'Effect loonsverhoging op pensioenkosten onderschat'
17 november 2010 -
Het Nederlandse pensioencontract is dringend aan vernieuwing toe: vereenvoudiging van de regelingen, een goed financieel kader, efficiënte uitvoering. Alleen dan kunnen in de toekomst onplezierige verrassingen zoals die zich recent hebben voorgedaan, worden vermeden. In nieuwe CAO-onderhandelingen kunnen partijen hier al rekening mee houden.
Dat stelde pensioendeskundige Leon Mooijman van werkgeversvereniging AWVN op het congres 'Pensioen, niet moeilijker dan nodig'.
Onderdekking
De meeste Nederlandse pensioenfondsen werden recent geconfronteerd met onderdekking en de noodzaak tot sterke premiestijgingen, twintig tot 30 procent. Alleen door een noodgreep van het kabinet zijn die kostenstijgingen uitgesteld.
Complexiteit
Volgens de werkgeversvereniging, de grootste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederland en betrokken bij 500 CAO’s, zijn door hun complexiteit veel pensioenregelingen feitelijk buiten de directe invloedsfeer van werknemers en werkgevers geraakt. Mooijman: "De gewone werknemer snapt zijn pensioenoverzicht allang niet meer, maar ook voor veel werkgevers is hun eigen regeling nog steeds een ondoorzichtig fenomeen." Het gevolg daarvan is volgens Mooijman’s analyse dat werknemers en werkgevers vaak geen idee hebben over de kostenontwikkeling van hun pensioenregelingen.
CAO
Een bijkomend probleem is dat de pensioenregeling in de meeste bedrijven en bedrijfstakken onvoldoende aandacht krijgt bij de CAO-besprekingen, stelt Mooijman. Het effect van een loonsverhoging op de pensioenkosten wordt daarbij onderschat. "Doordat het zo ingewikkeld is, heeft men het overgelaten aan deskundigen. De CAO-onderhandelaars beseffen echter onvoldoende dat een loonsverhoging die in de CAO-onderhandelingen wordt afgesproken een enorm effect kan hebben op de pensioenkosten."
Toekomstbestendig
Om pensioenregelingen (weer) toekomstbestendig te maken, wil AWVN dat door vernieuwing van het pensioencontract het agenderen van de regeling tijdens het arbeidsvoorwaardenoverleg weer gewoon wordt. Mooijman: "Dan worden ook kostenontwikkelingen weer inzichtelijk en kunnen werkgevers en werknemers gewoon afspraken maken. Verrassingen zoals die zich recent hebben voorgedaan, zijn dan veel gemakkelijker te verwerken."
Nieuw financieel kader
Volgens Mooijman, die zelf tientallen bedrijven adviseert, hebben bedrijven die ongeschonden de huidige pensioencrisis doorkomen met elkaar gemeen dat ze een nieuw financieel kader hebben geschapen. "Bij die bedrijven staat de inleg van de werkgever en werknemers vast. Risico’s met betrekking tot de pensioenuitkomst liggen daarmee niet een op een bij de werkgever."