Werknemer is bereid flink in te leveren voor baanzekerheid
2 december 2010 -
Ruim 60 procent van de Nederlandse werknemers is bereid salaris in te leveren om zijn baan te behouden. Daarnaast melden ze zich minder vaak ziek uit angst om hun baan te verliezen en maken ze zich zorgen om hun pensioen. Dit blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek 2010 van JobTrack.nl, uitgevoerd door Intelligence Group, onder 21.917 respondenten.
Ondanks dat het aantal openstaande vacatures toeneemt, is de situatie op de arbeidsmarkt nog steeds onzeker. Werknemers hebben er dan ook veel voor over om hun baan te behouden. 62 procent Van de Nederlanders is bereid tijdelijk salaris in te leveren voor baanbehoud. Een op de drie is bereid tot vijf procent in te leveren en een op de vijf zou zelfs vijf tot tien procent salaris willen inleveren om de werkgever en daarmee zichzelf te helpen. Met name hoogopgeleiden zijn bereid tot een loonoffer. Bijna driekwart van de WO’ers is bereid salaris in te leveren, tegenover 59 procent van de MBO’ers. Marco de Weerd van Jobtrack: "De werkloosheid daalt weer, maar de economische vooruitzichten zijn nog altijd niet erg positief. Hierdoor zijn mensen nog steeds onzeker over hun baan."
Ziek melden Het belang van baanzekerheid blijkt ook uit het feit dat bijna een kwart van de VMBO’ers zich niet ziek durft te melden uit angst hun baan kwijt te raken. Bij WO’ers is dit dertien procent "Naarmate het opleidingsniveau toeneemt, neemt deze angst bij mensen af," aldus De Weerd. "Dit kan te maken hebben met het feit dat laaggeschoolden vaker functies vervullen waarvoor zij makkelijk vervangbaar zijn."
Zorgen om pensioen
De onzekere situatie rond de pensioenfondsen in het afgelopen jaar heeft ook zijn weerslag op de uitkomsten van het onderzoek. Bijna de helft (45 procent) maakt zich zorgen of hij wel rond kan komen van zijn pensioen als hij stopt met werken. Uit het onderzoek blijkt dat dit thema niet alleen de oudere werknemers aangaat, ook de jongere generatie is bezorgd. Maar liefst 46 procent van de 25- tot 45-jarigen maakt zich zorgen, wellicht niet eens meer om de hoogte van het pensioen, maar meer over de vraag of er straks überhaupt nog een pensioen is. Jongeren maken zich nagenoeg evenveel zorgen over het pensioen als ouderen, maar hoe lager opgeleid, hoe hoger de zorgen zijn. Twee op de vijf WO’ers maakt zich zorgen, tegen 47 procent van de VMBO’ers.
Ik vind het erg voorbarig om dit bericht de wereld in te sturen.
Vanmorgen toch echt te horen gekregen via het nieuws dat slechts 22 % bereid is loon in te leveren en de rest was echt tegen. Dus ik zou e.e.a. eerst goed onderzoeken want hier wordt alleen de werkgever beter van (want die is dat echt zo dan ga ik daar voor)en die heeft het echt al heel goed want die zorgt echt wel voor zichzelf.
De cijfers lopen sterk uiteen, want ik heb de afgelopen dagen cijfers onder ogen gekregen dat men helemaal niet veel in wil leveren voor het behoud van de baan.
Of er een andere insteek voor de onderzoeken gekozen wordt, weet ik niet. Maar vragen over wel of geen salaris inleveren voor behoud van je baan, kan je immers niet op heel veel andere manieren interpreteren.
Ik denk dus dat deze cijfers allemaal wat genuanceerder liggen dan hier geschetst wordt.