27 oktober 2010 -
Best-in-class bedrijven maken plannen en budgetten in scenario's en kunnen daarom succesvol anticiperen op onverwachte gebeurtenissen. Dit is de conclusie van de ronde tafel bijeenkomst ‘Planning with uncertainty’ die EyeOn onlangs heeft georganiseerd voor finance executives in de High Tech en Food Industrie.
Met scenario's schetsen managers alternatieve toekomstbeelden waarbinnen contingentieplannen worden uitgewerkt. Het blijkt dat dit alleen effectief is als deze plannen op hoofdlijnen en op hoog niveau in de organisatie worden uitgewerkt. Scenario's maken de toekomst niet minder onzeker maar verhogen juist het vertrouwen van management besluiten. Managers zullen op basis van voorspellingen of forecasts sneller correctieve maatregelen treffen die in de context van scenario’s besproken zijn. Managementteams beoordelen bijvoorbeeld maandelijks in welk scenario de organisatie opereert. Cruciaal is dat marktinformatie uit de stroomafwaartse keten met zo weinig mogelijk vertraging wordt opgepikt en cross-functioneel gedeeld. Organisaties moeten begrijpen wat is verkocht aan de consument, welk deel van de vraag samenhangt met de opbouw of reductie voorraad van klanten.
Management-by-example Uit de discussie bleek verder dat organisaties over de flexibiliteit moeten beschikken om de capaciteit en break-even punt aan te passen na onverwachte gebeurtenissen. Management-by-example is wezenlijk om maatregelen te effectueren in tijden van crisis. Als ontslag wordt aangekondigd is er geen bonusuitkering aan het senior management, ook niet als men daar contractueel recht op heeft. Medewerkers kan worden gevraagd meer vakantie op te nemen terwijl het management vakantiedagen inlevert, zonder vergoeding.
Netwerk
Bedrijven in het kennisnetwerk 'Finance Planning Executives Community’ hebben de toepassing van planninginstrumenten als scenario’s en simulaties besproken in hun tiende rondetafel bijeenkomst. De bijeenkomsten worden gefaciliteerd door EyeOn, een bureau gespecialiseerd in planningoplossingen. Het netwerk bestaat uit ruim 50 vooraanstaande bedrijven in de Food- en High Tech Industrie. Deze bedrijven willen onder andere via kennisdeling planningsprocessen versterken.