Beleggers optimistisch over jaarcijfers, niet over economie
7 januari 2011 -
Een grote meerderheid van analisten en beleggers is optimistisch over de jaarcijfers die de komende weken gepubliceerd zullen worden. Het optimisme voor de Europese economie blijft echter duidelijk achter bij de andere regio's. Onrust over de Europese schuldencrisis speelt hierbij een grote rol.
Optimisme Ongeveer 74 procent van de analisten en beleggers geeft aan gemiddeld genomen optimistisch te zijn over de winstcijfers die de komende weken gepubliceerd zullen worden. Slechts negen procent is pessimistisch over de jaarcijfers. Het optimisme is het grootst over de vooruitzichten van mijnbouwbedrijven, landbouw, chemie, technologie en energie en nutsbedrijven. De aanhoudend sterke vraag naar grondstoffen vanuit landen als China en India en de gestegen energiebehoefte door de wereldwijd aangetrokken industriële productie liggen hier mede aan ten grondslag. Het minst optimistisch is men over de bouw, consumentenelektronica, telecom, papier en bosbouw en banken. Leider van het onderzoek Dr. Erik Roelofsen, onderzoeker bij Rotterdam School of Management, Erasmus University en director bij PwC: "ten opzichte van een kwartaal geleden zien we dat het optimisme van beleggers en analisten vooral sterk is gegroeid voor de chemie en de mijnbouw, maar ook voor hotels en restaurants is het optimisme sterk gestegen. Voor consumentenelektronica is het juist opvallend dat de vooruitzichten van beleggers en analisten aanmerkelijk somberder zijn geworden. Ook over telecom en de farmaceutische industrie is men minder positief."
Minder optimistisch over Europa
Het optimisme van analisten en beleggers over de wereldeconomie zit in de lift, waarbij Europa duidelijk achterblijft. Veel beleggers en analisten zeggen minder optimistisch over Europa te zijn geworden; over het geheel genomen blijft het gemiddelde optimisme over de Europese economie ongeveer gelijk. Het optimisme over Noord Amerika is het hardst gestegen. Volgens onderzoeker Gerard Mertens blijkt uit deze resultaten dat analisten zich eind 2010 in toenemende mate zorgen maken over de begrotingsproblemen binnen de landen van Europese Unie en de gevolgen hiervan voor de monetaire stabiliteit en economische groei in de Eurozone. Het negatieve sentiment wordt mede veroorzaakt door de recente onrust in Ierland, Portugal en Spanje. Ongeveer 42 procent van de analisten en beleggers geeft aan te verwachten dat in 2011 de schuldencrisis zal voortduren.
Analisten blijven ondanks het gestegen optimisme terughoudend over het economisch herstel. Slechts de helft van de analisten en beleggers geeft aan dat 2011 het jaar van wereldwijd economisch herstel zal worden. Over de toekomst van de Euro zijn de meeste analisten minder somber. Slechts één op de tien analisten verwacht dat de Euro in 2011 ineen zal storten.
Beursactiviteit Een meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek verwacht in 2011 meer activiteit op de beurs. Ongeveer 81 procent verwacht meer overnames, 70 procent verwacht meer beursintroducties en 68 procent verwacht dat beleggers meer voor aandelen zullen kiezen. Roelofsen: "Beleggers zijn er inmiddels wel van overtuigd dat ondernemingen weer het vertrouwen krijgen om op de overnamemarkten en aandelenmarkten actief te worden. Beleggers worden in aandelenmarkten gezogen, vanwege de lage rendementen die er op dit moment elders te halen zijn."