17 december 2010 -
De koopkracht neemt naar verwachting niet toe in 2011. Werknemers openen daarom zelf het gesprek rondom loonsverhoging. Meer dan de helft gaat in het komende functioneringsgesprek over loonverhoging praten. Dat blijkt uit een inventarisatie van JuroFoon onder 400 respondenten.
Bijna 65 procent van de mannen maakt het onderwerp tijdens het evaluatiegesprek bespreekbaar, terwijl de helft van de vrouwen dit doet. "Vrouwen ontvangen voor hetzelfde werk nog steeds minder loon. Daarom is het tonen van initiatief bij de eindejaarsgesprekken een goede stimulans om het verschil niet nog groter te laten worden," aldus Koert Adriaans, directeur van JuroFoon. Veel werknemers (47 procent) zetten dit onderwerp niet op de agenda. De verdeling tussen mannen en vrouwen is daarbij gelijk.
Vorig jaar heftiger De crisis heeft er vorig jaar voor gezorgd dat werknemers vooral moesten inzetten op baanbehoud. Met de reorganisatieperikelen werden de duimschroeven flink aangedraaid en was loonsverhoging voor veel bedrijven geen optie. Adriaans: "Het feit dat werknemers het dit jaar weer meer voor het zeggen lijken te hebben en het aandurven om te onderhandelen, geeft aan dat de verhoudingen weer aan het stabiliseren zijn."
Wanneer er gevraagd wordt om een salarisverhoging dient u zich voor te bereiden op een no-go. Ontwerp daartoe een eigen incentive programa. Een salarisverhoging betekent een permanente verhoging van de sociale lasten voor een organisatie. Daardoor kunnen loonkosten zwaar doorwegen en is een verhoging van uw basissalaris in sommige gevallen geen optie.
Bedenk alternatieven en bespreek deze. Een éénmalig bonussysteem kan een optie zijn. Indien u deze behaalt (of gedeeltelijk behaalt) krijgt u een bonus.
Bonussen en compensaties hoeven niet altijd geldelijk te zijn. U kunt ook flexibele werktijden negotiëren, een eigen parkeerplaats, een beter kantoor of meer compensatiedagen.