zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Expat wil ontwikkelmogelijkheden, en krijgt geld

21 december 2010 - Expats krijgen meer dan ze verwachten. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC naar de uitzendvoorwaarden van expats in de periode 2006-2010. Vooral de nieuwe generatie expats gaat wel voor de hoogste bieder, maar niet op financieel gebied. De zogenaamde millenials kiezen voor maximale ontwikkelingsmogelijkheden.

Toch blijkt dat werkgevers die mensen uitzenden de afgelopen vijf jaar - ook tijdens de economische crisis - niet anders of minder zijn gaan belonen. Door vast te houden aan one-size-fits-all pakketten laten werkgevers grote kansen liggen. Enerzijds om te besparen op de vaak dure uitzendingen en anderzijds om collega's op de juiste manier aan hen te binden. 



Voor niks teruggehaald
De afgelopen twee jaar, tijdens de economische crisis, hebben veel bedrijven hun vaak dure expats teruggehaald en langdurige zakenreizen en 'commuting' beperkt om geld te besparen. Op dit moment ziet PwC weer een toename van het aantal internationale assignments, maar die vinden nog steeds plaats onder dezelfde voorwaarden als voorheen. Een gemiste kans, zeker waar het gaat om voorwaarden als extra toelages en vergoedingen voor reizen en transport. "In plaats van expats terug te halen tijdens de economische crisis hadden bedrijven beter hun voorwaarden tegen het licht kunnen houden", stelt Henk Zeilstra, expert bij PwC op het gebied van internationale mobiliteit. "Dan hadden ze een groot deel van hun expats op locatie kunnen houden én kostenbesparingen kunnen realiseren. Natuurlijk blijven financiële incentives belangrijk voor oudere expats of senior management, maar het aandeel van de nieuwe generatie expats die veel minder financieel gedreven zijn neemt snel toe." 

Financiën niet langer doorslaggevend
De komende tien jaar zal het aantal werknemers dat enige tijd in het buitenland werkt met de helft toenemen. Het wordt meer en meer een integraal onderdeel van een baan. De nieuwe generatie medewerkers gaat daarbij voor de hoogste bieder, niet op financieel gebied, maar op het gebied van ontwikkelmogelijkheden. Millenials vinden het de normaalste zaak om enige tijd in het buitenland te werken zonder dat daar per sé torenhoge vergoedingen tegenover hoeven te staan. Daarmee voldoen de traditionele expatriate beloningspakketten die nog uit de jaren '70 stammen niet langer. De met name financieel gedreven expatriate beloningspakketten zijn onaantrekkelijk en weinig concurrerend. "Beloning in de vorm van allerhande toelages puur voor het feit dat je op uitzending gaat, zullen uiteindelijk drastisch afnemen. Organisaties moeten zich meer richten op de ontwikkelingsmogelijkheden tijdens een uitzending en de impact die internationale ervaring heeft op het verdere verloop van iemands carrière. Talentmanagement, succession planning en internationale mobiliteit moeten veel meer op elkaar afgestemd worden," aldus Zeilstra. 

Nieuwe vormen
Omdat werken in het buitenland als een integraal onderdeel van een carrière wordt gezien, verandert ook het type uitzendingen. Naast kort en langdurende uitzendingen zullen er meer en meer (langdurende) zakenreizen, commuters, intra-regionale en virtuele uitzendingen plaatsvinden. Hierbij worden zowel executives en senior talenten als jonge talenten uitgezonden.
Een andere ontwikkeling die PwC signaleert, maar waar nog onvoldoende invulling aan wordt gegeven door bedrijven is 'dual career'. Expats willen in toenemende mate dat de carrière van hun partner niet lijdt onder een uitzending. Een moeilijk in te vullen vraag, waar internationale ondernemingen de komende jaren een antwoord op zullen moeten formuleren, willen ze jonge talenten nog beter aan zich binden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Multinationals sturen meer managers naar buitenland
 HR kan uittocht van expats voorkomen
 Nederlandse mentaliteit bevalt expats
 Expattalent komt niet volledig tot zijn recht
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10