijnlijk precies zo voelt als u: teleurgesteld, gefrustreerd en murw gestreden omdat zijn ideeën er nooit doorkomen en dat die promotie misschien wel nooit komt. Probeer door te dringen bij hem, leg hem uw ideeën voor en vraag naar zijn mening tijdens vergaderingen. Stel hem op zijn gemak en breng hem in een positie waarin hij iets bij kan dragen. U zit in hetzelfde schuitje. Maak er gebruik van. 

7. Gooi geen olie op het vuur
Wilt u uw baas wakker schudden? Stel zijn gedrag ter discussie. Maar wees dan wel voorbereid op de consequenties! Als u uw baas in de hoek dringt, zal hij dreigen, vals spelen, excuses verzinnen en het heel persoonlijk maken. Hij zal u zien als onruststoker, al weet hij ook wel dat u alleen maar zegt wat iedereen denkt. U heeft natuurlijk andere opties – nog ergere. U kunt naar de directie stappen. Besef echter dat die niet houdt van klachten en kritiek. In het beste geval wordt u een irritante bemoeial gevonden, in het ergste een verrader. HR dan? Als puntje bij paaltje komt, kiezen zij meestal de kant van de directie. Hoe dan ook: u trekt aan het kortste eind en wordt gezien als iemand die zijn eigen problemen niet op kan lossen. Soms kunt u beter uw mond houden. 

8. Geef hem het voordeel van de twijfel
Laten we even advocaat van de duivel spelen. Het kan zijn dat uw baas zich opsluit in zijn kantoor om gevoelige zaken of geheime strategieonderhandelingen te voeren. Misschien werkt hij daadwerkelijk al die uren die hij onvindbaar is. Misschien komt er zo weinig van de grond omdat de directie het af laat weten. Het is makkelijker om iemand de schuld te geven dan om u in te leven. Besef dat mensen zelden zo goed of zo slecht zijn als u denkt. Kijk naar het goede, en hoop op het beste. U heeft uw twijfels en dat mag, maar pas als u alle kanten van de zaak kent, kunt u oordelen. 

9. Werk aan uw netwerk
U bent ambitieus en wilt uw naam op de kaart krijgen. Uw baas wordt echter gezien als een lichtgewicht die weinig weet en nog minder in te brengen heeft. Het laatste wat u wilt is met hem geassocieerd worden. Werk dus aan uw eigen identiteit door uw eigen netwerk op te bouwen. Werk samen met andere afdelingen zodat ze u leren kennen. Zorg dat u optimaal presteert en dat uw naam onder de resultaten terecht komt.

10. Verval niet in zelfmedelijden

Uw baas doet niet wat hij belooft? Dat geldt voor bijna alle mensen. Hij is egoïstisch? U bent ook geen heilige. De andere managers nemen het stokje over als uw baas het af laat weten? Doe dat ook!

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes tips om u te weren tegen politieke spelletjes
 Baas geeft fouten niet toe
 Teamleider kan het bijna nooit goed doen
 Drie tips om een beslissing van uw baas in twijfel te trekken
 
 
reacties
 
Wei Wu Wei  |   | 
18-02-2011
 | 
08:49 uur
Welke Baas heeft dit artikel geschreven..?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10