zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een praktische richtlijn voor wanneer de stress u verlamt

20 oktober 2010 - Kent u dat? U hebt het ontzettend druk maar er komt niets uit uw handen. Steeds wordt u afgeleid. Door internet. Een telefoontje. Een e-mail. Of zelfs een online video waar niet eens iets aan is. U zou denken dat u het productiefst bent zodra er veel te doen is, en dat is vaak ook zo. Maar als er té veel te doen is, kan dat verlammend werken.

 We doen dan wel veel maar eigenlijk helemaal niks en de zaken die stress veroorzaken blijven al helemaal liggen. Als er zoveel dingen zijn die onze aandacht vragen weten we niet meer waar we moeten beginnen en dus beginnen we helemaal nergens meer aan. Peter Bregman besteedt aandacht aan dit herkenbare fenomeen op Harvard Business Review



Keuzeverlamming
Sheena Iyengar, hoogleraar management aan de Columbia University Business School deed onderzoek naar dit verlammende gedrag: ze gaf een groep mensen de keuze uit zes soorten jam om te kopen, een tweede groep de keuze uit 24 soorten. De verwachting was dat de groep die kon kiezen uit 24 soorten eerder tot aankoop over zou gaan. Maar het tegendeel bleek waar. De mensen in de eerste groep waren tien keer vaker geneigd een potje jam te kopen. Hoe meer opties we hebben, hoe moeilijker het namelijk wordt om te kiezen, en daardoor kiezen we vaak maar helemaal niet. Datzelfde gebeurt als we te veel te doen hebben. We raken overweldigd en doen helemaal niets (nuttigs) meer. 

Kom uit de impasse
Bregman heeft een truc bedacht om uit deze impasse te komen:
Schrijf ten eerste alles wat u moet doen op. Doe dit met de hand zodat u de taken later een voor een door kunt strepen.
Besteed vervolgens vijftien minuten – niet meer – aan het afhandelen van zoveel mogelijk van de makkelijkste, snelste taken op uw lijst. Pleeg die korte telefoontjes, schrijf die korte e-mails. Maakt niet uit of dit de belangrijkste taken op uw lijst zijn. U bent bezig. Het gaat erom om zoveel mogelijk taken zo snel mogelijk van uw lijst te schrappen. Stel een stopwatch in zodat u niet steeds op de klok hoeft te kijken.
Zodra de vijftien minuten voorbij zijn, zet u uw telefoon uit, sluit u alle geopende programma’s op uw computer en kiest u de moeilijkste taak op uw lijst, de klus die de meeste stress veroorzaakt of de hoogste prioriteit heeft. Daaraan – en alleen daaraan - gaat u nu werken, gedurende 35 minuten.
Hierna neemt u tien minuten pauze, en herhaalt u het hele ritueel, te beginnen met die vijftien minuten snelle actie. 

Focus
Door eerst die makkelijke taken af te handelen, krijgt u het gevoel dat u goed bezig bent. Door daarna een tijdlang geconcentreerd aan een moeilijke taak te werken, vermindert u uw stress. Die vastgestelde tijdlimiet houdt u gefocust. Het verhoogt de druk, maar al uw energie wordt nu wel gericht op een enkele taak in plaats van alle kanten op te vliegen. Zo vervangt u negatieve, afleidende stress door positieve, motiverende stress. U voelt zich niet langer overweldigd en verlamt, maar boekt beetje bij beetje vooruitgang en dat geeft een voldaan gevoel.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien tips voor een stressvrij leven
 Nederlandse ondernemers minder gestresst dan buitenlandse
 Vijf ultieme tips tegen werkstress
 Hoe gaan CEO’s met stress om? Weer negen tips van topmannen en - vrouwen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10