12 september 2001 -
De brute terreuraanslagen op Amerika gisteren zullen ook sporen nalaten op de wereldeconomie. Het consumentenvertrouwen zal afnemen, het fysieke handelsverkeer met Amerika loopt een deuk op en beleggers gokken zoveel mogelijk op veilig.
De impact kan groot zijn, maar is moeilijk in te schatten omdat een vergelijkbare ramp zich nooit eerder heeft voorgedaan.
Terroristische aanslagen De ongekende terroristische aanslagen, waarbij het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington, met volle burgervliegtuigen werden doorboord hebben wereldwijde verbijstering teweeg gebracht. President Bush trad kordaat op en bracht het leger in opperste staat van paraatheid. Onduidelijk is hoeveel slachtoffers de ramp heeft veroorzaakt, maar duidelijk is dat het gaat om duizenden doden en een veelvoud aan gewonden. Onder hen mogelijk enkele Nederlanders. In het World Trade Center huist in elk geval één Nederlands bedrijf, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In totaal werken er zes tot acht Nederlanders.
Wall Street dicht Terwijl in New York reddingswerkers vochten voor de levens van de overlevenden, sloot enkele straten verderop Wall Street de deuren, net als alle kantoren in de omgeving. Volgens de beursautoriteiten blijft de beurs vandaag ook nog dicht. Wanneer deze weer zal openen is onbekend. Ook de Nederlandse beurs Euronext staakte de handel enige tijd, maar deze werd later hervat. De koersen op vrijwel alle internationale beurzen sloten fors lagen.
Lockerbie-ramp De grote impact van de Amerikaanse tragedie zal zijn sporen nalaten op de economische situatie. Het consumentenvertrouwen zal afnemen; de luchtvaartindustrie houdt nu al rekening met fors lagere omzetten. De Lockerbie-ramp boven Schotland met een PanAm-toestel in 1988 had ook een ongekend effect op de luchtvaartindustrie. PanAm ging er zelfs (mede) door failliet.
Militaire spanning In het algemeen neemt de economische groei af in tijden van militaire spanning. President Bush heeft in een tweetal toespraken al gezinspeeld op vergeldingsacties richting de verantwoordelijke leiders van de rampen. Beleggers worden in dit soort situaties voorzichtiger en investeren minder.
Nederlanders Informatie voor en over Nederlanders in verband met de aanslagen in Amerika wordt verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse Ambassade in Amerika. Tevens is een noodnummer geopend: (070) 348 6486.