30 december 2010 -
Er gingen in 2010 weer minder bedrijven failliet, al zijn er grote verschillen tussen de provincies. In Friesland en Flevoland is de afname van het aantal bedrijven dat over de kop ging het grootst. Zeeland laat nog een flinke stijging zien. Dit blijkt uit onderzoek door Dun & Bradstreet.
In 2010 zijn er grote verschillen tussen de Nederlandse provincies, maar vrijwel alle provincies laten een afname zien van het aantal bedrijven dat bankroet ging. Friesland en Flevoland hebben de sterkste afname van het aantal faillissementen (-21 procent), gevolgd door Drenthe (-twintig procent). Zeeland laat daarentegen nog een stijging zien van twaalf procent en ook in Groningen was er een lichte groei (+vijf procent). Kijkend naar absolute aantallen zijn in Zuid-Holland de meeste bedrijven failliet gegaan in 2010.
Minder bedrijven bankroet in 2010 In 2009 was nog een sterke toename van het aantal faillissementen zichtbaar. In totaal gingen er 7.260 bedrijven failliet, dit was een stijging van 73 procent ten opzichte van 2008. 2010 laat een licht herstel zien met een totaal aantal faillissementen van 6.571, al zijn we nog niet terug op het niveau van 2008 (4.190 bedrijven failliet). Sabine Besselink, marketing manager bij Dun & Bradstreet: "Het afgelopen jaar is wederom zwaar geweest voor de economie, ook in Nederland. Toch is er een voorzichtig herstel te zien. Banken lenen weer geld uit en bedrijven durven weer op overnamepad te gaan zoals bijvoorbeeld chemieconcern DSM."
Herstel per sector In tegenstelling tot de landelijke dalende trend, is er in de bouw- en transportsector nog sprake van een lichte stijging van het aantal faillissementen (+één procent). De Groothandel liet met -zestien procent de sterkste daling zien. In de maakindustrie hebben relatief gezien (afgezet tegen het totaal aantal bedrijven in de sector) de meeste faillissementen plaatsgevonden.