zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbeidsverhoudingen gaan sterk veranderen

27 januari 2011 - De arbeidsverhoudingen in Nederland gaan de komende jaren sterk veranderen. Werkgevers en werknemers zullen in de meeste bedrijven toegroeien naar een model van cocreatie. Samen de productiviteit verbeteren. Samen de concurrentiepositie van het bedrijf verbeteren.

Dat zei Hans van der Steen, directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid van werkgeversvereniging AWVN, gisteren tijdens het jaarlijkse arbeidsvoorwaardencongres van zijn vereniging. Tijdens dat congres bereiden werkgevers zich voor op de CAO-onderhandelingen van het komende jaar. 



Sociaal manifest
Eergisteren publiceerden vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie samen met AWVN een ‘sociaal manifest’ waarin zij een gezamenlijke CAO-visie uiteenzetten. Die gezamenlijke publicatie toont volgens Van der Steen aan hoezeer de verhoudingen stilletjes zijn veranderd in de afgelopen jaren. "Af en toe zal hier en daar aan een onderhandelingstafel nog best eens een schermutseling plaatsvinden. Maar de basishouding is steeds nadrukkelijk om gezamenlijke belangen te dienen in ieders voordeel. Dat er gedeelde problemen zijn die gezamenlijk kunnen worden opgelost." 

Vitaliteit
Als voorbeeld noemde de werkgeversvoorman het thema vitaliteit van werknemers. "Werkgevers hebben belang bij gezonde, goed inzetbare werknemers die met plezier werken en dat tot op hogere leeftijd willen blijven doen. Werknemers en dus hun vakbonden hebben per definitie belang bij een goede gezondheid – toelichting overbodig. Het ligt zo voor de hand, maar toch onderkennen beide kanten dit pas de afgelopen jaren als een gedeeld belang om samen te investeren in gezondheidsbeleid." 

Duurzame inzetbaarheid
Volgens Van der Steen zullen de onderliggende trends van de veranderende arbeidsverhoudingen, met als belangrijkste de opkomst van duurzame inzetbaarheid, de komende jaren sterk doorzetten.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Andere benadering werknemers nodig
 Werkgever wil bijdrage zorgpremie korten bij niet vitale werknemer
 Goede gezondheid belangrijk voor duurzame inzetbaarheid
 Balans werk en privé moet worden aangepast aan levensfase
 
 
reacties
 
HansB  |   | 
1-02-2011
 | 
16:24 uur
Natuurlijk willen de werkgevers dat. Als ze nu niet met een dergelijke hippe hype aan komen zetten krijgen ze over een paar jaar geen personeel meer. Dat heeft door de nu al sterk aantrekkende economie en de ophanden zijnde pensioengolf de banen binnenkort vovor het uitzoeken.

Het wrange is echter dat bij het eerste zuchtje economische tegenwind even deze maatregelen weer net zo snel in de kast verdwijnen als dat ze te voorschijn zijn getoverd, en niet meer dan de zoveelste fopspeen voor het personeel zullen zijn gebleken.

Ik weet niet hoe het met de rest van Nederland zit, maar ik heb een vrij goed geheugen en ik weet me nog precies te herinneren hoe er de afgelopen jaren met personeel is omgesprongen. Ik zit er eigenlijk niet meer op te wachten om me constant te laten afdanken en weer te laten oppiepen als het bedrijfsleven me weer eens nodig heeft.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10