zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een nieuwe wereld, nieuwe ondernemingsmodellen

12 januari 2011 - De nieuwe stichting 'Economic Shift' inspireert bedrijven om vernieuwend en succesvoller te ondernemen en bij te dragen aan een betere wereld. Economic Shift streeft naar een economische wereld waarin rekening wordt gehouden met ethische waarden, wereldwijde maatschappelijke en milieutechnische kwesties en de toenemende dynamische relatie tussen consumenten en producenten.


Consumentenwaarden zijn aan het veranderen. Meer mensen maken gebruik van nieuwe technologieën waarmee in een korte tijdspanne veel mensen bereikt kunnen worden, zoals via de sociale media. Onze maatschappij heeft al laten zien dat zij toe is aan nieuwe manieren van ondernemen. De meeste bedrijven werken echter nog met bedrijfsmodellen uit het tijdperk van de industrialisatie.


"We nodigen alle belanghebbenden van over de hele wereld uit om bij te dragen aan het ontwikkelen en uitdragen van deze visie. We moeten onze huidige economische structuur ontwikkelen om de aarde te beschermen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat bedrijven kunnen groeien," zegt Katarina Chowra, initiatiefneemster van Economic Shift. 

Best practices
Economic Shift is gebaseerd op het principe dat succesvol ondernemen en streven naar een betere wereld hand in hand moeten kunnen gaan. Beide doelen kunnen tegelijkertijd worden nagestreefd. De stichting verwelkomt iedereen in haar gemeenschap, professionals en anderen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp, om kennis, ervaring en best practices te delen. Een aantal voorbeelden van de huidige ontwikkeling van onze economische wereld:
- Stakeholders van bedrijven zijn zich in toenemende mate bewust van vragen rondom milieu, sociale verantwoordelijkheid en ethiek.
- Productie en prijzen worden steeds meer geïndividualiseerd.
- Sociale media maken het mogelijk om berichten te verspreiden, zelfs wanneer er geen financiële middelen aanwezig zijn. 

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van Economic Shift zijn:
Katarina Chowra
Emma Ihre
Björn Vingörd
Marianne Hamilton

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Sociale kant van de zaak krijgt meer aandacht
 Financial zegt baan op bij ethisch dilemma
 In vier stappen naar het bespreekbaar maken van ethische kwesties
 Noodzaak om bonussen uit te keren is zelf gecreëerde mythe
 
 
reacties
 
Djinny  |   | 
12-01-2011
 | 
11:39 uur
Complimenten voor dit initiatief, ik zou graag op de hoogte blijven van jullie bevindingen!

Succes en vriendelijke groet, Djinny.
Jan  |   | 
12-01-2011
 | 
13:17 uur
Ik ben een absoluut voorstander van dit soort initiatieven. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is de toekomst.
Rene Civile  |   | 
12-01-2011
 | 
20:44 uur
Ik sta zeker achter dit geweldige initiatief. Ik kan wat dat betreft maar twee hele eenvoudige aanbevelingen doen. En die aanbevelingen lijken wellicht de waanzin ten top doch, links om of rechts om, is dat wel welke kant we met zijn allen op zullen gaan.

1. Sluit met onmiddellijke ingang alle ziekenhuizen en farmaceutische industrie.

2. Sluit alle olieraffinaderijen wereldwijd.

Resultaat? Je draait een krankzinnige geldmachine de nek om die verantwoordelijk is voor het in stand houden en verbreiden van allerlei onnatuurlijke zaken.

We zijn met zijn alleen in staat het leven, in welke vorm, op welke wijze dan ook in stand te houden maar respecteren de ziens en levenswijze van vreemde landen niet. Wanneer wij het respect op kunnen brengen anderen hun manier te laten, zoals wij mogen eisen voor ons zelf, dan gaan we al aardig de goede richting op.

Er zullen ongetwijfeld lezers zijn die nu plots roepen dat .......

Ik kan er maar een ding tegenover stellen. Links of rechts om, stevenen we op een grote decimering af van de wereldbevolking. We zien er al een aantal voortekenen van. Ik noem u er graag een paar.

- Het aantal gevallen van hart en vaatziekten, kanker en fysieke degeneratie zijn op dit moment de grootste oorzaak van overlijden

- Er zijn weersomslagen in gebieden die voor die gebieden onnatuurlijk zijn

- Er zijn steeds meer viri die vrijwel niet meer zijn te genezen

- Het aantal genetisch gemuteerde ziekten en aandoeningen nemen wereldwijd epidemische vormen aan

- De wereldpopulatie neemt dermate snel toe dat het globale ecosysteem dit al lang niet meer aan kan

- Water is dusdanig verontreinigd dat bepaalde stoffen al niet meer weg te reinigen blijkt

Wanneer we dit vertalen naar menselijke maat, dan krijgen we eigenlijk een kijkje in de keuken van Armagedon of de kwatrijnen van Nostradamus. Om het maar wat esotherish te stellen.

Wanneer we het wat nuchterder beschouwen, dan stevenen we mondiaal op enorme problemen af waarbij er, ongeacht de onderliggende redenen, sprake zal zijn van enorme onbeheersbare conflicthaarden.

Dat is allemaal niet zo vreemd want door klimaatomslag, let even wel, die weinig tot niets met de mens te maken heeft, maar louter een natuurlijk verloop, zien we de eerste signalen in Europa zich al aftekenen.

In Zuid Europese landen is het watertekort nog nooit zo'n ernstig probleem geweest. Zonder verder doem te willen denken is het niet meer dan normaal dat we tegen enorme problemen aankijken die regeringen al niet meer op kunnen lossen.

We zullen eerst door die crisis heen moeten en daarna zal er weer ruimte zijn voor evenwicht en groei.

Ik heb altijd gesteld dat de betere wereld begint met voor je te kijken. Dan kan het namelijk niet gebeuren dat er mensen maanden dood in een auto of in huis blijken te liggen.

Ik kijk naar vooruitstrevende ondernemingen, en die zijn er genoeg, en zie dan diversiteit en kleinschaligheid. Ik denk dat daar wel eens een heel belangrijk antwoord zou kunnen liggen ipv waar we nu naartoe worden gedwongen, de EU.

Hoe het ook zij, we kunnen de wereld niet veranderen, wat dat betreft is Nederland net het land der farizeeërs, maar we kunnen wel 'Tonen door handelen'. We zullen dat niet meteen tot in finesses in de vingers hebben maar we moeten ergens beginnen.




REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10