zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Strengere handhaving fiscaal beleid door overheden

21 januari 2011 - Zelfs nu de wereldeconomie aantrekt, kampen overheden met duizelingwekkende tekorten. Het verhogen van de staatsinkomsten door middel van belastingheffing blijft daardoor hun focus behouden, waarbij transfer pricing (interne verrekenprijzen) een van de voornaamste instrumenten is.

Uit onderzoek onder 877 multinationals in 25 landen blijkt dat ondernemingen over de hele wereld meer prioriteit geven aan transfer pricing. 31 procent zegt het personeelsbestand te gaan uitbreiden, 62 procent gaat meer externe adviseurs inschakelen, en 23 procent maakt melding van intensiever gebruik van software. Deze conclusies publiceerde Ernst & Young in de nieuwe uitgave van de Global Transfer Pricing Survey. 



Meer mankracht, meer centralisatie
Sinds het onderzoek uit 2007 hebben de belastingdiensten in verschillende rechtsgebieden aanzienlijk meer mankracht ingezet op transfer pricing (TP). De behandeling van onderzoeken is verder gecentraliseerd, en belastingdiensten hebben een strategische, op risico gebaseerde aanpak opgesteld om prioriteit te geven aan TP-inspecties. Danny Oosterhoff, partner bij Ernst & Young, zegt hierover: "De wet- en regelgeving is enorm aangescherpt. Ondernemingen zullen zich moeten aanpassen. In steeds meer landen zullen zij middelen moeten gaan inzetten voor een betere relatie met de fiscus, een betere systematische indeling en een betere documentatie van hun TP-beleid." 

Strengere handhaving
32 procent van de fiscaal managers ziet TP als de belangrijkste fiscale uitdaging voor hun organisatie, en driekwart van de tax directors is ervan overtuigd dat TP in de komende twee jaar 'absoluut van kritiek belang' of 'van groot belang' zal zijn voor hun organisatie. Dit gevoel is het sterkst in Europa, op de voet gevolgd door de VS en Azië. Het belang verschilt per sector. "Belastingdiensten richten zich over het algemeen hoofdzakelijk op industriesectoren met hoogwaardig, mobiel intellectueel eigendom en op sectoren die hoge marges genereren," stelt Danny Oosterhoff van de TP-groep van Ernst & Young. 

Meer controle en meer boetes
Tweederde van de ondervraagde respondenten zegt in het recente onderzoek dat ze een TP-controle hebben gehad ten opzichte van 52 procent in 2007. Verder leidde een op de vijf auditcorrecties tot een aanmerkelijke boete, vergeleken met een op de 25 in 2005. Danny Oosterhoff: "Wij constateren dat de controleactiviteiten toenemen en dat er aantoonbaar meer en hogere boetes worden opgelegd. Daarbij zien we vooral een opvallende toename in controles in opkomende markten zoals China en India."
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de belastingdiensten meer nadruk leggen op financieringstransacties en servicetransacties tussen bedrijven onderling, terwijl ze tegelijkertijd nog steeds veel belangstelling aan de dag leggen voor transacties die verband houden met intellectuele eigendomsrechten. 

Proactief belastingbeleid noodzakelijk
Multinationals moeten zich proactiever opstellen omdat het risico dat ze door de belastingdienst onder handen genomen worden steeds groter wordt. Danny Oosterhoff: "De soorten transacties waar ondernemingen mee te maken krijgen beslaan een steeds groter gebied. We zien een stijgend aantal geschillen met de fiscus, terwijl belastingautoriteiten met steeds meer mankracht steeds geavanceerdere en drastischere transfer pricing tools inzetten. Tegelijkertijd zien we gelukkig een groeiend aantal mogelijkheden ontstaan om geschillen op te lossen, zoals overlegprocedures tussen fiscale overheden. Deze opties zijn nu al beschikbaar zijn en worden ook daadwerkelijk ingezet."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Concurrentiepositie Nederlands fiscaal stelsel verslechtert
 Nederland biedt multinationals fiscale sluiproute
 Raad van Bestuur trekt de teugels weer aan
 Multinationals lopen steeds meer fiscale risico’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10