29 december 2010 -
Met het huidige winterweer verminderen winterbanden de kans op ongelukken. De meerderheid van de Nederlanders vindt dat het verschaffen van winterbanden voor leaseauto’s een taak van de werkgever is. Dat blijkt uit een inventarisatie van juridisch dienstverlener JuroFoon onder 562 respondenten.
Ondanks dat het in Nederland niet wettelijk verplicht is, vindt 67,1 procent van de ondervraagden dat werkgevers voor winterbanden bij leaseauto’s moeten zorgen. 28,5 procent vindt dat het de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer is en 4,4 procent van de respondenten ziet hierin een taak voor de overheid.
Werkgever niet verantwoordelijk voor winterbanden Werkgevers zijn niet wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat de leaseauto in de winter van winterbanden is voorzien. Een werkgever kan echter wel aansprakelijk zijn voor (letsel)schade als gevolg van ontbrekende winterbanden. De weigering om winterbanden te verschaffen kan onder omstandigheden namelijk slecht werkgeverschap opleveren.
Eigen verantwoordelijkheid werknemer Werknemers hebben tevens zelf een verantwoordelijkheid. In eerste instantie zijn zij namelijk zelf verantwoordelijk voor een veilige auto. Er is wel een aantal zaken waar u op kunt letten:
• Werknemers kunnen zelf afspraken maken met de werkgever over de leaseauto, op het moment dat deze in gebruik wordt genomen. Op dat moment kan een werknemer tevens de wens voor winterbanden aangeven.
• Wanneer er geen afspraken zijn gemaakt over het gebruik van winterbanden, kan dat duiden op slecht werkgeverschap. Werkgevers hebben namelijk de taak om ongevallen, letsel en schade ten aanzien van werknemers zoveel mogelijk te voorkomen. Bij beroepen waarbij de werknemer een groot deel van de dag op de weg zit, zoals een vertegenwoordiger, kan het niet verschaffen van winterbanden zelfs vallen onder schending van de zorgplicht.
• Werknemers zijn zelf ook verplicht te waken voor ongelukken. Een werknemer die weet dat hij in een onveilige leaseauto stapt, is zelf gedeeltelijk aansprakelijk wanneer er schade ontstaat.
Wat me een klein beetje stoort hier is het zg 'afschuiven' van een stukje verantwoordelijkheid. Ik ben heel sterk van mening dat je gewoon verantwoordelijkheid moet nemen i.p.v. te roepen dat een ander ergens wel of niet verantwoordelijk zou moeten zijn.
Als ik een auto van iemand leen wil ik ook graag weten of de verzekering in orde is. Op mijn beurt zorg ik er voor dat mijn auto een inzittenden verzekering heeft omdat er altijd de kans is dat mensen meerijden.
Datzelfde geld ook voor de staat van een leasewagen. Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor de goede staat van een voertuig. Je zou de leasemaatschappij kunnen vragen om goede vervangende banden indien het weer hier om vraagt. Het gaat immers om een collectieve verantwoordelijkheid.
Dat je een dergelijk discussie moet opzetten spreekt eigenlijk al een beetje boekdelen.
Mark Boessenkool
|
|
29
-
12
-
2010
|
11
:
33
uur
Wel of niet winterbanden, het is een discussie waarbij de meningen behoorlijk verdeeld zijn.
Ter info ik heb wel winterbanden. Voor het geval je denkt dat mijn commentaar gekleurd is.
Als je ook googled dan krijg je links pro en links anti winterbanden. Maar regelmatig wordt er ook verwezen naar de test van Autobild ((Klik hier)
Mark Boessenkool
|
|
29
-
12
-
2010
|
15
:
12
uur
Grappig dacht toch echt dat ik nog meer getypt had in mijn reactie. Nouja in het kort was het een NL vertaling van wat er in die link staat.
Verder had ik ook aangegeven dat er ook zoiets is als All Seasons banden. Banden die zowel in de zomer als in de winter goed presteren. Helaas heb ik zelf geen ervaring met dat soort banden en ken ik ook geen test met die banden in een vergelijking.
Overigens ben ik het met R. Civile eens. Als ik zelf een lease auto zou hebben zou ik die in eerste instantie ook zelf vragen om winterbanden. Maar ik kan me voorstellen dat de werkgever (als die contracthouder is) daar wel meer voor moet betalen, dus dan ligt de keus weer bij de werkgever.
Ach als het een discussie wordt dan gooi ik het argument dat ik dicht bij de Duitse grens woon wel op. Daar is het immers verplicht zodra het sneeuwt.
De anwb heeft onlangs een test uitgevoerd tussen winterbanden en 4seizoenenbanden met opmerkelijke verschillen. De discussie over wel of geen winterbanden lijkt hiermee achterhaalt: (Klik hier),/winterbanden/test-winterbanden-2011.html