2 februari 2011 -
De totale omvang van fusies en overnames (M&A) in China heeft in 2010 recordhoogtes bereikt. Zowel in totale waarde, als in aantal deals. Dat blijkt uit een analyse van PwC. Vorig jaar werden 4.251 fusies en overnames genoteerd met een totale waarde van meer dan 200 miljard dollar. Een stijging ten opzichte van 2009 met zestien procent qua aantallen en 27 procent qua waarde.
De aanhoudende economische groei en het grote aantal fusie- en overnamekandidaten zijn de belangrijkste groeifactoren achter deze cijfers.
Chinezen kijken verder dan de grens Chinese bedrijven deden in 2010 dertig procent meer fusies en overnames in het buitenland. Het aantal transacties steeg van 144 in 2009 naar 188 in 2010. De waarde steeg van 30 miljard dollar naar 38 miljard dollar. Volgens Jeroen Boonacker, hoofd van PwC's China Desk, hebben Chinese ondernemers steeds meer interesse in overzeese overnames. Deze stijgende lijn zal zich naar verwachting doorzetten in 2011 en daarna.
VS
De VS worden een steeds belangrijkere overzeese markt voor Chinese M&A's. Het aantal transacties steeg van 21 (2009) naar 32 in 2010. Maar de Chinezen hebben ook Nederland in het vizier. Dat bleek uit de getoonde interesse in Draka door Xinmao, de acquisitie van DSM Anti-Infectives door Sinochem, de acquisitie van Hyva door Unitas Capital en de aangekondigde acquisitie van Duracar. "Niet alleen marktaandeel maar juist de toegang tot kennis en technologie is een drijfveer voor Chinese bedrijven. Met onze kennis zijn ze in staat zich te profileren in een steeds meer op duurzaamheid en kwaliteit gerichte economie in China", aldus Boonacker. "De openheid van de Nederlandse overheid en regelgeving laat op zijn beurt weinig tot geen belemmering zien voor investeerders vanuit China. Sectoren in Nederland waar activiteit verwacht kan worden zijn onder andere industriële producten (high-tech), chemie, logistiek & transport, energie & utilities (offshore support, renewable) en landbouw.
Niet alleen binnenlandse transacties
Hoewel de Chinese markt gedomineerd wordt door binnenlandse transacties, weten ook buitenlandse investeerders hun weg weer te vinden naar China. De vergaande herstructureringen van branches en toenemende consumptie is aanleiding voor meer acquisities en investeringen door Westerse bedrijven en fondsen. Denk voor Nederland bijvoorbeeld aan Akzo, Spyker, TomTom, DSM en Wolters Kluwer. Combineer dit met de grotere openstelling van de markt en kapitaalmarkt door China en de focus van blue chip bedrijven op de Chinese markt, en het is slechts een kwestie van tijd voor meer Westerse bedrijven zich gaan moeien op de M&A en kapitaalmarkt in China.
Opmars van Chinees Private Equity Private Equity vormt een steeds belangrijkere bron van kapitaal voor Chinese bedrijven. In 2010 werden door Private Equity partijen 580 transacties gedaan in China. Een toename met 66 procent ten opzichte van 2009. Meer dan twee derde van deze transacties kwamen op het conto van binnenlandse (Chinese) Private Equity partijen. "De Chinese Private Equity markt ontwikkelt zich in rap tempo. Een belangrijk deel van het groeikapitaal dat het Chinese bedrijfsleven de komende tijd nodig heeft, zal van private investeerders komen. De Chinese overheid steunt deze ontwikkeling op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door meerdere sectoren open te stellen voor private investeringen, door marktconsolidatie te promoten, maar ook door buitenlandse Private Equity fondsen toe te laten op de lokale markt via fondsen in Chinese valuta (RMB)", stelt Oscar Kinders,verantwoordelijk voor de fusie- en overnamepraktijk van PwC in Nederland. "Internationale Private Equity huizen maken zich op voor een concurrentieslag met de nieuwe Chinese partijen. Hoewel niet alle Chinese partijen deze strijd aan zullen kunnen, is het overduidelijk dat de opmars van lokaal Private Equity niet te stoppen is."