Van goede voornemens komt meer terecht dan we denken
28 december 2010 -
De meerderheid van de Nederlanders gelooft in goede voornemens. Volgens 67 procent van de deelnemers aan het onderzoek van Valuewait helpt een goed voornemen om uzelf uit te dagen daadwerkelijk te veranderen. Zelden wordt een goed voornemen opgelegd door de omgeving. In 76 procent van de gevallen komt dit vanuit de individu zelf en dient het voornemen het eigen belang.
Maar liefst 45 procent van de mensen had aan het begin van 2010 goede voornemens. In 42 procent van de gevallen betrof dit een voornemen ter verbetering van de eigen gezondheid (meer bewegen, afvallen, gezonder eten, enzovoort). Meer dan een kwart van de Nederlanders had een goed voornemen dat betrekking had op de eigen persoon. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, zelfacceptatie en meer tijd voor jezelf maken, speelden hierin een belangrijke rol. Bijna een vijfde van de Nederlanders had begin van het jaar het voornemen meer tijd te besteden aan het gezin en/of de partner. Een nobel streven van veel mensen was ook attenter te zijn voor de omgeving.
Gebrek aan doorzettingsvermogen Meer dan de helft van de mensen heeft werk gemaakt van de goede voornemens afgelopen jaar en is hier redelijk tevreden over. De andere helft ontbrak het aan doorzettingsvermogen of er waren onverwachte gebeurtenissen waar het falen aan te wijten was.
Voornemens 2011 Wederom heeft 42 procent van de ondervraagden weer een goed voornemen voor 2011. In de helft van de gevallen betreft dit hetzelfde voornemen als voor 2010. Goede voornemens ten aanzien van de gezondheid staan weer bovenaan de lijst met 46 procent. We voelen ons massaal geroepen meer te bewegen en af te vallen. Twaalf procent van de Nederlanders heeft een goed voornemen ten aanzien van zijn financiën. Er moet meer gespaard worden en minder uitgegeven. 22 procent van de mensen uit deze categorie wil ook meer gaan verdienen het komende jaar.