zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aanslag op Amerika ook aanslag op de economie

12 september 2001 - De brute terreuraanslagen op Amerika gisteren zullen ook sporen nalaten op de wereldeconomie. Het consumentenvertrouwen zal afnemen, het fysieke handelsverkeer met Amerika loopt een deuk op en beleggers gokken zoveel mogelijk op veilig.

De impact kan groot zijn, maar is moeilijk in te schatten omdat een vergelijkbare ramp zich nooit eerder heeft voorgedaan.



Terroristische aanslagen
De ongekende terroristische aanslagen, waarbij het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington, met volle burgervliegtuigen werden doorboord hebben wereldwijde verbijstering teweeg gebracht. President Bush trad kordaat op en bracht het leger in opperste staat van paraatheid. Onduidelijk is hoeveel slachtoffers de ramp heeft veroorzaakt, maar duidelijk is dat het gaat om duizenden doden en een veelvoud aan gewonden. Onder hen mogelijk enkele Nederlanders. In het World Trade Center huist in elk geval één Nederlands bedrijf, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In totaal werken er zes tot acht Nederlanders.

Wall Street dicht
Terwijl in New York reddingswerkers vochten voor de levens van de overlevenden, sloot enkele straten verderop Wall Street de deuren, net als alle kantoren in de omgeving. Volgens de beursautoriteiten blijft de beurs vandaag ook nog dicht. Wanneer deze weer zal openen is onbekend. Ook de Nederlandse beurs Euronext staakte de handel enige tijd, maar deze werd later hervat. De koersen op vrijwel alle internationale beurzen sloten fors lagen.

Lockerbie-ramp
De grote impact van de Amerikaanse tragedie zal zijn sporen nalaten op de economische situatie. Het consumentenvertrouwen zal afnemen; de luchtvaartindustrie houdt nu al rekening met fors lagere omzetten. De Lockerbie-ramp boven Schotland met een PanAm-toestel in 1988 had ook een ongekend effect op de luchtvaartindustrie. PanAm ging er zelfs (mede) door failliet.

Militaire spanning
In het algemeen neemt de economische groei af in tijden van militaire spanning. President Bush heeft in een tweetal toespraken al gezinspeeld op vergeldingsacties richting de verantwoordelijke leiders van de rampen. Beleggers worden in dit soort situaties voorzichtiger en investeren minder.

Nederlanders
Informatie voor en over Nederlanders in verband met de aanslagen in Amerika wordt verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse Ambassade in Amerika. Tevens is een noodnummer geopend: (070) 348 6486.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10