1 februari 2011 -
Ambities die vastlopen in de praktijk van alledag. Wie kent het niet? Werkdruk die toeneemt, taken en projecten die zich opstapelen, effectiviteit die afneemt, de organisatie en medewerkers lopen vast. Hoe meer werk, hoe moeizamer de vooruitgang. Er moet iets gebeuren, maar wat?
Veel kennisintensieve organisaties lopen tegen het sjoelbaksyndroom aan. Er zijn ambitieuze plannen en er worden nieuwe projecten aangegaan. Maar in de praktijk blijken de zaken stroever te lopen dan gedacht en de organisatie en medewerkers lopen vast als sjoelstenen in een overvolle sjoelbak.
Nieuwe aanpak
Het sjoelbaksyndroom (met voorwoord van Herman Wijffels) introduceert een nieuwe aanpak om doorgeschoten werkdruk op organisatieniveau tegen te gaan. De basis van deze methode is het onder ogen zien van de feiten. Wat is realistisch en effectief? Door taken met een diagnosemodel in kaart te brengen krijgt men inzicht in de feiten op verschillende niveaus, werknemers, afdelingen, projecten en organisatie. Aan de hand van deze feiten, kan het gesprek worden aangegaan en een verbetertraject in gang gezet worden.
Praktische tips
Maarten de Winter reikt een nieuwe praktische manier aan voor duurzame inzetbaarheid, meer productiviteit en flexibiliteit in organisaties. Hij beschrijft de principes en methodes die hij gebruikt bij het adviseren van organisaties die met dit probleem aan de slag willen. Het sjoelbaksyndroom is interessant voor managers en leidinggevenden, adviseurs en bestuurders, maar ook voor medewerkers die zich betrokken voelen bij het functioneren van hun organisatie.
Kijk, dit is nu een mooi voorbeeld van modern Taylorisme. Precies 100 jaar naar het verschijnen van; The Principles of Scientific Management (Klik hier)
Willem van Druten
|
|
9
-
02
-
2011
|
15
:
23
uur
Ik heb een broertje dood aan het ongebreideld ontwikkelen en ontwerpen van veelal bureaucratisch instrumenten die achteraf het doel niet heiligen. Maar alvorens een parallelle of conclusie te trekken heeft Maarten de Winter, de ontwerper van het model en auteur van Het Sjoelbaksyndroom, mij gewezen op het nut en de toepasbaarheid van de principes en methodes. Alleen al om het feit dat hij de moeite neemt om, met een aanstekelijk en overtuigend enthousiasme, persoonlijk contact te zoeken n.a.v. mijn reactie, ga ik het boek lezen. The proof is in the pudding.
Mocht het “innovatieve gehalte” en het praktisch nut de tekst van het artikel benaderen of zelfs overschrijden dan kom ik hier zeker op terug.
Dus lezers - volgers; even opslaan bij je favorieten.