20 december 2010 -
Financieel directeuren in de VS en Azië zijn voor het eerst sinds lange tijd weer optimistisch gestemd over de economische vooruitzichten voor 2011. Alleen onder Europese CFO’s is het optimisme over de economie licht gedaald. Over de financiële vooruitzichten van het eigen bedrijf daarentegen, zijn alle CFO’s positief.
Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van de wereldwijde CFO Survey, uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg en Duke University. De eerdere dreiging van een ‘dubbele dip’ lijkt hiermee afgewend; de economie trekt weer aan.
Spectaculaire opleving
De resultaten laten een spectaculaire opleving zien in het optimisme onder CFO’s in de VS. Maar liefst de helft van de Amerikaanse CFO’s is positief gestemd over de economische vooruitzichten van het eigen land, terwijl dat vorig kwartaal slechts veertien procent was. De lichte terugval in het optimisme over de economie onder Europese financieel directeuren (van 57,6 procent vorig kwartaal naar 55,1 dit kwartaal) heeft vooral te maken met de economische problemen in eurolanden als Griekenland en Ierland. Bijna tweederde van de Europese CFO’s ziet de economische ontwikkelingen in Ierland als een bedreiging voor de euro.
Positieve vooruitzichten eigen bedrijf Over de financiële vooruitzichten voor het eigen bedrijf zijn CFO’s wereldwijd positiever gestemd dan vorig kwartaal, ook in Europa. De helft van de Europese CFO’s geeft aan vertrouwen te hebben in de vooruitzichten van het eigen bedrijf. Dit sterke vertrouwen blijkt ook uit de bedrijfsplannen van de financieel directeuren. Ze voorzien een groei in investeringen, research and development – uitgaven en uitgaven aan marketing en advertenties. Met name deze laatste zijn met een verwachte groei van 5.8 procent de absolute verrassing, omdat in de eerste twee kwartalen van dit jaar juist een afname werd verwacht.
Werkgelegenheid: VS stijgt, Europa daalt Deze goede vooruitzichten hebben in de VS een positief effect op de werkgelegenheid. Amerikaanse bedrijven verwachten dat het aantal mensen dat in vaste dienst is in 2011 met twee procent zal stijgen; mogelijk de grootste stijging in werkgelegenheid sinds 2006. Maar in Europa hebben de goede vooruitzichten van de bedrijven nog geen gunstig effect op de werkgelegenheid. Het aantal vaste dienstverbanden blijft achter bij de verwachtingen en de tijdelijke aanstellingen nemen zelfs af met twee procent. Omdat de productiviteit gelijk blijft, zal het werk in toenemende mate (zo’n zes procent) worden uitbesteed. Dat is een nieuw record in het ‘outsourced employment segment’.
Dubbele dip afgewend "Het gevaar van de dubbele dip, dat vorig kwartaal nog dreigde, lijkt nu helemaal geweken. Met name het zeer sterke herstel in de VS is positief nieuws voor de wereldeconomie," aldus Kees Koedijk, UvT hoogleraar economie en grondlegger van het Europese deel van het onderzoek. "Op dit moment werkt de onzekerheid rond de euro nog remmend op het vertrouwen onder Europese CFO’s, maar met de VS als motor van de wereldeconomie kunnen we verwachten dat de economie ook in de rest van de wereld weer aan gaat trekken."