zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Banken verduurzamen steeds trager

31 januari 2011 - Twee jaar na de start van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat Nederlandse banken in totaal op 96 punten hun maatschappelijk beleid hebben aangescherpt. De vorige week gepubliceerde achtste kwartaalupdate laat opnieuw verbeteringen zien, maar het tempo van verduurzaming neemt af.

De resultaten van twee  jaar onderzoek werden gepresenteerd tijdens het symposium 'Naar een transparante financiële sector!' in Geldmuseum/De Munt te Utrecht. Minister van Financiën, Jan Kees de Jager opende de bijeenkomst. AFM, Consumentenbond, VBDO en andere sprekers presenteerden hun voorstellen om de transparantie bij financiële instellingen verder te bevorderen. 



Gebrek aan ambitie
"Bij een aantal banken lijkt de ambitie te ontbreken om zo snel mogelijk verantwoordelijk te gaan werken, op alle punten van beleid en in alle sectoren waarin ze investeren," zegt Adrie Papma, woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer. "We zien dat vooral bij banken als ABN Amro, ING, Rabobank, Aegon Bank en Friesland Bank. Onbegrijpelijk is het gebrek aan transparantie bij veel banken. Ondanks de grote maatschappelijke onvrede over het bonusbeleid en het gebrek aan verantwoording bij banken, publiceren sommige banken nog steeds geen beleidsstukken en maatschappelijke jaarverslagen. Veel banken blijken moeite te hebben met het geven van inzicht in hun investeringen, zowel met 'eigen geld' als binnen het vermogensbeheer)." 

Mensenrechteneffectrapportage
De meeste stappen voorwaarts werden in het afgelopen kwartaal gemaakt door Van Lanschot Bankiers. Zo voerde de bank onlangs een mensenrechteneffectrapportage in als voorwaarde voor kredietinvesteringen. Ook sluit de bank investeringen in producenten van omstreden wapens en in bedrijven die actief zijn in omstreden wapenhandel voortaan volledig uit. 

Klimaatbeleid
Op klimaatbeleid handelen de banken niet in lijn met hun eigen gezamenlijke oproep aan de regering van november 2009. De CEO's van alle in de Eerlijke Bankwijzer vergeleken banken pleitten toen voor 'doortastende maatregelen om klimaatverandering in te dammen.' "Hun oproep is bij de huidige regering niet doorgedrongen, maar het lijkt erop dat de banken zelf hun voornemen om het eigen klimaat beleid aan te scherpen ook alweer vergeten zijn. De verschuiving door banken naar investeringen in duurzame energie zou een enorme impuls betekenen voor de Nederlandse aanpak van de klimaatproblemen. We roepen de CEO's van de banken dan ook op hun voornemen waar te maken, " zo stelt Papma. 

Bonusbeleid
Ook het bonusbeleid van banken die zakenbankiers in dienst hebben stelt teleur. (ABN Amro, ING, Rabobank). De oproep van de voltallige Tweede Kamer in september 2010, om vóór 1 januari 2011 een sober bonusbeleid ook van toepassing te maken op zakenbankiers, is door de betreffende banken niet opgevolgd. 

Vermogensbeheer
De Eerlijke Bankwijzer zal dit jaar ook gaan kijken naar de toepassing van maatschappelijke criteria op het vermogensbeheer door de banken. Tot nu toe werd alleen gekeken naar investeringen en beleggingen met bij hen ondergebracht spaargeld. Binnenkort worden dus ook beheerde fondsen onder de loep genomen. 

Praktijkonderzoeken
Daarnaast zal in vier praktijkonderzoeken worden onderzocht of banken hun beleid ook daadwerkelijk uitvoeren. De praktijkonderzoeken zullen zich komend jaar richten op onderwerpen waarover veel maatschappelijke zorg bestaat, zoals investeringen in de intensieve veehouderij en transparantie bij banken. Al in 2010 is een praktijkstudie in gang gezet naar de investeringen in en omgang met bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Op 14 februari aanstaande zullen de resultaten van dat onderzoek gepubliceerd worden.

Verduurzamen van banken
De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty international, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Doel is het verduurzamen van banken met actieve betrokkenheid van de consument.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Consumentenvertrouwen in banken broos
 Grootbank scoort ondergemiddeld op prijs-kwaliteit
 Bonusbeleid banken schiet nog steeds tekort
 Tien lessen uit de recessie (met name voor banken)
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
1-02-2011
 | 
16:17 uur
Twee jaar na de start….. Het was een mooie en ideologisch getinte afleiding van een opkomende kredietcrisis. Het is vandaar 2 februari 2011. Voor banken is het alweer Business as usual.
Rentes en bonussen gaan alweer omhoog en de meeste crisiskritiek is over gewaaid.
Dus waarom zou je je oude verdienmodel dan nog aanpassen? De grijze massa kan toch geen kant op. Die zit vast aan een paar bankoligarchen met langlopende hypotheken. En het is niet de massa of het kapitaal die de wereld wil verbeteren. Dat zijn alleen relatief kleine ideologische groepen.
Dus leggen we het probleem (net als veel andere problemen) bij wat vertegenwoordigende en politiek instanties neer.
Als we met zijn allen van mening zijn dat banken transparanter moeten zijn, zowel qua financieel inzicht over en in hun productportfolio als wel het gevoerde beleid (MVO) dan rest er maar één ding; een zwarte blame & shame lijst en boycotten die banken.
In Noord Afrika werkt dat ook en dan zelfs met regeringen.

H.A.  |   | 
2-02-2011
 | 
10:48 uur
zonder druk verandert er geen ruk, zeker waar.

Is het nou luiheid? Domheid? Schijt hebben aan van alles?
Welke kant moet het op gaan? Eerlijker delen? zoals bij het oorspronkelijke communicatie-begrip; het delen van de schatten van de soldaat?
Zo veel rovers op aarde wordt toch wel goed hinderlijk op de duur zaam.

Het nieuwe Sociaal Manifest: ''Af en toe zal hier en daar aan een onderhandelingstafel nog best eens een schermutseling plaatsvinden. Maar de basishouding is steeds nadrukkelijk om gezamenlijke belangen te dienen in ieders voordeel. Dat er gedeelde problemen zijn die gezamenlijk kunnen worden opgelost.''
YdR  |   | 
11-02-2011
 | 
10:58 uur
De Eerlijke Bankwijzer loopt wel achter de feiten aan, althans dat gevoel heb ik als ik dit artikel lees.

Ik lees positief commentaar over Van Lanschot Bankiers wat betreft MVO omdat zij (1) een mensenrechteneffectenrapportage in hebben gevoerd als voorwaarde voor kredietinvesteringen. Daarbij (2) worden bedrijven in omstreden wapenhandel uitgesloten.

Oké, het kan altijd beter
Deze twee zaken staan echter al jaren in het MVO beleid van Rabobank, waarbij de rapportage ervan terug is te vinden in een transparant MVO jaarverslag.

Benchmarking is goed, maar doe er dan wel objectief verslag van.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10