zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verzuim kan nog beter worden aangepakt

16 februari 2011 - Afgelopen week berichtte ArboNed dat het verzuim in Nederland gedaald is. Volgens de analyse van ArboNed kan dit komen door een betere aanpak van verzuim in organisaties, wat leidt tot betere prioritering en meer verantwoordelijkheidsgevoel bij medewerkers.

Niet lang na dit bericht van ArboNed, berichtte Vernet over een ogenschijnlijk overeenkomstige trend. Die analyse was minder geruststellend. Vernet meldt dat het toenemend langdurige verzuim in de zorg te maken lijkt te hebben met het spanningsveld tussen protocollen, productiecijfers en de professionele autonomie van de zorgprofessional, wat ten koste zou gaan van de arbeidstevredenheid. Ook wordt een link gelegd tussen chronische overbelasting en verzuim. 



Meer problemen
Falke & Verbaan herkent de trend die Vernet beschrijft uit de eigen praktijk en ervaring. Over de afgelopen twee jaren zien ook zij een toename van het langdurige verzuim. Niet alleen in de zorg maar zeer zeker ook in andere sectoren. Naast de door Vernet gesignaleerde oorzaken zien zij bovendien meer problemen. Eén daarvan: de huidige WIA vangt een aantal zaken niet op, zoals het wegvallen van het WAO-vangnet, prepensioen en de opschuivende pensioenleeftijd. Dit met name bij medewerkers met een lagere opleiding en een lager inkomen. Vaak leiden de beperkingen en het verlies van verdiencapaciteit bij mensen met fysiek zwaardere beroepen bij beoordeling door de UWV tot een arbeidsongeschiktheidspercentage tot 35 procent en daarmee niet tot een uitkering. Deze mensen komen terug bij de werkgever en worden geacht passende werkzaamheden te verrichten maar ontberen de financiële compensatie. Bedrijven vinden het moeilijk passende werkzaamheden te vinden of de aandacht daarvoor te creëren bij leidinggevenden. Met als gevolg nieuwe (juridisch vaak twijfelachtige) verzuimmeldingen op grond van reeds bekende beperkingen. Er ontstaat vervolgens een vicieuze cirkel en erger nog, bij gelijkblijvend beleid een toename van verzuim. De kostenstijging die dit met zich meebrengt is in een aantal sectoren dermate ernstig, dat bedrijven in de rode cijfers terecht dreigen te komen. Het is niet verwonderlijk dat men soms terug verlangt naar de WAO als uitweg. 

Gedrag en kennis
Naast bovenstaande ziet Falke & Verbaan dat veel bedrijven bovendien geen adequate maatregelen hebben genomen om dit soort neveneffecten van de vergrijzing op te vangen door beleidsmaatregelen en het inkopen van adequate dienstverlening. Reguliere arbodienstverlening heeft weinig vat op langdurig verzuim blijkt opnieuw. Het tij is alleen te keren door een combinatie van preventieve maatregelen en het adequaat aanpakken van het bestaand langdurige verzuim. Gedragsbeïnvloeding gaat daarbij hand in hand met gedegen kennis van de UWV-systematiek en arbeidsrecht. De tijdelijke inzet van gespecialiseerde dienstverleners lijkt daarbij onderdeel van de oplossing.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips om dreigend ziekteverzuim te herkennen
 'Risico's doorwerken ernstig onderschat'
 Vage klachten vormen groot probleem op arbeidsmarkt
 Verzuim moet eerst besproken worden met leidinggevende
 
 
reacties
 
C.Th.M.  |   | 
26-02-2011
 | 
18:21 uur
hoi Kees,
Het enige positieve is dat het toch niet alleen de zellingen is die een [te]hoog verzuimcijfer heeft.Ik denk dat wij al boven op het verzuim zitten en heb meer zorg over de belasting die hoger wordt voor de medewerkers die wél doorwerken, zelfs wanneer zij ook echt niet lekker zijn.Cultuur en mentaliteits veandering heeft ook gevolgen....[vage klachten]
Persoonlijke aandacht[lees positieve controle] is heel belangrijk om echt stoere medewerkers te ontzien en hen zo niet [te] vroeg te laten beginnen.Het afnemen van de [leuke] kanten van ons werk heeft ook gevolgen voor het wélbevinden. de persoonlijke aandacht die wij bijna niet meer kunnen geven, daar krijgen wij energie van.
Teamboulding [schrijf je dat zo?]lijkt een oplossing, daar waar de sfeer goed is worden mensen minder snel ziek.
marijntoussaint  |   | 
28-02-2011
 | 
14:38 uur
Geachte heren,
Wat als deze bezuiningwoede nog verder door gezet wordt?
Willen er nog mensen in de zorg en onderwijs en of welzijn gaan of blijven werken?
Steeds voor meer cijfers, resultaten en zorgen voor meer mensen ,leerlingen en minder loon en minder collega's om de zaak gaande te houden.
We kunnen hier een optelsom van maken? Toch!
Deze voorheen CWI consulent,docent, welzijnspreekuurhouder en wordt nu stresshantering en loopbaancoach voor het eerst als ondernemer.
Gevlucht voor de vrije markt werking. Ik ben nu een vrije meid als ondernemer.
Ben ik nu albezig mijn oud collega's te gaan begeleiden.
Maar als er geen mentaliteits verandering komt bij de liberale politiek dan wordt het dweilen met de kraan open.Leuk.
Dit zorgt wel weer voor klandizie in de toekomst.
M.T te A,dam

Marloes  |   | 
30-08-2011
 | 
11:30 uur
Werkverzuim kan aan vele, soms samenvallende, oorzaken liggen. Gebrek aan timemanagement, discipline en een hoge werkdruk zijn daar voorbeelden van. De arbeidsproductiviteit lig nu eenmaal hoger ligt zodra men beter in zijn/haar vel zit. Dat lees ik nog eens bevestigend in dit artikel

Groet, Marloes

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10