zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes tips om een baan te vinden als u al eeuwen zoekt

18 oktober 2010 - Hoewel de recessie officeel ten einde is, zijn er nog lang niet zoveel nieuwe banen als dat er verloren zijn gegaan tijdens die donkere periode. Volgens carrièrecoach Eileen Wolkstein heeft de arbeidsmarkt er nog nooit zo slecht voorgestaan als nu. Sommige mensen doen er meer dan een jaar over om een nieuwe baan te vinden.


Op Forbes geeft ze zes tips voor een productieve banenjacht, ook als u al heel, heel lang op zoek bent.



1. Zoek gericht
Helemaal als de financiële noodzaak er (nog) niet is kan het verleidelijk zijn ‘uw opties willen verkennen’.  Schieten met hagel werkt echter niet. Weet wat u wilt en focus daar op, meteen. 

2. Vraag uw netwerk om concrete hulp
Veel werkzoekenden laten familie, vrienden en zakelijke contacten wel weten dat ze op zoek zijn, maar vragen niet om doelgerichte hulp. Komt iemand met een voorstel dat u het eens zou moeten proberen in dat en dat bedrijf, vraag dan of hij of zij u in contact kan brengen met iemand die daar al werkt. Een persoonlijke introductie is erg waardevol! 

3. Blijf in contact met uw netwerk
Laat het niet bij een telefoontje, mailtje of bezoekje maar houdt het contact warm. Blijf informatie delen en blijf de mening en het advies van anderen vragen. 

4. Breid uw netwerk uit
Ga op zoek naar oud-klasgenoten en –collega’s. Sluit u aan bij een brancheorganisatie. Sluit u aan bij een clubje werkzoekenden. Ga vrijwilligerswerk doen. 

5. Evalueer uw doelen
Ga na wat u tot nu toe bereikt hebt. Is het tijd voor een plan B? misschien kunt u het eens proberen in een andere branche, als freelancer of als parttimer. 

6. Houd uw mentale gezondheid in de gaten
Zit u er even doorheen? Erken dat dan. Neem iemand in vertrouwen. Ga er even tussenuit. Ga sporten. Zoek een uitlaatklep voor uw frustraties.

 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe baan vinden valt werkzoekende behoorlijk tegen
 Werkloze vertrouwt vooral op eigen kracht om baan te vinden
 Ontslagen? U heeft vier maanden om te ontdekken wat u wilt
 Twintig dingen die succesvolle werkzoekenden doen
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
18-10-2010
 | 
09:00 uur
Punt 5 kan - zonder hulp - wel eens een lastige zijn. Ik bied ook wel eens hulp bij iemand die een ommezwaai in zijn professionele loonbaan wil maken. Maar zo'n proces alleen doormaken is een lastige. Het is goed om als er mogelijk een plan B moet komen, hier hulp bij te zoeken.
cobol  |   | 
18-10-2010
 | 
09:57 uur
wauw, wat een wereldtips... vooral als je een nogal specialistisch beroep hebt waar zelfs de meeste HRM's de plank nogal ernstig misslaan, waarbij tegenwoordig ongeveer alle keywords moeten matchen tot en met ieder onzinnig pakketje voor de mail aan toe dat je jezelf in 10 minuten tijd eigen kunt maken.....

ik had achter die titel iets meer verwacht....
Jan  |   | 
18-10-2010
 | 
15:55 uur
Helemaal met Cobol eens, de titel doet vermoeden dat we kennis kunnen gaan nemen van een nieuwe visie op dit onderwerp. Gelukkig heb ik voldoende opdrachten als zzper, maar ik ervaar regelmatig hoe werving en selectie bureaus van naam en faam te werk gaan. In een woord bedroevend.... Als ik zelf ooit iemand nodig zou hebben weet ik in ieder geval waar ik niet moet zijn. bovenstaande zes tips vallen onder de noemer wijd openstaande deuren.
Chris  |   | 
19-10-2010
 | 
13:52 uur
Tip 0 a)
Als je wat meer tijd hebt dan je lief is, kijk dan eens kritisch naar je cv. Je cv is het eerste contact met de (voor-)selecteur. Dat kan een geschoolde vakgenoot zijn, maar ook (vaak) komt het voor dat iemand je cv screent die totaal niet terzake kundig is. Omdat jij een gespecialiseerd vak beheerst; of omdat het screenen tbv die ene vacature maar één van zijn haar taken is. Kijk daarom met verschillende petten op naar je cv. ''De ene wil het op een A4tje en van de ander moet ik het weer uitgebreid beschrijven.'' Ja èn? Maak je toch twee versies.

Tip 0 b)
Helaas. Iedereen die kritiek op je cv heeft, zul je serieus moeten nemen. Als jouw cv maar bovenop de stapel komt te liggen want dat is het enige doel. (In dit stadium)
(:-)
johan  |   | 
19-01-2011
 | 
10:35 uur
Chappeau voor Chris!!
Het zoeken naar een nieuwe uitdaging begint bij de basis en dit is vaak idd een pakkende CV.
Veel mensen hebben één standaard CV, layout wat ze geleerd hebben op de middelbare school en passen deze steeds aan.

Het feit blijft dat elk bedrijf en elke functie anders is, en dus eigenlijk ook allemaal een eigen inbreng nodig hebben.

Veel van ons denken dat het onderscheid gemaakt word door de motivatie brief die bijgevoegd wordt, niets is minder waar.
De brief word inderdaad gelezen, even snel... om te kijken of er enige motivatie is. Vergeet niet dat van de 100 sollicitanten er vaak maar 15 zijn die serieus op de vacature reageren en de meerderheid solliciteerd omdat ''het moet''

Uiteindelijk word er gekeken naar de informatie die in de CV geformuleerd word.
Zorg er voor dat er steekwoorden uit de advertentie terug gebracht worden in de CV die je gaat sturen naar het bedrijf.
Het is inderdaad veel werk om steeds je cv aan te passen, maar je verhoogt wel de slagingskans met 95%.

Zoals Chris aangeeft zit er vaak een staigair of administratief medewerker de eerste selectie te maken uit alle ontvangen cv's.Maar ook werken de meeste HRM medewerkers zo. Zij hebben een lijst met steekwoorden waarop ze enkel de cv's moeten matchen. Zo valt er al een gedeelte van de sollicitanten af, terwijl er misschien best goede kandidaten tussen kunnen zitten.
Vandaar ook vaak de verontwaardiging van mensen dat ze niet uitgenodigd worden ondanks hun eigen beeld van kennis.
Als dit nergens uit blijkt, ligt de manko bij de persoon zelf en niet bij het bedrijf!

Voor meer vragen over CV's en motivaties, ik assisteer u graag.
Wim Furster  |   | 
3-02-2011
 | 
17:07 uur
Beste Johan
Het is inderdaad moeilijk om een goede CV te maken die in positieve zin opvalt. Graag zou ik uw assistentie willen hebben betreft het maken/aanpassen van mijn CV. Hiernaast is het natuurlijk ook belangrijk om en goede motivatiebreif te schrijven. daarom wil ik u vragen contact met mij op te menen om te zien of ik hier wat van kan leren.
Vriendelijke groet
Wim Furster
Chris + Cruit cv sjabloon  |   | 
11-02-2011
 | 
10:50 uur
@Wim Furster: Als u op mijn naam klikt gaat u naar een cv sjabloon
Chris  |   | 
11-02-2011
 | 
11:44 uur
@johan
>''Zoals Chris aangeeft zit er vaak een stagair of administratief medewerker de eerste selectie te maken.''
Nou dat zeg ik niet hoor. Ik zeg: De eerste filter kan een kundig persoon zijn met een heel breed werkveld, die daarom van héél veel expertise héél weinig weet. Dus kundig: ja, maar niet terzake van dat ene specialisme. Ik ben daar als (vooral) ict recruiter zelf een voorbeeld van. Weet van héél veel ict héél weinig. Maar ja ASP.net en Cobol, het ligt nogal ver uit elkaar. Om van gevirtualiseerde Windows met een SAN in de cloud nog maar te zwijgen. En geloof me ik probeer het echt allemaal te begrijpen en onthouden.

Kan je nagaan hoe een HRM er in zit. Die moeten bedrijfsbrééd expertise checken bij sollicitanten en ook nog eens pop gesprekken, loopbaan coach, strategie, curriculum development, de demografie van het bedrijf ook op langere termijn in de gaten houden. Te breed om die op één techniek in te gaan.

Je kunt als tussenschakel eenvoudig niet alles weten. Daarom is het zo belangrijk dat de lezer een beetje geholpen wordt bij het opstellen van het cv.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10