Gezond en fit langer doorwerken? De normaalste zaak van de wereld!
13 januari 2011 -
Vitaal langer door werken en werkzekerheid zijn de toekomst. Tijdens de Weken van Werkvermogen van 17 t/m 28 januari zal de Finse Prof. Dr. Juhani Ilmarinen – grondlegger van het concept van werkvermogen - vertellen over de theoretische achtergronden van de Work Ability Index, het instrument dat werkvermogen meet en uitval van werknemers voorspelt.
Dr. Juhani Ilmarinen is dan op uitnodiging van Stichting Blik op Werk in Nederland. De laatste ontwikkelingen op het gebied van werkvermogen en generatiemanagement op nationaal en internationaal niveau komen aan bod. Manieren worden aangereikt om met werkvermogen aan de slag te gaan binnen organisaties. Werknemers en werkgevers zijn door inzicht in werkvermogen in staat werkzekerheid en langer doorwerken vorm te geven. Nu de politiek van duurzame inzetbaarheid een speerpunt heeft gemaakt, moet er in personeelsbeleid voortaan aandacht voor zijn.
Duurzame inzetbaarheid Het nieuwe kabinet benoemt duurzame inzetbaarheid tot een van de speerpunten. De levensloopregeling wordt omgebouwd tot een vitaliteitsregeling waarin werknemers kunnen sparen voor scholing. CAO’s zullen als algemeen bindend worden verklaard als die voldoende aandacht schenken aan leeftijdsbewust personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid. Het introduceren van werkvermogen in een organisatie ondersteunt het streven van het kabinet. Langer door werken en werkzekerheid worden zo de normaalste zaak van de wereld.
Internationaal thema
Ook internationaal is duurzame inzetbaarheid een thema. Er is een start gemaakt met een Europees WAI netwerk waarin Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Finland en Nederland zijn vertegenwoordigd. Opvallend is dat Nederland koploper is in de implementatie van de WAI in organisaties. Nederland loopt ook voorop met een landelijke benchmark met WAI-scores. Toekomstig arbeidsmarktbeleid kan dan steunen op ervaring uit de praktijk.
Bewustwording en kennisuitwisseling
De Weken van Werkvermogen dragen bij aan bewustwording en kennisuitwisseling. Prof. Dr. Ilmarinen sluit op 28 januari de Weken van Werkvermogen af met zijn bevindingen en conclusies over de Nederlandse stand van zaken.
Het zoveelste mooie verhaal van de een of andere professor, die de oplossing weer kant en klaar heeft liggen!
Het kabinet luistert er goed naar, want die beweren ook dat we langer moeten of mogen werken. Vergeet het maar vraag eens aan al die mensen van 55 jaar en ouder die thuis zitten en dolgraag willen werken.
Wat is er dan fout in dit systeem, de werknemers, de werkgevers, de overheid of de professoren?
Dus als proef:
Ik ben 64 jaar en wordt in april 65 jaar, ik wil graag 2 of 3 dagen per week willen werken en ben nu alweer een jaar bezig om iets te vinden. Als voordeel voor de werkgever of opdrachtgever, ik ben zelfstandig ondernemer en kan dus op projectbasis werken, geen extra sociale en loonkosten, dus het loopt storm. Tevens heb ik veel jaren praktijkervaring in mijn rugzak.
Of het nu nachtportier is, koeriersdiensten, mystery guest voor klantvriendelijkheid onderzoek, onderzoeken doen binnen bedrijven, workshops leiden etc. Mijn eigenlijke werk is trainer, coach en consultant.
Dus professor, overheid en werkgevers laat nu eens zien wie van jullie echt iets met al die onderzoeken wil doen en neem eens contact op.
Mijn woongebied is Zeeuws Vlaanderen, zodat West Brabant, Zeeland en België (uitsluitend Nederlandstalig) dus toch een mooie uitdaging.