zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer moet winterbanden zelf betalen

16 november 2010 - De Vereniging Auto van de Zaak (VAvdZ) is hoogst verbaasd over de houding van werkgevers als het gaat om het monteren van winterbanden. 52 procent van de berijders van een auto van de zaak ervaart tegenwerking als zij, vooral uit veiligheidsoverwegingen, winterbanden wensen te monteren.


Van alle berijders gaat 30 procent de winter in zonder winterbanden. De grootste reden om geen winterbanden te monteren is dat dit door de werkgever niet gefaciliteerd wordt. Van alle berijders geeft 52 procent aan dat zij tegenwerking ervaren bij hun werkgever als de vraag om winterbanden gesteld wordt. Bijna twintig procent van de berijders die wel winterbanden hebben onder de auto van de zaak, betalen deze uit eigen zak. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Auto van de Zaak onder 300 van haar leden. 



Veiligheid
VAvdZ is een groot voorstander van het gebruik van winterbanden. "Winterbanden zijn veel veiliger en de kosten vallen relatief mee. De zomerbanden slijten immers niet als de winterbanden gebruikt worden. Verder is het welzijn en de veiligheid van het personeel veel belangrijker dan een paar euro besparen op winterbanden," aldus voorzitter Martin Huisman. De vereniging vindt dat werkgevers vanuit hun zorgplicht de winterbanden voor hun rekening moeten nemen. Op zijn minst moet het op aangeven van de berijder in een regeling makkelijk gemaakt worden en gestimuleerd worden. Het niet toestaan van winterbanden door werkgevers vindt VAvdZ onverantwoord.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Financial wil pensioenregeling en auto van de zaak
 Leaserijders frauderen voor miljoenen
 Financial valt nog steeds voor bonus en auto van de zaak
 Leaserijder wacht enorme naheffingen
 
 
reacties
 
Ron  |   | 
17-11-2010
 | 
10:35 uur
Een vreemde zaak zou je haast zeggen. Wanneer werkgevers hun werknemers een auto van de zaak verstrekken zou je denken dat ze ook zorg dragen voor het onderhoud en de veiligheid van de auto, want ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers.
In Nederland zijn de omstandigheden niet vaak extreem zoals in onze buurlanden (Duitsland, Luxemburg), dus we hebben geen wettelijke verplichting om met winterbanden te rijden. Ik heb dat ook jaren gedaan, alle seizoenen op dezelfde banden, alleen in de herfst altijd mijn banden gecontroleerd op voldoende profiel. Doordat ik de laatste jaren veel in Duitsland en Luxemburg moest rijden, was ik verplicht om winterbanden te nemen. En dan merk je dat het echt een verschil is, vooral afgelopen winter, waar ik een veel betere (dus veiliger) grip op het wegdek had en vanaf nu ook winterbanden elke winterperiode onder de auto laat zetten.
Maar ook ik moet dat betalen, ben geen werknemer en eigenaar van een klein bedrijf, waarvan de auto op mijn privé conto staat.
Wel kunnen werknemers hun baas aansprakelijk stellen wanneer ze een ongeluk in winters omstandigheden krijgen, doordat ze niet op winterbanden rijden.
Pas wanneer de verzekeringsmaatschappijen niet gaan uitbetalen door het niet rijden van winterbanden onder bepaalde temperatuur en wegomstandigheden (ijzel, sneeuw), komen de werkgevers automatisch over de brug.
Marc  |   | 
22-11-2010
 | 
08:52 uur
Het is erg makkelijk om een werkgever te dwingen een relatief kostbare aanschaf als winterbanden in de maag te splitsen.
Sinds vorig jaar, waarin voor het eerst sinds vele jaren weer eens een serieus pak sneeuw lag, wordt de winterband als mode- trent- en gadgetartikel geïnitieerd.
Hoe serieus moet een werkgever omgaan met een modeverschijnsel? Nog enige jaren geleden taalde niemand ernaar en nu moet de werkgever over de brug komen.
Het feit dat de band een betere grip heeft klopt, en dat de band wellicht een veiliger gevoel geeft is niet te peilen (gevoel is immers per persoon verschillend).
Een prima alternatief voor Nederland is de 'All weather' band. Voor Nederland waar geen winterban verplicht is, is dat een prima optie die gewoon af-fabriek te verkrijgen is. Kosten zijn daardoor nihil en de medewerkers zijn hierdoor ook tevreden en zal de massahysterie om de winterband tot rust komen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10