18 november 2010 -
Bijen zijn uitmuntende teamplayers. Een bij alleen is nergens, maar een zwerm bijen samen komt tot een IQ dat de som der delen ruimschoots overstijgt. Datzelfde principe kan ook gelden voor menselijke teams. Thomas Seeley, hoogleraar biologie aan de Cornell University legt op Harvard Business Review uit hoe.
1. Benadruk het gezamenlijk belang Het gezamenlijke doel onder de aandacht brengen en onderling respect kweken leiden tot meer productiviteit. Elke bij weet instinctief dat zijn behoeften overeenkomen met die van de hele groep en dus werken bijen optimaal samen. Er zijn geen botsende belangen.
2. Verken meerdere oplossingen Hoe meer oplossingen onderzocht kunnen worden, hoe groter de kans dat de groep de beste mogelijke ontdekt. Bijen trekken er regelmatig op uit om te kijken of er verderop wellicht betere leefomstandigheden zijn. Ze beperken zich niet tot bekend terrein.
3. Discussieer Verzamel de kennis van alle teamleaden door regelmatig in discussie te gaan. Creëer een open en eerlijke werksfeer en stimuleer onderlinge concurrentie. Laat iedereen zijn ideeën in de groep gooien en voer het idee uit van degene die de meeste aanhangers om zich heen weet te verzamelen.
4. Minimaliseer de invloed van de leider De leider kan zich beter gedragen als een onpartijdige mediator dan als een autoritaire baas die zijn mening opdringt. Een goede leider zorgt ervoor dat het team zijn gezamenlijke kennis optimaal toepast en geeft het team de ruimte om alle mogelijkheden te onderzoeken.
5. Stimuleer het delen van informatie, vermijd groepsdruk Dit houdt in dat ideeën vrijelijk geuit moeten kunnen worden maar dat ieder teamlid tevens de kans krijgt de ideeën individueel te evalueren. Bijen houden geen informatie achter over nieuwe leefgebieden die ze ontdekt hebben, maar elke bij voor zich besluit of hij wel of geen steun verleent aan het idee om ernaar toe te verhuizen. Zonder druk van zijn soortgenoten.
Vertrouw eigen ervaring boven geaccepteerde wetmatigheden.
Volgens alle ons bekende luchtvaartwetten, is het onmogelijk dat bijen kunnen vliegen.
Hun vleugels zijn te klein om hun kleine, vette lichaampjes van de grond te krijgen.
Ondanks dat vliegt de bij natuurlijk wel!
Omdat het bijen niet uitmaakt wat volgens mensen onmogelijk is.
Zelfs als imker blijf ik nog alle dagen verwonderd over deze boeiende sociale wezentjes. Eusociaal is niet zomaar een begrip dat met bijen geassocieerd wordt.
Het was ook niet voor niets dat bv. Napoleon de honingbij als zijn voorbeeld aanzag.
Meer weten ? Bezoek m'n website www.miellerie.be.
Willem van Druten
|
|
18
-
11
-
2010
|
15
:
10
uur
Ja, en bijen paren zonder geprikt te worden.
Dus je kunt niet alles geloven uit de natuur(lijk)